XX. Festival Sanje

Preden razširimo roke in stečemo v poletje, se v zadnjih junijskih dneh na Krasu in v Goriških Brdih zgodi Festival Sanje, stičišče poezije, glasbe in omike – in z roko v roki z njim čudovita bitja, sreča v srečanjih.

“Ljudje danes še vedno beremo poezijo in romane, a jih ne živimo več. Od pomanjkanja poetičnosti v resničnem življenju pa bolita duša in telo … Zato bomo letos na Festivalu Sanje svojo bit in misel, utrip in smisel zarisovali v prostorsko-časovne linije poetske stvarnosti. Po obdobju, ki nas je odrezalo drug od drugega, od tega, da bi lahko živeli in dihali poetsko, se zavedamo, kako nujno je obnoviti in zaščititi prostor človečnosti, pesništva, domišljije in svobodne biti, okrepiti korenine svoje notranje narave,” sta (s)misel letošnjega festivala povzela Andreja Udovč in Rok Zavrtanik na novinarski konferenci, ki j bila 1. junija v Goriških Brdih.

Letos poteka 12. zaporedno leto festivala Sanje v Medani ter 20. leto festivala Sanje, za njim pa se vije sled več tisoč navdihnjenih dogodkov s področja literature, glasbe, gledališča, filma in drugih področij ustvarjalnosti. Festival je gostil vrsto slovenskih in tujih umetnikov.

Organizator Društvo Festival Sanje in založba Sanje
soorganizatorja
Društvo Lilija na Beki in Društvo jamarjev Divača
Sofinancerja projekta Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in občina Brda

Vstopnice

VSTOPNICA FESTIVAL SANJE 2021 – Štiridnevna festivalska, 24. junij–27. junij 2021, 30 eur

VSTOPNICA FESTIVAL SANJE – Sanje v Divači, 24. junij 2021

VSTOPNICA FESTIVAL SANJE – Sanje na Beki, 25. junij 2021

VSTOPNICA FESTIVAL SANJE – Sanje v Medani, 26. junij 2021

VSTOPNICA FESTIVAL SANJE – Forum Sanje, 27. junij 2021

Festivalski knjižni popusti

Za kupce štiridnevne festivalske vstopnice: 40 % popust na celoten program Sanje
Kodo vam razkrijemo ob nakupu vstopnice.

Za kupce posameznih dnevnih festivalskih vstopnic: 30 % popust na celoten program Sanje
Kodo vam razkrijemo ob nakupu vstopnice.

Za člane Knjižnega kluba Sanje: 15 % popust na celoten program Sanje. Koda: FESTIVALSANJE

Vsi popusti veljajo do vključno 30. junija.

FESTIVALSKI DRESSCODE: ZDRAVNIŠKO BELA
Nočna dogajanja bo stražila najlepša srebrarka neba.
Polna bo in oblečena v belo … in mi tudi.
V zdravniško belo.
Vse se razjasni na festivalskih jasah.

Srčno dobrodošli!

Noči kresa, polne lune, poezije in glasbe
24.–27. junij na Krasu in v Goriških Brdih

SANJE V DIVAČI
(Pod)zemeljski ritual v Divaški jami
BABA: Dert, endemične pesmi
četrtek, 24. junij, Divaška jama

Polna luna. Uvertura v XX. festival Sanje. (Pod)zemeljski ritual, moč kolektivnega. V Divaški jami, 80 metrov pod kraško zemljo. Z divjim, kolosalnim, do kosti pretresljivim projektom Karmine Šilec BABA: Dert, endemične pesmi v izvedbi Novoglasbenega gledališča Choregie pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec, v produkciji Carmine Slovenice. Posnetki, ki so jih izvajalke ustvarile v času ponorelga sveta, ozvočijo skrivnostno moč in duh glasbe, odrinejo mračnost, negotovost in strah. So testament časa. Carmina Slovenica je naročilo novega glasbenega dela Dert zaupala finski skladateljici Tellu Turkka. In dert? Gre za poseben način petja, značilen za balkanski prostor, za zamaknjeno, čustveno petje, krik duše. Po premieri si podamo ravbarsko na jasi. Kres bo!

Program
20.30 Premiera glasbeno-scenskega dela BABA: Dert, endemične pesmi
Izvedba: Novoglasbeno gledališče Choregie in Karmina Šilec
Produkcija: Carmina Slovenica
Po prireditvi večerno druženje na jasi: Podajmo si ravbarsko!

Pozor! Temperatura v Divaški jami je 10 stopinj Celzija. Svetujemo primerno obleko in obutev.

Ob otvoritvenem dogodku festivala, premieri glasbeno-scenskega dela BABA: Dert, endemične pesmi v izvedbi Novoglasbenega gledališča Choregie pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec in v produkciji Carmine Slovenice, bo izšel impresionanten knjižni dvojec BABA – Kolosalna balkanska fikcija in Katalog, ki ga postavljamo v fokus letošnjega festivala.

KBF je portretna zbirka balkanskih zapriseženih devic, virdžin, ki prevzamejo moško ime in identiteto, oblečejo moška oblačila, opravljajo moška dela, kadijo, pijejo rakijo, guslajo … in vstopijo v moško družbo. Knjiga pripoveduje o drugosti, virdžine v zgodbah so nenavadno ogledalo položaja žensk v sodobni družbi. KBF ni resnica, a bi lahko bila. Katalog pripoveduje o potovanjih po krajih in časih, ki se upogibajo pod plodovi romantične zahodne domišljije. Homer, muškarača, tobelija, slepica in Stana živijo na območju, o katerem danes samoumevno govorimo kot o Balkanu. Ustvarja intuitivno pojmovno mrežo med glasbo, zahodnim pogledom, sladobolom, heteroromantično ideologijo ter Adamovim rebrom, falocentrično gravitacijo in devištvom, kot se z njim človeštvo ukvarja že stoletja.


SANJE NA BEKI
Ruralni underground, kot ga lahko le sanjaš
petek, 25. junij, Beka na Krasu

Beka, na prvi pogled značilna vas s kamnitimi hišami, s katerimi je Kras posejan na gosto. Toda kraško površje je varljivo in podtalnica, iz katere se napaja zemlja, v času kresne noči na plano prinese presenetljivo čudežen svet. V prepletu Festivala Sanje in globokih korenin vaške skupnosti, povezane v Kulturno društvo Lilija, se v Beki zgodi z magijo obsijan glasbeno-pesniški večer. Dogajanje in kres bo stražila najlepša srebrarka neba. Srečevali se bomo na dvorišču razvalin stare kmečke hiše, borjaču, glavno koncertno prizorišče bo na travniku. Vstopnice bodo na voljo za simboličen 1 evro. Naj bo jasno, da prihaja čas, ko bodo vse umetno zaprte strukture počile, vse naravno in skupnostno podprte pa obstale. Ruralni underground, kot ga lahko le sanjaš.

Program
18.00 podeželsko gledališče s klovnom Camilom
19.00 Zgodbarnica
20.00 Andrej Hrvatin – NIMETU (glasbeni performans),
Glorjana Veber, Vid Sagadin in drugi (poezija)
21.00 Sabakan, koncert zahodnoafriške glasbe
Oskar Cergol, razstava olj na temo Krasa


SANJE V MEDANI
Poletna noč na Gradu Dobrovo
sobota, 26. junij, Grad Dobrovo (Goriška Brda)

Čarobno poletno prizorišče Gradu Dobrovo je kot nalašč za to, da se na sobotni večer prepustimo vibracijam glasbe in poezije, zgodbam umetnikov, ki prihajajo z vseh vetrov, a so si v univerzalni govorici umetnosti tako zelo skupaj.

Glasbena vibracija: Tomaž Lipicer – TOTUM. Poetična intonacija: kozmična Glorjana Veber in dohkihotski Vid Žigon. Ogrevanje odrskih desk: Tilen Šfiligoj in Tina Drnovšček.

Zvabil jo je veter z juga in prišla bo. Slovenska rockerica, flavtistka in glasbena pedagoginja Tinkara Kovač bo na celovečernem koncertu poleg pesmi iz vseh obdobij svoje glasbene poti ekskluzivno za Sanje prvič predstavila uglasbeno Kosovelovo poezijo. Na prizorišču bo avtor več kot desetine besedil njenih skladb, odlični kantavtor Drago Mislej – Mef, gotovo se bo spletlo sodelovanje in bosta vsaj v eni skladbi združila moči. Se bo pridružil tudi Jani Kovačič? Pustimo se presenetiti …

Program
19.30 Tomaž Lipicer – TOTUM (glasbeni performans), Vid Žigon, Glorjana Veber in drugi (poezija), Tilen Šfligoj & Tina Drnovšček (predskupina)
21.00 Tinkara Kovač, večerni koncert
22.00 Drago Mislej – Mef, večerni koncert
Častni gost Jani Kovačič


SANJE V MEDANI:
Pravljična vas in Forum Sanje: Kriza človečanstva
nedelja, 27. junij, Šmartno in Grad Dobrovo (Goriška Brda)

Z jutranjimi sončnimi žarki se prebudi Pravljična vas Šmartno, kjer se bo odvil festival za otroke z glasbenico Tinkaro Kovač. Prišla bo v zveneči družbi flavte in knjige, dogajanje bo povezovala prof. dr. Milena Mileva Blažič.

Neustrašna misel se bo zaslišala na Forumu Sanje – Kriza človečanstva z razpravo, ki se je fašisti še in še bojijo in jo zato na vsakem koraku prepovedujejo in se iz nje norčujejo, jo ponižujejo, na internetu pa na vse pretege z algoritmi zažigajo. Pričenjamo s predstavitvijo unikatnih kolažev Mojce Senegačnik, rdeča nit, ki se vije skoznje, je Kosovelova poezija. Skozi ogenj bodo z besedo stopali izjemen poznavalec ustavnega prava, pravnik, filozof in mislec dr. Andraž Teršek, duhovnik, pisatelj, magister teologije in doktor literarnih ved pater Karel Gržan ter predstavnici Iniciative slovenskih zdravnikov dr. med. Biserka Ilin in dr. med. Biljana Dušić. Povezuje legendarna špikerka Radia Študent in kritični glas Nada Vodušek.

Program
11.00 Šmartno, Hiša kulture
Pravljično-glasbeno dopoldne s Tinkaro Kovač, povezuje Milena Mileva Blažič
17.00 Grad Dobrovo
Akad. slikarka Mojca Senegačnik: predstavitev Kosovelove poezije ob unikatnih kolažih
Forum Sanje: Kriza človečanstva
Gostje: dr. Andraž Teršek, dr. med. Biserka Ilin, dr. med. Petra Biljana Dušić, pater dr. Karel Gržan, povezuje Nada Vodušek

Najlepše vabljeni!

 

VSTOPNICE

 

 

 

 

 

 

 

Z nami sanjajo

Karmina Šilec je glasbenica, dirigentka in umetniška vodja produkcijske hiše Carmina Slovenica, Novoglasbenega gledališča Choregie, ansambla !Kebatola!, cikla Attacca in glasbeno-gledališkega festivala Choregie. Je prejemnica številnih odmevnih nagrad, med drugim mednarodne nagrade Robert Edler Prize za izjemen prispevek zborovski stroki v svetovnem merilu, mednarodne nagrade Music Theatre Now, nagrade Prešernovega sklada in več kot 20 nagrad na glasbenih tekmovanjih. Deluje tudi kot članica strokovnih žirij in umetniških svetov na zborovskih in dirigentskih tekmovanjih ter kot predavateljica na univerzah doma in v tujini, na mednarodnih seminarjih, konferencah in kongresih.
Na Festivalu Sanje premierno predstavlja album endemičnih pesmi Dert, ki je v celoti nastal v času, ko je svetu vladal koronavirus. Je torej testament časa. Carmina Slovenica je naročilo glasbenega dela Dert zaupala finski skladateljici Tellu Turkka.

Tinkara Kovač je vsestranska slovenska glasbenica, pevka, flavtistka in glasbena pedagoginja, profesorica flavte. Z glasbenim nastopanjem je začela zgodaj, saj si je že pri devetih letih delila zmago na prireditvi Veseli tobogan v Dekanih. K naslednjemu odmevnemu nastopu jo je spodbudil primorski skladatelj Danilo Kocjančič, ki je leta 1997 napisal vse skladbe za njen prvi album Ne odhaja poletje. Od takrat se je v njeni diskografiji nabralo 13 albumov ter veliko število glasbenih in festivalskih nagrad, med njimi najbolj odmevna zmaga na slovenskem izboru EMA.

Na Festivalu Sanje Tinkara Kovač poleg pesmi iz vseh obdobij svoje kariere ekskluzivno za Sanje prvič predstavlja uglasbeno poezijo Srečka Kosovela.

Drago Mislej – Mef je eden najbolj prepoznavnih piscev besedil za popevke, tudi kitarist, glasbenik, urednik in novinar. Napisal je več kot 400 besedil in uspešnice, kot so Portrož 1905 in Amerika (Bazar), Anita ni nikoli (Halo), Lahko noč, Piran (Anika Horvat), Veter z juga (Tinkara Kovač), Ti si se bal (Lara Baruca) … Leta 2017 je prejel Ježkovo nagrado, ki jo RTV Slovenija podeljuje za izvirne dosežke in opuse, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha.

Jani Kovačič, trubadur Festivala Sanje, je glasbenik, kantavtor, literat, filozof in glasbeni pedagog. Svojo že skoraj pol stoletja dolgo glasbeno pot je začel leta 1976, ko je imel prvi javni nastop na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Prvi  album Ulica talcev z znamenitima Škoflco in Žare lepotec pa je posnel štiri leta kasneje. Letos je Jani Kovačič posnel album Ženske štorije, na katerem je strnil nekaj usod žensk, ki jih je zapisoval desetletja. Zanj pravi, da bi ga morala vsaka ženska poslušati in vsaka deseta imeti.

Pesniška gosta Festivala Sanje 2021 Glorjana Veber in Vid Žigon

Glorjana Veber ni tu, da bi motila sanje kogarkoli. Da bi govorila, kaj je prav in kaj narobe, kakšen je kdo ali kakšen ni – kakšen naj bo. Zanjo je vsakdo in vse zgolj prostor, v katerega se vstopa in izstopa v povezanosti trenutka. Je pesnica, politologinja in sociologinja ustanoviteljica Inštituta za Raziskovanje Inovativnih Umetnosti (IRIU), v okviru katerega razvija eksperimentalno-inovativne pristope na področju bralne kulture. Pesniško duhovna pričevalka, vitezinja poezije leta 2017 in navdihnjena ustvarjalka poetičnih video vsebin, ki vodijo v objem s človeštvom, je bralcem do sedaj izročila knjižna pesemska darila Prosti pad, V bližini tišine in Odpri me v sebi. Iz akaškega polja so vzklile kozmične misli, akašejke. Beseda akaša v tradicionalni indijski kozmologiji pomeni prostor ali eter, beseda se je rodila iz arabskega pojem Al-aqash in govori o vsepovezani eterični božanskosti elementov. Starodavne modrosti potrjujejo ugotovitve kvantnih fizikov, da smo z zavestjo preko Akaše vsi povezani v eno. Iz enosti se je v knjižno in ozaveščeno bivanje pretočilo 500 akašejk, ki jih je Glorjanino pero v štiridnevem neprekinjenem ustvarjalnem zamahu zapisalo v knjigi Modróko, otroku pesničine najdaljše duhovne izkušnje. Temelj Modróko je človek – nov človek, rojen iz starega.

Vid Žigon je pesnik, ki poetsko stvarnost res živi že skoraj vse življenje, saj je poezijo začel pisati pri osmih letih. Je tudi literarni kritik, prevajalec, novinar in lektor. Leta 2010 je izšel njegov pesniški prvenec Drevored, sledile so zbirke Špilunga (2015), Metamorfoze (2017), Samospevi meduzinih kač (2018) in Kroženja (2019). Nekateri ga imenujejo enfant terrible, drugi don Kihot slovenske literarne scene, a sam pravi, da zlepa ne bo odložil meča v borbi za Resnico, Lepoto in Dobroto.
Iz vsake kave v družbi z njim, iz vsakega nenadejanega klica po telefonu ali obiska v sanjah se kot duh iz stekleničke izvije nova pesem. Zgodi se, ko Vid prostodušno izreče besede: Ti lahko preberem pesem? Ta duh, izvit iz stekleničke, ni kdorsibodi in ni kakršensibodi. Je tu-in-zdajšen, podaja ravbarsko lestev zeitgeistu, priklicuje odprtost za resnico, kot se to zgodi na primer v eni nedavnih pesmi, Nesmrtni virus. Vidovo ustvarjanje je pričevanje o milosti, ki jo nebo izliva na vse, a so jo le redki pripravljeni prestreči in še redkejši živeti. Vid poezije ne piše za antologije, ne hlepi po muzinih lovorikah in izkazovanje častih mu ne vlada. Občutek je, da poetsko stvarnost zares živi. In biva in piše poezijo, ker je za harakiri in noč dolgih nožev še prezgodaj.

Kulturno društvo Lilija na Beki
je bilo ustanovljeno 17. 5. 2019 pod vaškimi lipami in kostanji. Društvo je s tem obudilo Pevsko društvo Lilija na Beki, ki je delovalo na začetku 20. stoletja. Vodilo KD Lilija na Beki je kresnica v kresni noči in sveti takšno idejno naravnanost: S kulturo, s posluhom za naravno in kulturno dediščino. Facebook: https://www.facebook.com/drustvolilijabeka/

Camilo Acosta Mendoza – klovn Camilo je kolumbijski umetnik, performer, klovn. V Slovenijo ga je pred skoraj 10 leti pripeljal festival Ana Monro, obdržala pa ljubezen. Film o Camilu: https://www.youtube.com/watch?v=9fl41JZu_Zs

Študijski krožek Zgodbarnica je začel delovati leta 2012, predvsem zaradi potrebe po druženju in zaradi potrebe ljudi, predvsem starejših, domačinov, pa tudi pripadnikov Slovencev v Italiji, po pripovedovanju zgodb iz otroštva, iz preteklosti, zgodb o navadah in običajih naših ljudi, o ljudskosti ali njenem nasprotju …
Zgodbe so se včasih pripovedovale ob ognjiščih, ob ličkanju, luščenju fižola in podobnih skupinskih opravilih. Danes ob poplavi medijev človek nima veliko časa za pristni stik s sočlovekom, za predajanje znanja, védenja, zato se je ta oblika druženja izkazala prepotrebna, kar udeleženci dokazujejo z obiskom in dobro voljo na vsakem srečanju. Vendar se v krožku ne omejujemo le na preteklost. Odprti smo za kakršnekoli življenjske domišljijske zgodbe, ker zgodba je življenje samo in karkoli se v njem zgodi, je zgodba zase. Krožek redno obiskuje okrog dvajset krožkarjev, ki neumorno pišejo in vedno je na srečanjih prelepo.
Včasih zgodbe ne le pripovedujejo, ampak jih tudi zapišejo. Takrat se zgodbe povežejo v zbornik, ki ga ureja in lektorira mentorica krožka Patricija Dodič, ki je tudi glavna organizatorka. Vanj prispevajo zapise  krožkarji in zunanji pisci. Zborniku sta priloženi tudi rubriki Zgodbarničica, v kateri so objavljeni zapisi mlajših.
ŠK Zgodbarnica je nastal pod okriljem Andragoškega centra Slovenije in Kosovelove knjižnice Sežana, v kateri je mentorica tudi zaposlena (vodi enoto Knjižnica Kozina) in kjer se krožkarji sestajajo enkrat mesečno.
Iz letošnje zgodbarnice prihaja poezija Patricije Dodič in Tomaža Mahkovica (poezija) ter proza Nete Vergan. Najlepše vabljeni na oder!

Andrej Hrvatin – NIMETU, glasbenik, oblikovalec zvoka, glasbeni urednik in radijski producent. Njegov glasbeno-performativni horizont je izredno raznolik, soustvarja glasbo za vizualne, plesne, filmske in gledališke projekte. Pomemben del ustvarjalnosti namenja sound artu in elektro-akustičnim zvočnim performansom v povezavi z raziskovanjem umetnostne terapije. Do Nimetujeve spletne strani vodi tale sled.

Sabakan je petčlanska glasbena zasedba, ki jo druži ljubezen do zahodnoafriških ritmov. Njihova glasba temelji na ritmu afriških bobnov in tradicionalnem glasbenem izročilu Zahodne Afrike. Ime Sabakan ima poseben pomen in intonira glasbeno ustvarjanje skupine: saba pomeni število tri, kan pa je izraz za jezik, govorico; melodična govorica Sabakana se ustvarja skozi vibrarijajočo opno djembe bobna in bas bobnov.


Sanje na Twitterju

Podprite Festival Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!