Mumindan – ob 100-letnici rojstva Tove Jansson

Datum: 6. 9. 2014
Ura: 11:00–20:00
Prizorišče: Ljubljana
Festival:
Vrsta dogodka: glasba, literatura, mumini, program za otroke, ustvarjalna delavnica

Mumindan - ob 100-letnici rojstva Tove Jansson

Celodnevno praznovanje v čast 100-letnice rojstva mladinske pisateljice in ilustratorke Tove Jansson, ki je svet omrežila s prisrčnimi mumini, ki sodijo med klasiko mladinske književnosti. Ljubeča, pravičniška, razmišljujoča, neustrašna in nadvse hudomušna pravljična bitja mimogrede zlezejo pod kožo tako majhnim kot velikim.

Mumindan se začne ob 11.00 v Kinodvoru na Kolodvorski, kjer bomo predstavili nove knjižne izdaje Tove Jansson založb Sanje in Mladinska knjiga in si ogledali animirano filmsko pravljico iz Mumindola za vse generacije Mumini lovijo komet. Po ogledu filma vabljeni k ogledu razstave otroških likovnih del o muminih, ki bo vse do 20. septembra na ogled v Kinodvorovi Galeriji. Po filmu se bomo posladkali s tistim, kar imajo mumini najraje: palačinkami z marmelado!

Vrhunec Mumindneva se bo zgodil ob 17.30 po ogledu predstave Turlututu pred knjigarno Zvezdica Zaspanka v Lutkovnem gledališču Ljubljana (Krekov trg 2), kjer bo uvodoma Tjaša Koprivec napela struno radovednosti s kratko muminovsko prigodo. V sodelovanju s kulturno ekološkim društvom Smetumet bodo potekale ustvarjalne delavnice tiskanja z naravnimi pigmenti za otroke. Mumindol bo zadišal po kavi, ko nas bo umetnik ilustracije in risbe v stripu Ciril Horowitz Horjak popeljal v deželo stripa in nas seznanil z nekaj švedskimi besedami, v muminvesolje se bomo na risarski delavnici podali tudi z ilustratorjem Gorazdom Vahnom. V nebo bomo pospremili 100 muminbalonov, poslušali bomo muminglasbo in se posladkali s pravo mumintorto.

Ob tej priložnosti mlade bralce razveselita prva v seriji barvnih stripov o muminih, ki izhajajo pri založbi Sanje: Mumin in morje in Mumin se zaljubi. Fantastični mojstrovini sta že na voljo v spletni knjigarni Sanje za vsega 9,95 € na mumindogodivščino.

* Mumindan je nastal v sodelovanju založb Mladinska knjiga, Sanje in Modrijan, Kinodvora, Lutkovnega gledališča Ljubljana in Veleposlaništva Republike Finske. Dogodek organiziramo s podporo Javne agencije za knjigo RS.

Posted in Novi človek prihaja! (Ljubljana) 2014