Svetovno protestno branje v podporo Edwardu Snowdnu

Datum: 8. 9. 2014
Ura: 18:00–21:00
Prizorišče: Ljubljana
Festival:
Vrsta dogodka: gledališče, literatura, manifest, protestno branje

Svetovno protestno branje v podporo Edwardu Snowdnu

Festival Sanje vas v sodelovanju z Mednarodnim literarnim festivalom Berlin in Društvom slovenskih pisateljev v ponedeljek, 8. septembra, ob 18. uri vabi na Prešernov trg v Ljubljani, kjer se pridružujemo vsesvetovnemu protestnemu branju Svoboda in priznanje Edwardu Snowdnu, mednarodnemu projektu v podporo ameriškemu obveščevalcu, svobodi in državljanskim pravicam.

Avtorje, glasbenike, pisatelje, pesnike, profesorje, govorce, aktiviste in vse, občutljive na vprašanja svobode, manipulacije in nadzora, pozivamo in spodbujamo, da v ponedeljek bodisi pripravijo kratko izjavo v okviru obstoječih dogodkov bodisi organizirajo protestno branje v svojem kraju.

Udeležbo in nastop je napovedalo več posameznikov, med drugimi tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer.

Napovedane so že tudi naslednje vsebine:
Srečko Kosovel: manifest Mehanikom! (električni pesniško-glasbeni performans),
#Pravica. Teater Curriculim Vitae, Gimnazija Šentvid (gledališka predstava po literarni predlogi Srečka Kosovela),
– druge literarne in umetniške manifestacije.

Iz nagovora pobudnika: “Pozivamo posameznike, ustanove, šole in medije, ki so občutljivi za vprašanja svobode in državljanskih pravic, da sodelujejo pri svetovnem branju besedil na temo prisluškovanja v podporo Edwardu Snowdnu.” Poziv je v več jezikih na voljo na tej povezavi.

Podporo projektu in sodelovanje je potrdilo že najmanj 200 mednarodno uveljavljenih avtorjev.

Spodbujamo branje besedil, ki temeljijo na intervjujih in izjavah Edwarda Snowdna. Besedila za protestna branja so na voljo na posebni spletni strani: www.worldwide-reading.com.

Veselilo nas bo, če boste novico razširili v svojem kraju. Zelo zaželena je tudi medijska podpora.

Posted in Novi človek prihaja! (Ljubljana) 2014