Sanje v Medani – 1. festivalski večer

Datum: 29. 6. 2018
Ura: 20:30–23:30
Prizorišče: Vila Vipolže
Festival:
Vrsta dogodka: druženje, glasba, literarni večer, poezija

Sanje v Medani – 1. festivalski večer

PETEK, 29. junija 2018

ZGODBE, KI SO TVOJE OD NEKDAJ

  • 20.10-20.30 Check-in. Prevzem Potnega lista.
  • 20.30 Pesniško potovanje (pesniki* in soustvarjalci festivala**)
  • 21.30 Damir Imamović in Sevdah Takht

Prizorišče: terasa Vile Vipolže
Vstopnina 15 € // nakup vstopnice


Letošnja nit festivala se naslanja na pesnitev Antoina Cassarja Potni list, ki v času festivala izide v slovenskem, španskem, angleškem in hrvaškem prevodu v enem. Potni list bodo obiskovalci prejeli brezplačno, v zameno za vstopnico. Potni list njegove imetnike pooblašča za neovirano gibanje po znanih in neznanih ozemljih domišljije, sveta in neba.

*Pesniški gostje: Antoine Cassar, Peter Semolič, Gašper Malej, Sofya-Agnessa Yakuntsova.

** Soustvarjalci festivala: Ivan Peternelj, Vesna Maria Maher, Violeta Tomić, Ivan Lotrič, Jani Kovačič, Irena Urbič, Mateja Gorjup, Danijel Rojšek Danč, Barbara Ogrič Markež, Rafael Vončina, Simon Kastelic, Mateja Kralj, Rok Zavrtanik, Tajda Pavletič, Boštjan Pavletič, Vesna Bukovec, Miha Razdrih, Jera Razdrih, Peter Škerl, Brane Solce, Sanja Fidler, Tamara Zablocka, Andreja Udovč, Saša Šulin, Jerica Šemerl Harmel, Tamara Zablocka, Anja Srpčić, Tisa Zavrtanik Drglin, Iva Žele, Danijel Kaisersberger in drugi.


DAMIR IMAMOVIĆ SEVDAH TAKHT

Damir Imamović, princ sevdaha, bo ljubezenski zemljevid sevdalink razgrnil po terasi vile Vipolže s svojo stalno zasedbo Sevdah Takht, ki jo sestavljajo tolkalist Nenad Kovačić, baskitarist Ivan Mihajlović in violinistka Ivana Đurić.

Sevdalinke, ljudske ljubezenske pesmi, po melanhočični noti sorodne portugalskemu fadu, so se oblikovale v Bosni in Hercegovini v času Otomanskega cesarstva in so globoko zakoreninjene v tradiciji Imamovićeve domovine. Imamović, ki je glasbi posvetil tudi knjigo Sevdah, razpira pomen besedne neznanke: “Sevdah je čisto navadna turška beseda za ljubezen, ki je v jeziku južnih Slovanov postala znak za umetnost pesmi.« A tudi način, kako obstaneš, pobožaš, se zaljubiš, pogrešaš, hrepeniš. Sevdalinka … drugo ime za drhtenje duše, ki kliče po ljubezni.


V primeru dežja, bodo dogodki v dvorani Vili Vipolže.
Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Posted in Sanje v Medani 2018