Sanje v Medani 2014: Neža Maurer, Oya Baydar, Branko Soban, Marko Hatlak, Mahesh Vinayakram

Datum: 28. 8. 2014
Ura: 19:00–23:30
Prizorišče: Grad Dobrovo
Festival:
Vrsta dogodka: glasba, literatura, poezija, videopoezija

Sanje v Medani 2014: Neža Maurer, Oya Baydar, Branko Soban, Marko Hatlak, Mahesh Vinayakram

Četrtek, 28. avgust 2014 (Grad Dobrovo):

12.00 Novinarska konferenca z Oyo Baydar, Erno Pačnik Felek, Davidom Brooksom in Maheshem Vinayakramom
19.00 Neža Maurer, literarni večer s priljubljeno slovensko pesnico (zaradi nepredvidljive sile pod Gradnikovo murvo zazveni poezija Neže Maurer v edinstveni izvedbi Tjaše Koprivec in Mahesha Vinayakrama)
20.00 Oya Baydar, literarni večer s cenjeno turško pisateljico in borko za človekove pravice
21.00 Vzhodzahod, videopoezija
21.10 Branko Soban, literarni večer s priznanim novinarjem, ki neomajno plava proti toku prirejenih resnic
22.00 Marko Hatlak, koncert slovenskega harmonikarskega virtuoza
22.45 Mahesh Vinayakram, koncert indijskega mojstra karnatskega petja

Program Sanje v Medani 2014 (pdf)

Vse prireditve so brezplačne. Vabljeni!
Festivala Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas nastajata v sodelovanju z Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda in SNG Nova Gorica ter ob podpori Založbe Sanje, Javne agencije za knjigo, nastopajočih in posamičnih donatorjev.


neza maurerNeža Maurer, po priljubljenosti težko prekosljiva slovenska pesnica, je s svojim delom, zlasti poezijo, pustila trajen pečat v slovenskem književnem prostoru, ki ga sooblikuje že več kot šest desetletij. Podpisuje se pod več kot 40 pesniških zbirk, ki nagovarjajo tako odraslo kot mlado bralstvo, prav tako je avtorica več proznih del za odrasle in otroke, njeno delo je požlahtnila vrsta nagrad. Po čuječnem zorenju je letos na svetovni dan poezije razprl socvetje obsežen izbor Nežine lirike Ljubezenski triptih, v katerem priljubljena pesnica z nenapeto in spet gosto hrepenenjsko liriko zaniha duha in telo – in razodeva zrelo, razgaljajoče zastrto pisavo, ki odpira polje hotenja, dvoma, (grenkih) slasti in žive, radostne življenjske žeje.


Oya BaydarOya Baydar je cenjena turška pisateljica, sociologinja in borka za človekove pravice, ki je glas ostrila tudi kot kolumnistka. Zaradi politične dejavnosti je prišla navzkriž z domovino in bila po državnem udaru (1980) izgnana iz Turčije. Kot politična begunka je do leta 1992 živela v več evropskih državah, tudi v nekdanji Jugoslaviji. Vnovič je prijela za pero in odtlej izdala zbirko kratkih zgodb in več romanesknih del. V svojih delih – v slovenščino je preveden le njen pretresljiv roman Izgubljena beseda, ki v prepletu zgodb osvetli kurdsko vprašanje – se dotika nevralgičnih točk turške polpretekle zgodovine, kar jo v sodobni turški književnosti postavlja ob bok Orhanu Pamuku.


branko sobanBranko Soban je publicist, večletni dopisnik iz Moskve in z Bližnjega vzhoda, uveljavljeni novinar, borec za človekove pravice, kolumnist in zunanjepolitični komentator. Na dolgoletni novinarski poti, ki ga je zanesla na vse celine, je izostril glas, ki verodostojno in pronicljivo razgalja mnogotere nevralgične točke. Potem ko je vestno popisoval boleče, na človeku odtisnjene poteze avtokratske ruske oblasti, so mu prepovedali vstopiti v Moskvo, megalopolis tretjega sveta. V naboru izbranih intervjujev, izdanih v knjigah Zločin brez kazni: Rusija, islam, Zahod in Kazen brez zločina: vojna, teror, upor, z drznimi premisleki odstira tančico prikritih (zgodovinskih) dejstev in neomajno plava proti toku prirejenih resnic.


marko hatlakMarko Hatlak, harmonikarski virtuoz z zavidljivo kilometrino, v repertoarju združuje izkušnje svoje celotne glasbene poti. Tako v enem trenutku zazvenijo energične melodije v tango ritmu, nato z ljudsko glasbo prepotujemo skrite kotičke Balkana od severna do juga. Z baročno in sodobno glasbo se odprejo neizmerne globine harmonij skladateljskega genija J. S. Bacha in inovativne kompozicije današnjega časa. S šaljivo noto ljudem pripoveduje zgodbe o slišanih skladbah in katero od njih začini s petjem. Prisotne pritegne v glasbeno interakcijo, da prizorišče za nekaj napevov bije v živih balkanskih ritmih. S svojsko interpretacijo vsake posamezne skladbe vzbudi v publiki čustveno poglobljeno in podoživeto izkušnjo.


mahesh_vinayakramMahesh Vinayakram je priznani indijski pevec in glasbenik, ki vrhunsko interpretira karnatske in druge indijske tradicije. Kot sin slovitega T. H. Vikkuja Vinayakrama, dobitnika grammyja in člana zasedbe Shakti, že od mladih nog sodeluje s svetovnimi zvezdami indijske glasbe. Je prejemnik številnih nagrad, med drugim tudi nagrade Unesco Millenium Award. Neprekosljivi mojster karnatskega petja svoje izjemno doživeto koncertno kolesje zavrti v žaru južnoindijske karnatske glasbe, tradiciji pa občasno primeša tudi elektroniko.

Posted in Sanje v Medani 2014