Miljenko Jergović: Oče

Datum: 24. 9. 2014
Ura: 19:00–21:00
Prizorišče: Hiša sanjajočih knjig Ljubljana
Festival:
Vrsta dogodka: literarni večer, literatura

Miljenko Jergović: Oče

Ob izidu romana Oče se v Ljubljani znova veselimo pisatelja, družbeno angažiranega avtorja in publicista Miljenka Jergovića. Literarni večer z najbolj branim sodobnim avtorjem z območja nekdanje Jugoslavije bo vodila urednica Tjaša Koprivec.

Oče je nekakšna kratka zgodovina geopolitičnega prostora in tragedij, ki so avtorja pretresale od vekomaj, tako na osebni in družinski kot na nacionalni in kolektivni ravni. Neobičajno, vznemirljivo in čustveno pisanje, popolno nasprotje vsemu, kar je do zdaj napisal, je delo, v katerem Jergović bralca spusti najgloblje v svojo zasebnost. Govori o narodnostnih in osebnih izdajah, o bližini in zidu med očetom in sinom, o odpuščanju in neodpustljivem, o umiranju od tesnobe in strahu.

Proza in poezija Miljenka Jergovića sta neizmerno priljubljeni in prevedeni v dvajset svetovnih jezikov. Že s prvencem, zbirko kratkih zgodb Sarajevski Marlboro, je nemudoma dosegel visok ugled, s knjigami, ki so mu sledile – vse po vrsti vrhunske kakovosti –, pa ga vedno znova le še potrjuje. Obenem sodi med redke avtorje, ki so enako blizu kritikom kot bralcem: njegova dela so presečišče kritiškega in bralskega okusa. Pri založbi Sanje sta v slovenščini izšla njegova kultna zbirka zgodb v dveh knjigah Zgodovinska čitanka I in II ter z nagrado angleus, eno najuglednejših evropskih književnih nagrad, okronani roman Pleše v somraku.

Posted in Novi človek prihaja! (Ljubljana) 2014