O festivalu (2016)

IMG_6026

Sanje v Medani 2016
30. junij – 3. julij

Sanje bodo prekipevale. Robovi čaš bodo zmehčani. Duše koprneče …

Katedrala sonca se ne bo upognila, dasiprav bo glas odjek. Krik bo. Trgal bo stvarnost. Rezal v bolečino. Da bi nazadnje izcedil lépo.

Gostoto zraka bodo razsekali Milan Jesih, Katja Perat, Katja Šulc, Svetlana Makarovič in Zlatko Kaučič, Vlado Škafar, Lara Jankovič, Tina Kozin, Veno Taufer, Svetlana Slapšak in Sofya-Agnessa Yakuntsova.

V pravljični vasi Šmartno se bo vreteno odgnalo v nepovrat; čudesno zastrtost bodo preudarno dihale predstavi Ane Desetnice in pripovedovalke Tjaša Koprivec, Patricija Peršolja, Sara Evelyn Brown ter razstava V iskanju človečnosti Widad Tamimi in Vesne Bukovec.

Na bele barikade pokliče Forum Sanje. Na omizju Resnice o medijih v času laži – strategija nacionalnega programa razvoja medijev, ki ga bo krmaril Vasja Jager, bodo kritični dr. Svetlana Slapšak, dr. Sandra Bašić Hrvatin, Polona Frelih, Mario Belovič (predsednik sindikata novinarjev Slovenije), predstavnik Ministrstva za kulturo RS in drugi.

8. julija se na Prešernovem trgu v Ljubljani dvigne ponjava nad zemljo – v »tukaj« zamezi World Histeria Orchestra, neprekosljiva povorka 80 glasbenikov iz 20 držav. Majestetično bo!

Festival Sanje v Medani nastaja v sodelovanju z Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda ter ob podpori založbe Sanje, nastopajočih in posamičnih donatorjev.

Festivalskih sklopov niso podprli Javna agencija za knjigo RS, MOL in drugi …


Festival Sanje je poletni festival domišljije in ustvarjalnosti, ki ga že od leta 2002 pletejo prvovrstni glasbeni dogodki, literarna sukanja, pravljične meditacije in še drugačne nepozabne predstave na odru, praviloma brezplačne za obiskovalce. Lastni sta mu ustvarjalna sila, ki sega v prostor vrhunske in izrazno razkošne umetniške govorice, ter prisrčnost, s katero nagovarja širok krog tankočutnih bralcev, gledalcev in poslušalcev.

Z divje budnim odnosom do izvirnega, pretanjenega in pronicljivega se ohranja kot prireditev, ki jo najprej poganja sila čudenja. Tudi zato se neredko znajde onkraj žanrskih meja (na vseh področjih, ki ga navdihujejo), pa v zavetnem objemu sodobne ljudske glasbe, občutene poezije, čudesne pravljičnosti in izvirnih gledaliških umetnij v malem …

Letos se dopolnjuje 15. leto, kar je na Kongresni trg v Ljubljani zapeljal stari ljubljanski tramvaj in nas navdihnil za tkanje doživetij … Popotovanje, ki se je začelo nenadejano (z zadetkom na srečelovu) in obotavljivo, na skromnem odrčku, sestavljenem iz palet, je v dobrem desetletju poletij stkalo več kot 1400 prireditev za vse generacije. Oglasile so se mnogotere umetniške zvrsti; od literarnih, glasbenih do filmskih in celo fizkulturnih. Na naših odr(čk)ih je nastopilo več kot 1000 ustvarjalcev in snovalcev.

Prizorišča Festivala Sanje v Ljubljani, Brdih, kjer domujemo od leta 2010 dalje, in drugod po Sloveniji so požlahtnili številni cenjeni književni ustvarjalci in iskrivi sogovorniki, med njimi tudi Neža Maurer, Svetlana Makarovič, Barbara Korun, Polona Vetrih, dr. Spomenka Hribar, Tjaša Koprivec, Tone Pavček, Boris Pahor, Igor Pribac, Bert Pribac, Miroslav Košuta, Miklavž Komelj, Miljenko Jergović, Vladislav Bajac, Manuel Manzano, David Brooks, Colum McCann, Ulrich Peltzer, Marko Tomaš in številni drugi.

Na festivalske odre je v preteklih letih stopilo mnoštvo uveljavljenih glasbenih imen, kot so Uršula Ramoveš, Saša Pavček, Jani Kovačič, Aleš Hadalin, Tomaž Pengov, Patetico, Lunapark, Trkaj, Zlatko Kaučič, Igor Leonardi, Iztok Osojnik, Chris Eckman in Carla Torgerson, Jim Čert, mednarodni orkester Etno Histria in mnogi drugi.


Sanje na Twitterju

Podprite Festival Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!