Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih? (pogovor patra Karla Gržana in Dese Muck)

Datum: 23. 9. 2013
Ura: 19:00–21:00
Prizorišče: Hiša sanjajočih knjig Ljubljana
Festival:
Vrsta dogodka: literatura

Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih? (pogovor patra Karla Gržana in Dese Muck)

Festival Sanje ob izidu knjige patra Karla Gržana Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih? pod svoj krov povabi ostroumnega in karizmatičnega avtorja, s katerim se bo pogovarjala pisateljica in kolumnistka brez dlake na jeziku Desa Muck.

Najnovejša Gržanova knjiga je zgolj poizkus rehabilitacije podobe Boga, ki je bila pred tisočletjem popačena za obrambo posvetnih interesov cerkve. Je v njej Bogu končno povrnjeno dobro ime? Bo osvobojen grozovite maske Srditeža, v katero so ga našemili zavoljo zastraševanja in obvladovanja? Avtor inovativno in izzivalno odgovarja na naslovno vprašanje, ob tem pa odpira paleto za življenje pomenljivih razmišljanj, ki bodo bralca samodejno pritegnila v zanimivo, celo razburljivo avanturo nadaljnjega miselnega popotovanja. Naj se ob vsem, kar se dogaja navzven, nadaljuje tudi evolucija srca in duha!

“V tej knjigi ne iščite resnice. V njej boste našli le izhodišča za nadaljnji razmislek, za evolucijo spoznavanj, predvsem tistih, ki jemljejo v premislek, kako je mogoče, da Bog, ki naj bi bil vsemogočen in dober, dopušča toliko »v nebo vpijoče bolečine«. Na milijarde ljudi grozljivo trpi in ob nas še mnogo več preostalih oblik življenja – Bog (najvišja vsemogočna instanca, ki bi mogla in morala ukrepati) pa ne naredi tako rekoč ničesar. Kakšen Bog je to – če sploh je?
Čeprav je vprašanje več kot umestno, pa je za teologe drzno, celo nedopustno. Najraje se mu v velikem loku izognejo, če pa se ga lotijo, potem ponujajo za lase privlečene odgovore. Ti so tako šibki, da podnje raje kar sami zapišejo, da zadovoljivega odgovora na to vprašanje ni, in potem vse skupaj zavijejo v veliko skrivnost.” (pater Karel Gržan, iz uvoda h knjigi)

 

Posted in Kava za dva, Sanje v Ljubljani 2013