Sanje v Medani: Marko Tomaš, Miklavž Komelj, Drajnarjuva vampa, Simona Kopinšek, Janez Ramoveš, Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape

Datum: 28. 8. 2015
Ura: 20:00
Prizorišče: Medana
Festival:
Vrsta dogodka: druženje, glasba, literarni večer, literatura, poezija

Sanje v Medani: Marko Tomaš, Miklavž Komelj, Drajnarjuva vampa, Simona Kopinšek, Janez Ramoveš, Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape

Foto: Jaka Babnik

Petek, 28. avgust 2015 (Medana, Gradnikova domačija):

20.00 Marko Tomaš, literarni večer z mostarskim pisateljem, pesnikom in novinarjem, ki združuje glasove različnih narodov bivše Jugoslavije

20.30 Miklavž Komelj, literarni večer z večkrat nagrajenim pesnikom, esejistom, prevajalcem in umetnostnim zgodovinarjem

21.00 Drajnarjuva vampa, koncert družbeno-kritičnega šansona po škofjeloško, kot ga izvajata Jernej in Tomaž Hostnik

21.30 Simona Kopinšek, literarni večer s pesnico, ki plete poetične skice iz občudovanja narave in čaščenja življenja, obenem pa deluje tudi kot novinarka in moderatorka

22.00 Janez Ramoveš, literarni večer s pesnikom in glasbenikom, ki ustvarja v domačem poljanskem narečju

22.30 Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape, koncert Sugar Free Baby in njenih fantov, alternativni šanson s pridihom ljudskih pesmi

Vstopnina: 10 eur (v predprodaji), 13 eur (na dan koncerta)
>>> kupi vstopnico


Marko Tomaš, rojen v Ljubljani (1978), je izdal 6 samostojnih pesniških zbirk in v treh sodeloval kot eden izmed avtorjev. Objavlja dnevniške zapise, eseje, politične in športne komentarje na internetnih portalih zurnal.ba in lupiga.com ter v časopisu Urban Magazin. Novinarska besedila je objavljal v medijih Feral Tribune, BH Dani, Glas Istre. Vodil je kultno splitsko knjižnico Utopio. Je prejemnik nagrade Super Cyber Story za kratko zgodbo (2004), nagrade World Music Centra iz Mostarja za najboljšega mladega književnika (2014) in nagrade »Farah Tahirbegović« za prispevek h kulturi Bosne in Hercegovine (2015). Živel in delal je v Kljajićevu, Sarajevu, Zagrebu in Splitu, trenutno pa je v Mostarju. (Foto: Mladen Topić)


Miklavz Komelj_foto Borut PeterlinDr. Miklavž Komelj je leta 2002 doktoriral na Filozofski fakulteti v Ljubljani, in sicer iz umetnostne zgodovine na temo Pomeni narave v toskanskem slikarstvu prve polovice 14. stoletja. Je avtor sedmih pesniških zbirk: Luč delfina (1991), Jantar časa (1999), Rosa (2002), Hipodrom (2006), Nenaslovljiva imena (2008), Modra obleka (2011) in Roke v dežju (2011). Njegove pesmi so objavljene v vseh slovenskih pesniških antologijah po letu 1991, njegove pesniške zbirke pa vselej deležne izrazitega kritiškega odziva, tudi obsežnih študijskih razprav ter vključene v literarnozgodovinske oz. literarnoteoretične prikaze. Za pesniške zbirke je prejel Veronikino nagrado (2002), Jenkovo nagrado (2006), Župančičevo nagrado (2009) in nagrado Prešernovega sklada (2010). Za zbirko esejev Nujnost poezije je prejel Rožančevo nagrado (2011). (Foto: Borut Peterlin)


Drajnarjuva vampa sta Jernej in Tomaž Hostnik, brata iz Škofje Loke, ki sta pri založbi Sanje izdala svoj prvenec Je pri nas od nekdaj znano. Jernej na harmoniki in Tomaž na klavirju in pa Tomažev samosvoj vokal skupaj sestavljajo presenetljivo zvočnost, v kateri odzvanjajo njuna kritična in neposredna besedila, s katerimi se lotevata aktualnih slovenskih tem. Od nesposobne politike, uveljavljenih ‘tajkunskih’ navad, do narodove razdeljenosti na naše in vaše, pomanjkanja služb, plonkanja diplom, lokalnih oblasti, pohlepa in podobnega. Resno, nagajivo ali zbadljivo – vedno pa sporočilno. (Foto: Jana Jocif)

 


Simona KopinsekSimona Kopinšek je pesnica, novinarka in organizatorka kulturnih dogodkov. Od 2002 do 2011 je bila redna zunanja sodelavka televizijskega kulturnega uredništva RTV Slovenija – TV Maribor. Obenem je organizirala in vodila literarne večere s slovenskimi avtorji. Objavljala je v revijah Dialogi, Lirikon, Sodobnost, Nova revija, Poetikon, Locutio, Vpogled. Uvrščena je v antologijskem zborniku Nova kolekcija. Dvakrat je objavila poezijo v oddaji Literarni nokturno. Nastopila je na samostojnih in skupinskih literarnih večerih in branjih. Od avgusta 2011 deluje kot samostojna kulturna delavka, sodeluje z radiom Maribor. (Foto: Manca Čujež)

 


Janez RamovešJanez Ramoveš, živi in ustvarja v Suši v Poljanski dolini. V letih 1987-89 je bil soustvarjalec in član družbenokritične skupine (od 1988 Teroristične organizacije) Ne bom oprala teh krvavih madežev. Poezijo, v kateri na zelo avtentičen način odslikava Poljansko dolino in njene ljudi, piše večinoma v poljanskem narečju. Njegove pesmi, opremljene z napevi in glasbo žene Uršule, so izšle tudi v elektronski obliki (Sugar free baby, 2000; Staroselski cirkus, 2006). V knjigi Moja velika debela mama je uredil antologijo poljanske naivne poezije. Izdal je že 6 pesniških zbirk, nazadnje leta 2012 Skuz okn strejlam kurente.
Je član vokalno inštumentalne zasedbe Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape.


Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape, glasbena skupina je bila ustanovljena leta 2006, ko so takratni člani posneli vokalne priredbe poezije k pesniški zbirki Janeza Ramoveša STAROSELSKI CIKLUS. Kasneje je skupina vključila inštrumente in do leta 2010 so jo sestavljali: vokalistka in avtorica glasbe Uršula Ramoveš, vokalist, harmonikar, pianist Joži Šalej, vokalist Metod Banko, tolkalist Marjan Stanić in pesnik in recitator Janez Ramoveš. V tej zasedbi so leta 2007 posneli zgoščenko ANGLČEŠEJNE. Od leta 2010 občasno z njimi igra tudi basist Robert Jukič. V enaki zasedbi so leta 2013 izdali zgoščenko Talisman, kjer  je poleg avtorske poezije in glasbe mogoče slišati tudi znane napeve  (tekste pa prirejene v Ramovešovo poezijo) kot so POPOLN DAN (Perfect day), CAJT (Time), LILI MARLEN in druge. Ves čas skupina izvaja uglasbeno poezijo Janeza  Ramoveša.

Pravijo, da bo večer v Medani poseben zato, ker bodo premierno odigrali uglasbene pesmi iz pravkar izšle zbirke MARIJE DOLINAR Soloples za neveste. Njene pesmi bo bral tudi Janez Ramoveš, ki je zbirko uredil. Z glasbeniki bo prvič nastopil violinist SREČKO MEH. (Foto: Manca Čujež)


Vstopnice

Predprodaja
– dnevna vstopnica 10 eur
– festivalska vstopnica 18 eur (velja za vse 3 dni s koncerti; četrtek, petek, sobota)
>>> kupi festivalsko vstopnico

Cena med festivalom
– dnevna vstopnica 13 eur
– festivalska vstopnica 23 eur

Brezplačne vstopnice
– otroci do 12. leta in nad 80. letom
– udeleženci Sanjanja v Medani (3 oz. 4 noči)

Prodaja vstopnic
www.eventim.si in prodajna mesta Eventim.
Na dan koncerta: na prizorišču. Število vstopnic je omejeno.

V primeru dežja se dogodki selijo na teraso Gradu Dobrovo. Organizator si pridržuje pravico do sprememb programa.

 

Literarna vandranja in prevoz v Medano

Posebna ponudba za vse, ki si želite Goriška Brda okusiti kulturno, literarno in zgodovinsko. Vabimo vas na prvi Potep s Sanjami, spektakularno dogodivščino, ki bo z Brd snela še poslednjo kopreno. Če sodite med zmerne sanjače, boste zajezdili Skok v Medano, enodnevno potepanje brez primere; če ste dolgometražni sanjavci, se ne boste odrekli Sanjanju v Medani, večdnevni radovedni epopeji, o katere vrhuncih si komaj drznete pomisliti.

Če si želite le prevoza do Medane, izpolnite prijavni obrazec ali pišite na potep@sanje.si ali  pokličite Ajdo (041 425 222) ali Daria (041 876 697).

 

Posted in Sanje v Medani 2015

Sanje na Twitterju

Podprite Festival Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!