Sanje v Medani – 3. festivalski večer

Datum: 1. 7. 2018
Ura: 20:30–23:30
Prizorišče: Vila Vipolže
Festival:
Vrsta dogodka: druženje, glasba, poezija

Sanje v Medani – 3. festivalski večer

NEDELJA, 1. julija 2018

… IN TE PONESEJO, ČE ŽELIŠ, S SEBOJ.

  • 20.10-20.30 Check-in. Prevzem/pregled Potnega lista
  • 20.30 Pesniško potovanje (pesniki* in soustvarjalci festivala**) z Evakuacijo duha
    (Srečko Kosovel: novi Človek)
  • 21.30 Mesečinska struna. Svetlana Makarovič in Simbolični orkester
  • 22.30 Nesesari Kakalulu. Afro-beat

Prizorišče: terasa Vile Vipolže
Vstopnina 15 € // nakup vstopnice


Letošnja nit festivala se naslanja na pesnitev Antoina Cassarja Potni list, ki v času festivala izide v slovenskem, španskem, angleškem in hrvaškem prevodu v enem. Potni list bodo obiskovalci prejeli brezplačno, v zameno za vstopnico. Potni list njegove imetnike pooblašča za neovirano gibanje po znanih in neznanih ozemljih domišljije, sveta in neba.

*Pesniški gostje: Antoine Cassar, Peter Semolič, Gašper Malej, Sofya-Agnessa Yakuntsova.

** Soustvarjalci festivala: Ivan Peternelj, Vesna Maria Maher, Violeta Tomić, Ivan Lotrič, Jani Kovačič, Irena Urbič, Mateja Gorjup, Danijel Rojšek Danč, Barbara Ogrič Markež, Rafael Vončina, Simon Kastelic, Mateja Kralj, Rok Zavrtanik, Tajda Pavletič, Boštjan Pavletič, Vesna Bukovec, Miha Razdrih, Jera Razdrih, Peter Škerl, Brane Solce, Sanja Fidler, Tamara Zablocka, Andreja Udovč, Saša Šulin, Jerica Šemerl Harmel, Tamara Zablocka, Anja Srpčić, Tisa Zavrtanik Drglin, Iva Žele, Danijel Kaisersberger in drugi.


SVETLANA MAKAROVIČ & SIMBOLIČNI ORKESTER V TRIO ZASEDBI: MESEČINSKA STRUNA

Velika dama slovenske poezije, šansonjerka, čudovita pravljičarka mačjih oči in vsestranska umetnica bo Mesečinsko struno pričarala z godalnim triom, ki ne igra prav nič simbolično, temveč tako lepo in do konca, kot da bi bilo treba že jutri umreti in lahko le lepota reši človeštvo. Čudili se bomo, ko bodo v baladno ubrani pravljici solze osirotelega Tiborja tako ganile luno, da se bo mesečina usula z neba in čez telo violine napela čarobni lunin žarek namesto manjkajoče strune. Z njegove violine odtistihmal lije glasba, mila kot dečkovo hrepenenje, da bi vredno nasledil svojega očeta, revnega violinista. Leta stečejo in bogasto in hlepenje po slavi sčasoma zatemnita godčevo dušo, dokler v tragičnem izteku na vojvodovem gradu dokončno ne streta mesečinske strune …
V nočnem zraku se razcveti P. S. pravljice: moč umetnosti umetnika ponese v neslutene višave, kadar teče iz čistega vira, a se njeno čudežno delovanje izniči, ko jo skali etična nečistost. Ko bi se pravljica kdaj zlagala, bi ne bila več pravljica.

V tokratni trio zasedbi muzicirajo: Bojan Cvetrežnik (violina, kontrabas, kitara), Klemen Bračko (violina) in Barja Drnovšek (violina).


NESESARI KAKALULU

Zaključni plesni koncert slovenske afrobeat zasedbe z Obale nam bo predramil boke v plesno pozibavanje. Dihali bomo bronasto telo matere Afrike, medeno razpoloženje se bo razlilo preko teles in zmamilo v ples še dušo. Na svidenje do prihodnjega leta, Medana, zasanjana in poletna!


Evakuacija duha
Srečko Kosovel: novi Človek
Izvajalci: Rafael Vončina, Simon Kastelic, Mateja Kralj (Društvo Konstruktivist)

Ali v naših stremljenjih k napredku in učinkovitosti postajamo zmehanizirane ovce v primežu kapitalistične družbe?
Ali smo kot Ljudje dosegli dno?
Ali je čas za duhovno preobrazbo Človeka?
Ali naša stvarnost terja novih poti, novega, etičnega, konstruktivnega človeka?


V primeru dežja, bodo dogodki v dvorani Vili Vipolže.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Posted in Sanje v Medani 2018