Nastopajoči 2018

Sanje v Medani

Letos bo na festivalu nastopilo veliko ustvarjalcev, osrednje med njimi kratko predstavljamo na tem mestu, nekateri pa se bodo s svojim delom predstavili neposredno na prizoriščih.

Damir Imamović: Stari znanec slovenskih glasbenih odrov in vsestranski pevec, skladatelj pesnik in predavatelj, ki velja za pionirja novega vala sevdaha (sevdalinka). Beseda sevdalinka izhaja iz otomansko turške besede sevda (“ljubezen”). V bosanščini pa izraz sevdah pomeni hrepenenje, ljubezensko strast in žalost. Sanje v Medani bo obiskal s skupino Damir Imamović Sevdah Takht, mednarodno zasedbo nadarjenih glasbenikov iz vseh vetrov bivše Jugoslavije.
Huffington Post ga je imenoval za novega kralja sevdaha, The Guardian pa je album Damir Imamović Sevdah Takht – Dvojka opisal kot “… stilsko dovršen, dostopen album, ki bi lahko sevdah popeljal k širšemu občinstvu.”


Rade Šerbedžija in Zapadni kolodvor: Svetovno znan kot igralec, pisec in režiser, ki ga vedno znova zanese v glasbene vode, vrača se predvsem k šansonom in poeziji. Velikega poeta in glasbenika bo na odru spremljal Zapadni kolodvor. Njegov nastop je poseben predvsem zaradi dejstva, da smo tega vsestranskega ustvarjalca vajeni predvsem iz malih in velikih zaslonov, na koncertni oder pa se povzpne precej poredko. Ker večinoma veliko snema, a malo koncertira, zato je vsak njegov koncert še toliko večja poslastica za vse ljubitelje dobre glasbe in izjemne interpretacije.  Slovenskim ljubiteljem glasbe pa se je priljubil predvsem na večkrat razprodanih koncertih v Cankarjevem domu.


Svetlana MakarovičSvetlana Makarovič: Vsestranska umetnica, književnica, igralka, pevka in ilustratorka, Poleg poezije in proze se je uveljavila tudi v radijskih in lutkovnih igrah za otroke ter dramah za odrasle. Poleg tega da je znana po eni najobsežnejših bibliografij med Slovenci (ima več kot 300 knjižnih naslovov), je poznana tudi po številnih nestrinjanjih z družbenimi razmerami. V slovensko javnost je najprej vstopila kot pesnica in vsestranska ustvarjalka in brezkompromisna kritičarka slovenskega družbenega okolja.


Simbolični orkesterSimbolični orkester: Skupina večinoma klasično izobraženih glasbenikov, ki čisto navdušenje do glasbe prelijejo v enkratno mešanico, ki jo v največji meri povezuje raznolikost Evropske glasbene tradicije. In sicer raznolikost v največjem pomenu besed; v zgodovinskem, geografskem, socialnem merilu. Svoj repertoar nenehno nadgrajujejo z znanja in učenjem spretnosti, ki niso del javno izobraževalnega sistema v Sloveniji. Večino glasbe, ki jo izvajajo je avtorske in nastane kot plod skupnega dela. Učijo jih mojstri srbske romske glasbe, skandinavski ‘fidlerji’, Irskih prijatelji, jazz skladatelji, klasični umetniki in naključni mimoidoči.


Nesesari KakaluluNesesari Kakalulu: Slovenska afrobeat zasedba Nesesari Kakalulu je na našem glasbenem prostoru nedvomno nekakšen svojevrsten unikum. Devetim krovnim članom se med koncertiranjem in v studiu pridruži še osem vokalistov. In čeprav so vsi vrhunski glasbeniki z lastnim stilom in glasbenim znanjem, delujejo povsem harmonično in enakovredno. Zasedba se pri svojem pesnenju zgleduje po Fela Kutiju, očaku afrobeata.


Antoine CassarAntoine Cassar: Malteški pesnik prevajalec, kreativni aktivist za univerzalno svobodo gibanja in samozvani obsedenec z zemljevidi. Pobudnik akcije Spread poetry, not fear, ki je nastala kot odgovor na pariški teroristični napad leta 2015 in posledično medijsko razpihovanje strahu in nestrpnosti.


Peter SemoličPeter Semolič: Eden najizrazitejših avtorjev slovenske poezije devetdesetih let 20. stoletja. Navdih najde v neskončni zagonetnosti vsakdanjega, intimnega življenja in v slovenski literarni prostor uvaja nekakšen »novi intimizem«. Glavna tematska poudarka njegove poezije sta eksistencialna refleksija in spraševanje o smislu pesništva v moderni dobi.


Gašper MalejGašper Malej: Svoje prevode, izvirno leposlovje in druga besedila od leta 1992 objavlja v dnevnem časopisju, literarnih, kulturnih in strokovnih revijah ter v drugih medijih v Sloveniji in tujini. Njegova pesniška zbirka „Otok, slutnje, poljub“ (2004) je bila nominirana za nagrado za najboljši literarni prvenec na 21. Slovenskem knjižnem sejmu (2005). Po „Rezi v zlatem“ (2009) pa je med drugim nastal večmedijski performans: „BS-LP: Biti svoj lastni prevod“ (2010). Posebej intenzivno se ukvarja s prevajanjem iz italijanske književnosti in je eden od najbolj uveljavljenih slovenskihliterarnih prevajalcev svoje generacije.


Sofya-Agnessa Yakuntsova: Sofya-Agnessa Yakuntsova, rojena leta 2000 v mestu Novorossijsk v Rusiji (ob Črnem morju), živi in ustvarja v Ljubljani, maturantka na Gimnaziji Bežigrad in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, violinistka, pesnica, prevajalka, deklamatorka, plesalka.

Pesniška Prvorojenka: Antologija brez kože (založila in izdala Gimnazija Bežigrad, 2017). Tik pred izidom je njena druga pesniška zbirka z naslovom Melos sinjine.


Vesna Maria Maher: Mednarodno izobražena diplomantka igre na AGRFT, ki je med drugim diplomirala tudi iz španskega jezika in književnosti ter absolvirala s francoskega jezik in književnosti na FF. Kot igralka je bila zaposlena v SLG Celje in v Gledališču Koper. Kot samostojna ustvarjalka pa je sodelovala še s SNG Drama in SSG Trst, TV Slovenija in RAI Trst. Kot prevajalka je vrsto let prevajala filme za TV Slovenijo, radijske in gledališke igre. Med književnimi prevodi je najobsežnejša Psihomagija Alejandra Jodorowskega.Šmartno, pravljična vas

Mateja Gorjup: Pevka in poustvarjalka slovanskega ljudskega glasbenega izročila, s svojim polnim glasom in raziskovanjem kulturne dediščine v ljudsko pesem vnaša živost in skoraj pozabljeno prvinskost.Forum Sanje

Barbara Stegel: Uspešna poslovna ženska, po duši pa neutrudna potepuhinja in zagnana raziskovalka globin uma in duše. Na popotovanje po svetu in lastni notranjosti se je podala pred dvema desetletjema. Pot jo je vodila od Indije do Amazonije, od Afrike do Sibirije. Po daljšem obdobju je uredila svoje dnevniške zapiske, in jih nedavno predstavila v knjižnem prvencu Knjiga strahu ali kako mi je ime.


Andrej Detela: Svetovno znan izumitelj več elektromotorjev in dobitnik številnih zlatih medalj na svetovnih razstavah inovacij. Nad njegovimi patenti so navdušeni predvsem na Japonskem. Njegovo nedavno največje delo je knjiga Sintropija, mogočna monografija z matematičnimi formulami, katerih daljnovidno celostno vrednost za zdaj dojemajo le redki – celo med znanstveniki. V njegovem delu se mojstrsko prepletata matematika in filozofija, matematična eksaktnost in poetika, fizika in etika.Soustvarjalci festivala: Ivan Peternelj, Irena Urbič, Violeta Tomić, Ivan Lotrič, Jani Kovačič, Danijel Rojšek Danč, Barbara Ogrič Markež, Rafael Vončina, Simon Kastelic, Mateja Kralj, Rok Zavrtanik, Tajda Pavletič, Boštjan Pavletič, Vesna Bukovec, Miha Razdrih, Jera Razdrih, Brane Solce, Sanja Fidler, Andreja Udovč, Saša Šulin, Jerica Šemerl Harmel, Tamara Zablocka, Anja Srpčić, Tisa Zavrtanik Drglin, Iva Žele, Danijel Kaisersberger in drugi.


Sanje na Twitterju

Podprite Festival Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!