Noč knjige

Festival Sanje je eden izmed osrednjih nosilcev in organizatorjev projekta Noč knjige.

Premierno slovensko Noč knjige je na svetovni dan knjige pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco soustvarilo 79 krajev – in ničkoliko knjižnih zanesenjakov – po Sloveniji in v zamejstvu. Odkar je Unesco 23. april proglasil za svetovni dan knjige, ga slavimo po vsem svetu, zadnja leta tudi ponoči. S knjižnim ponočevanjem so začeli v Nemčiji, ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem, izjemno prodorna Noć knjige sorodne srčne krvi od leta 2012 poteka na sosednjem Hrvaškem, letos pa je v sodelovanju s hrvaškimi kolegi prvič zaživela tudi v Sloveniji in Srbiji.

Mednarodni dogodek, ki knjigo in branje postavlja na piedestal gradnikov zdrave družbe, je leta 2014 nagovoril vse generacije bralcev in na prav posebno noč, ko je knjiga pokazala svojo moč, se je na Slovenskem zvrstilo več kot 350 dogodkov, usmerjenih k dvigovanju zavesti o branju, opogumljanju duha in bistrenju pogleda.

Še posebej nas veseli, da slovenski deležniki na področju knjige znamo stopiti skupaj, da so prireditelji po vsej deželi tako širokosrčno posvojili in udejanjili idejo Noči knjige ter da je z vero v skupni cilj mogoče tudi (skoraj) nemogoče.

Da Noč knjige še ni rekla zadnje besede, smo tule zapisali lansko leto ob zaključku. In ni!

Letos se nas je v projektu Noč knjige 2015 za knjigo združilo 23 organizatorjev, pričakujemo več kot 400 prirediteljev dogodkov od Goričkega do Pirana in še malo onkraj, ki bodo povezali okoli 100.000 ljudi v viru ustvarjalnosti, radovednosti, koprnenju po lepem in praskanju po bolečem – v knjigi. To … to so naši cilji. Ambiciozni. A povsem dosegljivi!

Oprostite nam malce zanosa. Knjiga pač.

Naj živi knjiga! Naj živimo bralci!


Poslanica Noči knjige

Ljuba pamet, kako lepo!

V bajnem kraljestvu na dnu morja se je rodil mesec. Nevidna roka ga je obesila na nebo. Še malo prej svinčeni krovi so vzblesteli, jambori in jadra so se napeli, belo sonce je šuštelo v zibki. Bila je Noč knjige.

Kroginkrog so zatonu kljubovali mali in veliki, beroči in pišoči, odkrivali so nove in nove čudeže, polnili beležnice, čvrste kletke so se lomile, modrost in pogum sta vse slajše dišala. Dvigoval se je čisti knjižni prah, lezel je v nos. Pa se ga niso branili. Vzklikali so o leposlovnih premierah in literarnih recitalih in si vse do jutra pripovedovali o osupljivih skrivnostih. Jojme, kakšen praznik!

V znamenite Zlate liste so zapisali:
Zgodilo se je prvič. Bilo je veličastno! Zvezdnati vrtinci so srkali v domišljijo kar na 138 koncih, v 79 krajih, na prek 350 snidenjih. Enoličnemu lajnanju je bilo spisano poslednje poglavje. Odtlej so nas prestreljevale misli, zavoljo katerih je veselje spet in spet zasolzilo oči. Ne bo nas pobralo, zakaj MI BEREMO!

Tjaša Koprivec

Pripis:
Bakle so v očaranosti in blaženi radosti držali v zrak vse naokoli. Božanska knjižna omama je segla onkraj dežele. To je prava drža!


Podprite Noč knjige!

Noč knjige je projekt, ki ga navdihuje vizija horizontalnega in vertikalnega povezovanja v celotni družbi – na lokalni ravni (Slovenija), regionalni (Srednja in Jugovzhodna Evropa) kot tudi na globalni ravni (Zemlja).
Stremi k preseganju vzorcev ekonomije, kakor jo poznamo danes. Entuziastično, a zato nič manj resno in zavzeto delovanje, je zato ena njegovih osnovnih odlik.

Kljub temu pa so z vzpostavitvijo tako obsežnega projekta povezana tudi sredstva, ki omogočajo pokrivanje tistih stroškov, ki so neogibni za njegovo uspešno izvedbo. V letu nastanka projekta v Sloveniji (2014), sta najnujnejše splošne stroške projekta pretežno nosila Založba Sanje in Društvo Festival Sanje. Vletu 2015 smo organizatorji pridobili podporo Slovenske komisije za Unesco v višini 1.500 evrov ter podporo Javne agencije za knjigo v višini 5.000 evrov. Pridobljena sredstva bodo zadoščala za pokritje stroškov produkcije spletne strani in redakcije, ter kritje dela stroškov produkcije kataloga, plakatov in mobilne alikacije. Precejšen del stroškov ostaja nepokrit, in ker si organizatorji v časih vsesplošnega varlevabnja in krize v knjižnem sektorju stežka privoščimo pokrivanje teh stroškov, smo se odločili, da se pri premagovanju te ovire obrnemo tudi na vas, ki vam vam je Noč knjige pri srcu.

Eden izmed osrednjih nosilcev projekta, Društvo Festival Sanje, je pred nedavnim odprlo račun, na katerem sprejema donacije za Noč knjige.

Podporo lahko izvedete z nakazilom na račun, ali pa prek Paypal sistema, ki omogoča tudi varno plačevanje s karticami.
Prispevek lahko izpeljete z nakazilom na TRR društva Festival Sanje: SI56 0201 0025 6654 012.

Uradni naziv društva Festival Sanje:
ZDRUŽENJE ZA PROMOCIJO KULTURE TER IZVAJANJE KULTURNIH DOGODKOV, FESTIVAL SANJE, ALEŠOVČEVA ULICA 37, Ljubljana

Opredelite namen plačila: NOČ KNJIGE.

Podporo lahko izpeljete tudi prek sistema Paypal – sledite spodnji povezavi:

Za podporo se vam iskreno zahvaljujemo!

O prejetih sredstvih in njihovi porabi bomo javno poročali.


Povezave

Spletna stran projekta:
2018.nocknjige.si
2017.nocknjige.si
2016.nocknjige.si
2015.nocknjige.si
Mobilna aplikacija Noč knjige
Seznam organizatorjev
Častni pokrovitelj: Slovenska nacionalna komisija za UNESCO
Arhiv Noči knjige 2014


Sanje na Twitterju

Podprite Festival Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!