XXI. Festival Sanje: Tu živimo v vesoljnih merah

Od upov zlatih bleščijo stolpovi.
Ob njenih vratih velike Sanje
kakor ognjenega morja bleščanje
v plamenih zlatih.
– Srečko Kosovel

Bron silne ure odzvanja. Ga slišite? Kliče nas iz preteklosti, iz poezije Kocbeka, Kosovela, Kajuha, kliče nas iz zelenih poljan, iz gozdov in iz kraških jam. Kliče nas skozi čutečo čuječnost in humane misli Karla Gržana, skozi čudovite glasove in ritme glasbenikov Nimetuja, Damirja Imamovića, Janija Kovačiča in premnogih drugih znanilcev lepote srca in duha. Njegov zven bo dajal ritem letošnjemu festivalu Sanje, ki že 21 let odpira prostor človečnosti in svobodne biti, daje krila domišljiji in prosto pot viziji. Nad njim bo letos še posebej močno žarela svetla zvezda videnjske misli, ki jo izpričuje Kocbekov Partizanski dnevnik – največje in najobsežnejšega knjižno delo založbe Sanje doslej, ki bo zasvetilo prav v teh dneh.

Festival Sanje ščiti prostor človečnosti in svobodne biti, daje krila domišljiji in prosto pot viziji. Za njim se vije sled več tisoč navdihnjenih dogodkov s področja literature, glasbe, gledališča, filma in drugih področij ustvarjalnosti.

Dnevi in noči poezije, zgodb, glasbe, vina, srečanj, ljubezni, plesa, ognja in knjig se letos zgodijo 23. in 24. junija na Krasu ter 25. in 26. junija v Goriških Brdih.

Nad nami bdi sijajna zvezda, svetijo nam kresnice, piha veter prebujenja.

 

SANJE NA KRASU
23. in 24. junij

četrtek, 23. junij

16.00 SREČANJE (zaseben dogodek)
Lokacija: Filmski muzej Divača
Uvodno srečanje, intonacija festivalskega dogajanja Sanje na Krasu. Branje iz Dnevnika partizana.

 

19.00 Večer ljubezni

PESNIŠKO POTOVANJE: BRON SILNE URE
Lokacija: Divaška jama
Ogled Divaške jame ob literarnem branju in glasbenih točkah. V sodelovanju z Jamarskim društvom Divača.

KVINTET SAKSOFONISTOV
Lokacija: Divaška jama
Nastop saksofonistov Glasbene šole Sežana pod mentorstvom Tomaža Nedoha.

Tisel Samuel, saksofon: T. Nedoh, Tango Martel
V skladbi odzvanja mogočnost Martelove Dvorane v parku Škocjanskih jam, ki velja za največjo doslej odkrito podzemno dvorano v Sloveniji in eno večjih na svetu sploh.

Kvintet saksofonov glasbene Šole Sežana: Greensleeves, angleška ljudska
Ivana Grižon, sopran saksofon; Amadej Vatovec, alt saksofon; Matija Bogdan, alt saksofon; Jure Zdavc, tenor saksofon; Tomaž Nedoh, bariton saksofon.

DAMIR IMAMOVIĆ: SEVDAH
Lokacija: Divaška jama
Glasbenik Damir Imamović, princ sevdaha, bo prižgal kresnice sevdalink. Sevdah v turščini pomeni ljubezen. Sevdalinke, ljudske ljubezenske pesmi, po melanholični noti sorodne portugalskemu fadu, so se oblikovale v Bosni in Hercegovini v času Otomanskega cesarstva in so globoko zakoreninjene v tradiciji Imamovićeve domovine. Koncert ob izidu festivalske knjige Sevdah.

21.00 OD UPOV ZLATIH BLEŠČIJO STOLPOVI
Lokacija: Jasa pri Divaški jami
Druženje na jasi, večerja, postrežba s knjigaim in vinom.

petek, 24. junij

10.30 POGOVORI SANJE: SEVDAH
Lokacija: Filmski muzej v Divači
Pogovor z glasbenikom Damirjem Imamovićem in prevajalcem Mihom Zemljičem ob izidu knjige Sevdah.

11.00POGOVORI SANJE: PARTIZANSKI DNEVNIK
Lokacija: Filmski muzej v Divači
Predstavitev in nastajanje knjige Edvarda Kocbeka Partizanski dnevnik. Predstavlja Rok Zavrtanik.

11.30 POLETNI IZIDI ZALOŽBE SANJE
Lokacija: Filmski muzej v Divači
Ahilova pesem, Malik, Topologija zlatoroga, Piranesi, Kje si, lepo življenje?, Dolgi cvetni list morja, Umor Kristusa in čustvena kuga človeštva, Paula, Smrdokavra … Predstavljata Rok Zavrtanik in Andreja Udovč.

17.00 FORUM SANJE: TA KRASNI NORI SVET
Lokacija: Filmski muzej v Divači
Sodelujejo Karel Gržan, Andraž Teršek, Tomaž Mastnak in Peter Kovačič Peršin, povezuje Nada Vodušek.

19.00 Kresni večer

KAREL GRŽAN: MOLITEV
Lokacija: Divaška jama, Divača
Skozi milo prisotnost patra Karla Gržana bomo vzpostavili stik s sabo, z naravo, z vesoljnimi merami v nas in okoli nas.

PESNIŠKO POTOVANJE: TUKAJ ŽIVIMO V VESOLJNIH MERAH
Lokacija: Divaška jama, Divača
Ogled Divaške jame ob literarnem branju in glasbenih točkah. V sodelovanju z Jamarskim društvom Divača.

KONCERT: ZDRUŽENI MEŠANI PEVSKI ZBOR LIPA IN RDEČA ZVEZDA
Lokacija: Divaška jama, Divača
Koncert pevk in pevcev iz Bazovice ter branje literarnih odlomkov v počastitev izida knjige Edvarda Kocbeka Partizanski dnevnik.

21.00 KRESNA NOČ: MITING IN PLES
Lokacija: Jasa pri Divaški jami
Žar ognja, žar v očeh, Miting z govori in recitalom, kresni ples … Skozi gib in glasbo do nebes. Z roko v roki z Majo Martinuč in Andrejem Nimetujem.

 

 

SANJE V MEDANI: 25. in 26. junij

sobota, 25. junij

9.00 JUTRANJA JOGA ČUTENJA
Lokacija: Filmski muzej Divača
Preden se festivalska karavana s Krasa odpravi v Brda, bomo v nov dan bomo vdahnili in se dobro prebudili z Jogo čutenja, ki ji bo sledilo prijetno sproščanje ob melodiji zvončkov in drugih naravnih instrumentov. Vzpostavili bomo zavesten stik s seboj. Jogo čutenja z zvočno kopeljo bo z vami in za vas ustvarjala Maja Martinuč, energijska terapevtka in učiteljica Kundalini joge. S sabo prinesite podlogo za vadbo!

16.00 ŠMARTNO, PESNIŠKA VAS: LITERARNE VOLITVE
Lokacija: Šmartno
Književniki so do izvoljenih vedno znova neizprosni. Ker se zaradi oblasti velikokrat počutijo poraženi, želijo zmagati na literarnih volitvah. Kaj se zgodi, če ne? Preverite! Spoznajte literarne kandidatke in kandidata, ki slišijo na imena: Nataša Gaši, Maja Bernik, Dragan Mitić, Nataša Skušek in Nataša Žiger. Povezujeta Milena Mileva Blažič in Sara Špelec.

17.00ŠMARTNO, PESNIŠKA VAS: MUZEJ ZAKLJUČENIH RAZMERIJ
Lokacija: Gonjače
Pesniško-glasbeni performans, v katerem ustvarjalni energiji prepleteta pesnik in igralec Kristian Koželj ter eden vodilnih slovenskih harmonikarjev Jure Tori, poslušalca popelje po obrisih istoimenske Kristianove pesniške zbirke. Preplet pesniške in glasbene govorice dveh odličnih ustvarjalcev obeta nepozabno umetniško doživetje, ki obiskovalce vsakič znova navduši in gane.

Dogajanje v Šmartnem soustvarjata Milena Mileva Blažič in Sara Špelec.

Večerni sklop

19.00 PESMI UPORA
Pesniški performans uporniške drže.

20.00 ŽENSKI PEVSKI ZBOR KOMBINAT
Lokacija: Gonjače
Ženski pevski zbor Kombinat se je ustanovil na Dan upora, 27. aprila 2008. Kredo Kombinatk je z rdečo kredo pisati izročilo upora. Ne na stene, na ušesne membrane. Z glasom ohranjati spomin na glas(be)no tradicijo pokončne hrbtenične drže, ki ne podlega družbeni skoliozi. Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujajo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta, in jih prepevajo v izvirnih jezikih. Te pesmi za njih niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. Za vse ljudi. Tokrat v sozvočju s rdečo nitjo Festivala Sanje: iskanja upornega žarka in svobode skozi pričevanje Kocbekovih Partizanskih dnevnikov.

21.00 GIORGIO GABER(ŠČIK): KONCERT V IZVEDBI JANIJA KOVAČIČA IN MIRANA KOŠUTE
Lokacija: Gonjače
Koncert poslovenjenih uspešnic enega najboljših italijanskih kantavtorjev vseh časov nas bo  skozi vrhunske prepesnitve Janija Kovačiča in Mirana Košute ponesel skozi Gaberščikov razvoj od popevkarja do resnega kantavtorja.
Giorgio Gaber(ščik) je prava legenda italijanske popularne glasbe. Začel je z rock’n’rollom v znamenitem milanskem klubu Santa Tecla, nakar je v šestdesetih nastopal na San Remu in veliko na televiziji RAI. V sedemdesetih se je prelevil v resnega in cenjenega izvajalca gledaliških celovečernih koncertov. Nešteti intervjuji in navdušene kritike so ga ustoličile za njeno vest. Od začetnega angažiranega socialista se je prelevil v razočaranega intelektualca, a je bil v osemdesetih kljub temnim temam in ostri družbeni kritiki vsak njegov projekt izjemno odmeven. Pot enega najboljših italijanskih kantavtorjev, katerega oče je bil slovenskih korenin, je hkrati zgodovina italijanske popularne glasbe.

nedelja, 26. junij

V času festivala se očarljivi briški kraj Šmarno prelevi v pravljično vas. Snovanje Pravljične vasi Šmartno poteka v sodelovanju z Mileno Mileno Blažič in Saro Špelec.

10.30 ŠMARTNO, PRAVLJIČNA VAS: ČEZ MEJO PO PRAVLJIČNO PREJO
Lokacija: Šmartno
Pravljice iz Rezije. Pripoveduje Luigia Negro.

11.00 ŠMARTNO, PRAVLJIČNA VAS: ČAROBNA PIŠČAL
Lokacija: Šmartno
Opis dogodka:
Čarobna Tinkara Kovač bo v duetu s Saro Špelec prebrala, predstavila in z različnih zornih kotov osvetlila znano pravljico iz zbirke bratov Grimm. A brez vas ne bo šlo – samo z vašo pomočjo bosta pregnali hudobno čarovnico.

12.00 ŠMARTNO, PRAVLJIČNA VAS: ŽUPANČIČEVA FRULICA
Lokacija: Šmartno
Srečanje z ustvarjalnostjo mladih, kot se zasliši skozi navdihnjene pesmi udeležencev osnovnošolskega in srednješolskega pesniškega natečaja Župančičeva frulica.

17.00  FORUM SANJE: KRIZA ČLOVEČANSTVA
Lokacija: Grad Dobrovo
Opis dogodka:
Sodelujejo Biserka Ilin, dr. med., dr. Andraž Teršek, odvetnik Domen Gorenšek, vodi Nada Vodušek.

 

FESTIVALSKE KNJIGE

Karel Destovnik – Kajuh: Pesmi

V teh usodnih dneh bi morali nositi vsi srca v dlaneh, nam v svoji zbirki Pesmi kliče Karel Destovnik – Kajuh. Knjižica Pesmi, ki so nastajale v času NOB in so prvič izšle v letu pesnikove prerane smrti, je posvečena 100-letnici Kajuhovega rojstva. Faksimile njegove zbirke poezij bo srčna vstopnica našega druženja, hvalnica svobode in ljubezni, darilo založbe Sanje obiskovalcem festivala.

Damir Imamović: Sevdah

​​Imamovićeva knjiga Sevdah nas povede na glasbeno potovanje skozi tri stoletja. Gre za prvo knjigo, ki na enem mestu povzema glasbena, poetična, kulturno-zgodovinska in popularna prizadevanja v razvoju te glasbene zvrsti skozi stoletja. Je tudi prva knjiga o sevdahu, ki jo je napisal nekdo, ki je sam priznani izvajalec te zvrsti in avtor sevdalink, te čudovite glasbeno-pesniške oblike, ki govori jezik ljubezni.

Edvard Kocbek: Partizanski dnevnik

Partizanski dnevnik je največje in najobsežnejše knjižno delo založbe Sanje doslej, ob Prešernovih Poezijah pa zagotovo ena najpomembnejših slovenskih knjig. V dveh knjigah so prvič na enem mestu na 1424 straneh zbrana Kocbekova pričevanja v ohranjenih in doslej najdenih dnevniških zapisih, ki so izhajali v knjigah Tovarišija, Listina, Pred viharjem in Kocbekovih Zbranih delih. Knjigo dopolnjujeta izbor pesmi iz partizanskega obdobja ter izbor člankov in govorov, ki jih je avtor zapisoval in objavljal v času, ko je nastajal dnevnik.

S Partizanskim dnevnikom v rokah držimo zgodovinski in umetniški dokument, ki je po obsegu, globini in dometu svetovni fenomen. Kocbek v njem neustrašno, z neizprosno doslednostjo, iskrenostjo in občutljivostjo izpričuje doživljanje duha, ki se je v dotlej nesluteni podobi zoperstavil pošasti despotizma – nacifašizmu. Ta se je, do zob oborožen z novimi izumi, tehnologijami in orožji, zdel vsemogočen in nezmagljiv. Toda duha svobode, ki nezadržno veje skozi prostor in čas, ni moč zlomiti in ubiti …

Naj to izjemno pomembno knjižno pričevanje doseže vse generacije bralcev na Slovenskem – dediče žlahtnega iskateljstva in hrabrega upora zoper vesoljno krivičnost in brezsrčnost, ki danes znova tako predrzno dvigujeta glavo širom po svetu.

V fokusu tudi:

Giorgio Agamben: Kje smo? Epidemija kot politika
Karel Gržan: Ta krasni nori svet

 


Sanje na Twitterju

Podprite Festival Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!