Sanje v Medani & Šmartno, pravljična vas 2011

Sanje v MedaniPROGRAM

Ponedeljek, 22. avgust 2012
Torek, 23. avgust 2012
Sreda, 24. avgust 2012
Četrtek, 25. avgust 2011
Petek, 26. avgust 2011
Sobota, 27. avgust 2011Ponedeljek, 22. avgust 2012

Bolšji sejem knjig za otroke in odrasle pa druge čudesne dobrote

Šmartno – pravljična tržnica, 17:00–19:30

fantazija

——

Odprtje razstave Žabe stonoge in druge glavne vloge

Šmartno – hiša kulture, 19:00

Žabe stonoge in druge glavne vlogeŽabe, stonoge in druge glavne vloge ni povsem navadna slikanica, saj je njeno besedno gradivo spredla slikarka in likovna mentorica Erika Pavlin, ki v Varstveno delovnem centru Tončke Hočevar v Ljubljani vodi likovni atelje. Med uhojenimi potmi varovancev je iskala še neuhojene stezice posameznikov in eno sta prehodili skupaj z Vesno Fabjančič Rustja, ki jo odlikujejo neverjetna likovna občutljivost, neusahljiva želja po ustvarjanju in mavrična iskrivost ilustracij. »Lepa knjiga je,« je ilustracije v tesnem objemu platnic z zadovoljstvom opisala Vesna Fabjančič Rustja, ki jo je kljub rosnim 27 letom mogoče postaviti ob bok najboljšim ilustratorjem.
Razstavo ilustracij je otvorila častna pokroviteljica, gospa Barbara Miklič Türk.

——

Otvoritev pravljične vasi in razstave Laž in njen ženin

Šmartno – pravljična tržnica, 19:30
pripoveduje Tjaša Koprivec

Laž in njen ženin

——

Boter petelin in njegova zgodba

Šmartno – pravljična tržnica, 20:00
pripoveduje Daniel Rojšek – Danč

——

Pokušnje vin in knjig

Šmartno – več prizorišč, 20:00–00:00

vina

——

Vinika

Šmartno – pravljična tržnica, 20:15
glasbeni nastop

Vokalno skupino Vinika je leta 1994 ustanovila skupina briških deklet, ki jih je združevalo navdušenje nad zborovskim petjem. Izraz vinika v briškem narečju pomeni trta, s čimer so dekleta ubila dve muhi na en mah: trta je namreč zaščitni znak pokrajine, hkrati pa z močnimi koreninami simbolizira žensko moč, ki je že pregovorno značilna prav za Brike. Danes je iz dekliškega zbora nastala 16-članska ženska skupina, ki jo odlikuje vokalna čistost in zlitost. To dokazujejo mnoga priznanja in čeprav ta Vinikam godijo, jim še največ pomeni druženje s svojo zborovodjo prof. Franko Žgavec ob petkih zvečer. Takrat pozabijo na svoje delo, na svoje družine, na vse svoje obveznosti in se prepustijo tistemu, kar jih še po toliko letih povezuje – ljubezni do prepevanja.

——

Dobra vila v dolini Soče

Šmartno – pravljična tržnica, 20:30
pripoveduje Tatjana Mavrič

——

Aleksander Sluga in mladi virtuozi

Šmartno – pravljična tržnica, 20:40
glasbeni nastop

——

Kako so nastale gosli

Šmartno – pravljična tržnica, 20:50
Pripoveduje Srečko Meh

——

Dvospev (Nanča Muck in Blaž Remic)

Šmartno – pravljična tržnica, 21:00
koncert

Nanča Muck in Blaž RemicNe abstrakni ‘mi’, niti ne delitveni ‘jaz-ti’, ampak preprosto – midva. Ubrana celota. Duet. Glasbeni pogovor dveh prijateljev o skupnih spominih – pesmih, ki so del vseh nas – razkriva različne poglede, ki jih prinašajo različne poti, ki jih v življenju ubiramo. Vendar vse prekriva tančica ubrane celote, skladnosti, ki jo prinese zgolj medsebojno razumevanje in spoštljiv odnos do izrečenega. Do Besede. Do Melodije. Do Harmonije. Do Sentimenta. To je dvojina. Ne samospev, ampak Dvospev.

Nanča Muck – vokal
Blaž Remic – klavir

——

Pravce pod zadnjim krajcem

Šmartno – več prizorišč, 22:00
vrsta pripovedovalcevTorek, 23. avgust 2012

Zjutraj, ko je petelin še spal

Šmartno – hiša kulture, 16:00
pripovedovalska delavnica za otroke, mentor Daniel Rojšek – Danč

——

Happy bones

Šmartno – hiša kulture, 16:00
Lutkovna predstava za odrasle (in mlajše, ki štejejo več kot 13 pomladi), Matija Solce, Teatro Matita

——

Bolšji sejem knjig za otroke in odrasle pa druge čudesne dobrote

Šmartno – pravljična tržnica, 17:00–19:30

fantazija

——

Muca in papiga

Šmartno – hiša kulture, 17:30
pripoveduje Tatjana Mavrič

——

Afganistan: Neobičajna življenja

Grad Dobrovo, 18:00
otvoritev razstave Mance Juvan

Manca JuvanManca Juvan (1981) od leta 2000 deluje kot neodvisna fotografinja. V letih 2006, 2007 in 2008 je bila izbrana za slovensko fotografinjo leta za reportažno fotografijo.

Razstava Neobičajna življenja govori o običajnih Afganistancih, ki živijo neobičajna življenja. Kljub bežnim obetom miru, razvoja in blaginje, ki naj bi jih Afganistanu zagotovila prizadevanja mednarodne skupnosti po 11. septembru 2001, da bi zatrla talibanski režim ter v od vojne razdejano deželo prinesla demokracijo in obnovo, pa vojna in nestabilnost še kar trajata ter prebivalcem vse bolj jemljeta upanje. V boju z revščino in bremeni vojne Afganistanci ne marajo usmiljenja, ampak si želijo in zaslužijo pošten pogled, ki bo pravično prikazal njihovo vsakdanjost in posledice, ki jih prinašata nenehno navzkrižje interesov in trajajoči boj za denar, moč in splošno oblast. Mediji se pri poročanju iz Afganistana vse preveč posvečajo le »vojni proti terorizmu«, da bi mednarodno javnost prepričali o tem, kako nujna za zagotavljanje varnosti po svetu je nadaljnja prisotnost tujih oboroženih sil na ozemlju Afganistana. Zgodbe o življenjih običajnih Afganistancev pa se v medijih le redkokdaj pojavijo, posebno še v zadnjih letih, ko postaja vse bolj očitno, da politika mednarodne skupnosti v Afganistanu ne deluje. A vendar si njihove zgodbe zaslužijo, da jih slišimo in vidimo, da nas spomnijo na to, kako so videti resnične podobe vojne in revščine, tj. podobe življenja, ki je vse prej kot običajno.

——

Otvoritev Sanj v Medani s častnim gostom Borisom Pahorjem

Medana – dvorana, 19:00
pogovor s pisateljem vodi Tatjana Rojc

Boris Pahor

——

Ecce homo!

Medana – pod murvo, 20:00
razprtje prvega pesniškega branja pod murvo

——

Pokušnje vin in knjig

Šmartno – več prizorišč, 20:00–00:00
Medana – domačija Klinec, 20:00–00:00

vina

——

Miroslav Košuta

Medana – pod murvo, 20:30
pogovoru s pesnikom in pisateljem sledi branje

Miroslav KošutaZamejski pesnik, primerjalni komparativist, novinar in urednik Miroslav Košuta, rojen leta 1936 v Križu pri Trstu, se je po diplomi na ljubljanski Filozofski fakulteti zaposlil na RTV Ljubljana. Po nekaj letih se je vrnil v Trst, kjer je bil sprva dramaturg Slovenskega stalnega gledališča, nato urednik mesečnika Dan, od leta 1978 do upokojitve pa ravnatelj Stalnega slovenskega gledališča v Trstu.
V svojem pesništvu je Košuta mlajši predstavnik slovenskega intimizma z osebno in pokrajinsko označenostjo. Na dnu do kraja poosebljenih podob Trsta, ki so v tematskem središču njegove lirike, pa lahko razberemo tudi njihovo temeljno motivacijo: globinski strah, ki ne zadeva samo avtorja, temveč je veliko zgodovinsko breme slovenske skupnosti. Tretji vidnejši tematski krog zavzema ljubezen, ki je bistveni del njegove poezije. Miroslav Košuta piše tudi poezijo za otroke, kjer se osredotoča na igrivost in humor.

——

Kombo Zlatka Kaučiča

Medana – pod murvo, 21:00
koncert

KomboProjekt KOMBO, ki ga je bobnar, tolkalec in skladatelj Zlatko Kaučič razvil v svoje okviru šole za tolkala, v vlogi izvajalcev vključuje 9 mladih slovenskih glasbenikov, ki pod umetniškim vodstvom razvijajo avtorsko glasbo. KOMBO je v žargonu orkester, ki ga sestavljajo tolkalci, kitaristi, klaviaturist, bas-kitarist, pa tudi drugi instrumentalisti. Glasba, ki jo orkester izvaja, sodi v območje jazza, mestoma z razvidnimi prvinami etno glasbe, in je vseskozi avtorsko naravnana: pa naj gre za izvedbo del priznanih avtorjev ali za izvirno glasbo Zlatka Kaučiča. Kot je za zvrst značilno, zlasti pa za ustvarjalnega duha, ki ga med mladimi glasbeniki vztrajno neguje Kaučič, njihovo izvajanje krasi neposrednost, svežina, čisto veselje in dobršna mera improvizacije.

——

Urband

Šmartno – pravljična tržnica, 21:30
koncert

UrbandVladimír Červenka – kitara, vokal
Pavel Všianský – kontrabas, vokal
Tomáš Vtípil – violina, vokal

——

Ethno in Transit

Medana – pod murvo, 22:00
koncert

Ethno in transitEthno in transit je zasedba mladih, entuziastičnih muzikantov iz sedmih držav, ki na inventiven način poustvarjajo ljudsko glasbeno izročilo. Skupina je vznikla spontano, iz preproste potrebe po medsebojnem glasbenem komuniciranju ter prenašanju preprostosti glasbenega izraza na poslušalce. Ethno in Transit, ob vsem spoštovanju in poznavanju kulturne dediščine svojih dežel, poustvarja, spreminja, meša ter se poigrava z motivi in različnimi glasbenimi stili. Skupina igra tako na festivalih (letos med drugim na madžarskem Szigetu), kot na ulici, v vaseh, šolah ali klubih, izvaja delavnice in seminarje. Njena zasedba je prilagodljiva in spremenljiva, na dosedanjih turnejah (Estonija, Avstrija, Švedska) je sodelovalo v različnih kombinacijah 20 glasbenikov. Na svojih poteh išče zanimive goste, ki jih mimogrede vključi v svoje koncerte.Sreda, 24. avgust 2012

Od blizu

Šmartno – hiša kulture, 11:00
fotografska delavnica za otroke, mentorica Manca Juvan

Manca Juvan

——

Omizje: Preiskovalno novinarstvo danes: fikcija ali resničnost?

Grad Dobrovo, 15:00

Sodelujoči:
Miljenko Jergović, pisatelj,
Jože Pirjevec, zgodovinar,
Manca Juvan, fotografinja,
Jani Sever, novinar in urednik
Matej Šurc, novinar in moderator
Blaž Zgaga, novinar in moderator

v sodelovanju s Centrom za preiskovalno novinarstvo
Temeljno izhodišče debate:
Ali je sodobni državljan res dovolj informiran o javnih zadevah, da lahko suvereno odloča na volitvah, kar je temelj demokracije? Zakaj so preiskovalni novinarji ali novinarji nasploh pogoste tarče različnih družbenih skupin?

——

Napet kot boben(ček)

Šmartno – hiša kulture, 16:00
glasbena delavnica, mentor Vid Drašler

——

Po svetu, po svetu!

Šmartno – hiša kulture, 17:00
pripovedovalska delavnica, mentor Daniel Rojšek – Danč

——

Bolšji sejem knjig za otroke in odrasle pa druge čudesne dobrote

Šmartno – pravljična tržnica, 17:00–19:30

fantazija

——

Oranžna vina?

Medana – domačija Klinec, 18:00
pogovor z gosti vodi Sašo Dravinec

vinaNa domačiji Klinec v Medani se bo o značaju oranžnih vin, postopkih pridelave in o njihovem uspehu med ljubitelji, z “oranžnimi vinarji” Frankom Terpinom, Aleksom Klincem, Valterjem Mlečnikom in Vasjo Čotarjem ter gostincem in pridelovalcem malvazije v amforah Svetozarjem Raspopovičem, pogovarjal novinar Primorskih novic Sašo Dravinec. Vina omenjenih vinarjev pa tudi njihovih kolegov bo v Medani mogoče degustirati vsak dan  med 20. in 24.uro.

Oranžna vina?
Oranžna vina je skovanka, ki so se je pred nekaj leti domislili ameriški vinski pisci, da so poenostavili poimenovanje skupine belih vin, pri katerih je mošt med fermentacijo ali pa še dlje v stiku z jagodnimi kožicami. Gre za tradicionalni postopek, ki so ga v devetdesetih nekateri vinarji spet oživili in začeli ustvarjati vina, ki očarajo s svojo naravnostjo, globljo barvo in svojskimi notami. Svojevrsten nazaj k naravi “oranžnih vinarjev” pa ni le v vinifikaciji, temveč v vsem postopku pridelave grozdja in vina. V epicentru pridelave oranžnih vin, v Brdih (na obeh straneh meje) in na Krasu, pa v Vipavski dolini in Istri, je pri vinarjih v ospredju sonaravno kmetovanje in predelava. Vina imajo čas, da dozorijo in izkažejo vinarjev trud, znanje in predanost.

——

Godci Župančičeve frulice

Medana – pod murvo, 19:30
mlado pesniško branje

——

Pokušnje vin in knjig

Šmartno – več prizorišč, 20:00–00:00
Medana – domačija Klinec, 20:00–00:00

vina

——

Miljenko Jergović

Medana – pod murvo, 20:30
pogovor s pisateljem in branje

Miljenko Jergovič se je rodil leta 1966 v Sarajevu, kjer je diplomiral iz filozofije in sociologije.
Njegova proza in poezija sta neizmerno priljubljeni in prevedeni v dvajset svetovnih jezikov. Že s prvencem, zbirko kratkih zgodb Sarajevski Marlboro, je nemudoma dosegel visok ugled, s knjigami, ki so mu sledile – vse po vrsti vrhunske kakovosti –, pa ga vedno znova le še potrjuje. Obenem sodi med redke avtorje, ki so enako blizu kritikom kot bralcem: njegova dela so presečišče kritiškega in bralskega okusa.
Od poletja 1993 živi v Zagrebu. Piše poezijo, prozo in eseje, dela tudi kot novinar. Njegovi romani in zgodbe so bili prevedeni v dvajset jezikov.

——

Musungu

Šmartno – hiša kulture, 21:00
koncert tolkalske zasedbe

Boris Magdalenc – djembe, didgeridoo, cajon …
Aleš Zorec – konge, zvonec, cajon, tamburin …

——

Bio Masha, Tomáš Vtípil

Medana – pod murvo, 21:15
slam poezija

Bio Masha

——

Branko Završan: Senca tvojga psa

Medana – pod murvo, 22:00
glasbeno-gledališka monodrama za pojočega igralca in tri glasbenike

Senca tvojga psaRežija: Branko Završan
Igrajo: Branko Završan – vokal, Žiga Golob – kontrabas, Krunoslav Levačić – bobni,
Uroš Rakovec – kitara

Jacques Brel (1929–1978) belgijsko-francoski skladatelj, pevec, pesnik in igralec, je avtor sugestivne poezije in metaforike, ki nas vabi v občutljivi labirint doživljanja življenja. Kot poslušalci tudi sami postajamo junaki njegovih zgodb, ki se stapljajo z našimi izkušnjami in doživetji. Z Brelovo zapuščino so se spopadali različni glasbeni ustvarjalci 20. stoletja, z legendarno Ne me Quitte Pas (v Završanovem prevodu Saj ne boš kar šla) med drugim Marlene Dietrich, Mireille Mathieu, Nana Moskouri, Natacha Atlas in Sting. Igralec Branko Završan nam bo štirinajst Brelovih šansonov približal v svojem prevodu in interpretaciji. Senca tvojga psa je večer Branka Završana in odličnih glasbenikov Žige Goloba, Uroša Rakovca in Krunoslava LevačićaČetrtek, 25. avgust 2011

Od blizu

Šmartno – hiša kulture, 11:00
fotografska delavnica za otroke, mentorica Manca Juvan

Manca Juvan

——

Sanje z glasbo in barvami

Šmartno – hiša kulture, 16:00
glasbena delavnica, mentorja Polona Tomori in Boris Magdalenc

——

Vroča župa I.

Šmartno – hiša kulture, 16:00
pripovedovalski dogodek za otroke, Rok Kosec in Goran Završnik

Vroča župaPripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik sta pripovedovalski dvojec, ki ne sme umanjkati na nobenem Pravljičnem ReŠetanju ekipe Za 2 groša fantazije. Prvi špiker Radia Študent, drugi izkušen improvizator sta v preteklih letih ustvarila nekaj že kar legendarnih interpretacij ljudskih pravljic, kot so Podkovana žaba, Zajec dela za lisico, Grozdje stare Magdičke. V Vroči župi se predstavljata s kombinacijo svojih pripovedovalskih uspešnic in novih še ne slišanih zgodb.

——

Bolšji sejem knjig za otroke in odrasle pa druge čudesne dobrote

Šmartno – pravljična tržnica, 17:00–19:30

fantazija

——

Kinofikcija: Razdalja med dvema zvokoma / La distanza tra due suoni

Šmartno – pravljična tržnica, 18:00
filmska projekcija

Postaja Topolove 2010 / Stazione di Topolò 2010
scenarij in režija / ANJA MEDVED
kamera / ANJA MEDVED
montaža / ANJA MEDVED
zvočna korekcija / ROSARIO GUERRINI
barvna korekcija / FERRUCCIO GOIA
prevodi in priredbe / WILLIAM HENRY KLECKNER, MARKO GUS, COSIMO MIORELLI
produkcija / POSTAJA TOPOLOVE, 2011
video HDV, 43 min.

Film sledi dogajanju in razpoloženjem, ki so 2010 nastali na Postaji Topolove v Benečiji. Prireditev že 18. leto zapored to skoraj izpraznjeno in pozabljeno vas na meji spreminja v svetovni center raziskovanja in ustvarjanja. Topologija roba tega kraja, ki se kot nalašč imenuje Topolove, omogoča raziskovanje tiste minimalne razlike med ozemljem in pokrajino, videzom in resničnostjo ter umetnostjo in življenjem, ki odpirajo neskončne ustvarjalne razsežnosti.

——

Vroča župa brbota za odrasle I.

Šmartno – hiša kulture, 19:00
pripovedovalski dogodek za odrasle, Rok Kosec in Goran Završnik

Vroča župaPripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik sta pripovedovalski dvojec, ki ne sme umanjkati na nobenem Pravljičnem ReŠetanju ekipe Za 2 groša fantazije. Prvi špiker Radia Študent, drugi izkušen improvizator sta v preteklih letih ustvarila nekaj že kar legendarnih interpretacij ljudskih pravljic, kot so Podkovana žaba, Zajec dela za lisico, Grozdje stare Magdičke. V Vroči župi se predstavljata s kombinacijo svojih pripovedovalskih uspešnic in novih še ne slišanih zgodb.

——

Gabriela Babnik

Medana – pod murvo, 20:00
literarno branje

Gabriela BabnikGabriela Babnik (1979) je pisateljica, literarna kritičarka in prevajalka. Njen roman Koža iz bombaža je prejel Nagrado za najboljši prvenec v letu 2007 in velja za svež in večplasten glas globalizirane slovenske književnosti, njen drugi roman V visoki travi pa je bil v širšem izboru za nagrado kresnik. Iz angleščine je prevedla roman Polovica rumenega sonca nigerijske pisateljice Chimamande Ngozi Adiche. Živi med Ljubljano in Ougadougoujem v Burkini Faso.

——

Pokušnje vin in knjig

Šmartno – več prizorišč, 20:00–00:00
Medana – domačija Klinec, 20:00–00:00

vina

——

Magda Reja: Ime tvoje zvezde je Bilhadi

Šmartno – hiša kulture, 20:30
pripovedni večer s projekcijo

Ime tvoje zvezde je BilhadiIme tvoje zvezde je Bilhadi, prvenec slovenske popotnice Magde Reje je izjemen potopis, ki opisuje 1200 kilometrov dolgo pot preko Sahare, ki jo je prepotovala s solno karavano.
Preprosto, skoraj asketsko pisanje Magde Reje deluje izjemno subtilno in sugestivno – bralec doživlja kompleksno, presenetljivo živo izkušnjo potovanja po enem najbolj skrivnostnih predelov afriškega kontinenta.

——

Maja Vidmar

Medana – pod murvo, 20:30
pesniško branje

Maja VidmarMaja Vidmar (1961) spada med najvidnejše pesnice svoje generacije. V njeni poeziji izstopa erotična motivika v povezavi z eksistencialno tematiko, ki ju avtorica upesnjuje v maniri modernizma. Izdala je več pesniških zbirk, objavlja v različnih literarnih revijah, njene pesmi so v izvirnikih in prevodih del različnih antologij. Leta 1999 je dobila literarno nagrado »Hubert-Burda-Stifung« za zbirko izbranih pesmi, leta 2005 pa Jenkovo nagrado za pesniško zbirko Prisotnost.

——

Marko Rop

Medana – pod murvo, 21:00
pesniško branje

Marko RopMarko Rop (1983) je pesnik, pisatelj, ilustrator, kipar. Prihaja iz Kostela ob Kolpi, kjer nabira zelišča, dela, fotografira in išče tok reči. Plod raziskovanja se bo bržčas manifestiral v romanu, že lep čas pa živi njegov pesniški prvenec z naslovom Deček in konj. Poleg tega piše literarne objave in novinarske članke ter mrzlično ilustrira.

——

Prostor v tej galaksiji

Šmartno – hiša kulture, 21:00
premierno predvajanje

zamisel, scenarij, režija / Alvaro Petricig
fotografija in montaža / Paolo Comuzzi
zvok / Renato Rinaldi
nastopa / Anja Medved
glasba / Renato Rinaldi, Ado Paolo Peressutti in Cabaret Voltaire
produkcija / Zavod Kinoatelje & Kinoatelje, 2010
HDV (16:9), stereo, 47 min.
jezik / slovenščina

Nek režiser nenadoma umre med pripravami dokumentarca z naslovom „Prostor v tej galaksiji“. Film naj bi raziskoval vedno zapletene odnose med osebnimi spomini in podobami – fotografijami in posnetki – preko razmisleka o predpostavljeni dokumentarni stvarnosti le teh, in postavi pod vprašaj status pričevanj, na katerih osnovati medsebojno delitev skupinskega spomina. Režiserjeva prijateljica, tudi sama dokumetaristka, se odloči, da bo zaključila njegov nedokončani
projekt. Začne z materialom, najdenim v njegovem stanovanju: nekaj strani fragmentarnega in pomanjkljivega scenarija; kup neurejenih in skoraj neberljivih zapiskov; posnetke in fotografije, ki so prišli na dan iz omar in predalov, nekaj že posnetih scen, skrivnostne in navidezno nepovezane med sabo; literarne citate; osebne spomine; misli in raztresena vprašanja, ki pridejo na misel v trenutkih čakanja.

S filmom
Prostor v tej galaksiji smo hoteli postaviti svoje majhne stopinje v stopinje nekaterih velikanov – Jean-Luca Godarda, Chrisa Markerja, a tudi Jamesa Joycea – z zavestjo, da naša prehojena pot ne doseže niti konice ene njihove stopinje. Kot v arhitekturi, če hočemo, da je hiša stabilna, moramo uporabiti gradbene materiale, ki so končno vedno isti; v primeru lokalne arhitekture so to materiali, ki jih najdemo na licu mesta: kamen, les, glina… (družinski posnetki, fotografski albumi, vsebina lastnih predalov…).
In vendar je na koncu vsaka stavba različna in to je edino pomembno.

(režiserjev komentar)

——

Saša Pavček: Obleci me v poljub

Medana – pod murvo, 21:30
predstava poezije in glasbe

Obleci me v poljubIzvajalci: Saša Pavček, Aljoša Rijavec-klavir, Šemsudin Dino Džopa-kitara, Jan Oršič-baskitara

Ob temperametni in čutni glasbi se skozi pesmi odvije ljubezenska zgodba, kot jo je igralka Saša Pavček upesnila v zbirki Obleci me v poljub. Knjiga je doživela velik uspeh pri bralcih, predstava pa prinaša edinstven spoj vrhunske interpretke lastne poezije s tremi mladimi, uveljavljenimi glasbeniki, ki so ob improvizacijah na poezijo razvili  samosvoje, izvrstne skladbe, sorodne muzikalu in filmski glasbi.

——

Bakalina: Buohdidabra (Bog daj dobro)

Medana – pod murvo, 22:15
koncert

BakalinaJani Kutin – glas
Renata Lapanja – harmonika

Z nekoč pogosto uporabljenim pozdravom Buohdidabra (Bog daj dobro), ki ga danes le redko slišimo, nas pozdravlja duo Bakalina, ki ga sestavljata Jani Kutin in Renata Lapanja. Ponujata nam zvrhano skledo zgodb iz kmečkega življenja, kakršno je bilo nekoč, dotakneta pa se tudi sodobnega sveta in na humoren način opisujeta odnose med moškim in žensko. Harmonika nas z preprostimi in igrivimi melodijami nehote spominja na ljudsko glasbo, ki pa jo začinjena besedila v čadrškem narečju naredijo unikatno in Bakalini prepoznavno.
Vsem skupaj torej “Buohdidabra, pejte napri, za use je usega puhna …”Petek, 26. avgust 2011

Kako vleči na harmoniko?

Šmartno – hiša kulture, 16:00
glasbena delavnica, mentor Marko Hatlak

Marko Hatlak

——

Bolšji sejem knjig za otroke in odrasle pa druge čudesne dobrote

Šmartno – pravljična tržnica, 17:00–19:30

fantazija

——

Vroča župa II.

Šmartno – hiša kulture, 18:00
pripovedovalski dogodek za otroke, Rok Kosec in Goran Završnik

Vroča župaPripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik sta pripovedovalski dvojec, ki ne sme umanjkati na nobenem Pravljičnem ReŠetanju ekipe Za 2 groša fantazije. Prvi špiker Radia Študent, drugi izkušen improvizator sta v preteklih letih ustvarila nekaj že kar legendarnih interpretacij ljudskih pravljic, kot so Podkovana žaba, Zajec dela za lisico, Grozdje stare Magdičke. V Vroči župi se predstavljata s kombinacijo svojih pripovedovalskih uspešnic in novih še ne slišanih zgodb.

——

Avgust Demšar

Medana – pod murvo, 20:00
literarno branje

Avgust DemšarAvgust Demšar je psevdonim. Zanj se je avtor odločil, ker sodi k žanru, s katerim se ukvarja. S svojimi detektivskimi zgodbami je takoj vzbudil zanimanje tako literarno kritiške javnosti kot širokega kroga bralcev. Za svoj prvenec, detektivski roman z naslovom Olje na balkonu (leta 2008), za drugi roman Retrospektiva (leta 2009) in za četrtega z naslovom Evropa (leta 2011) je bil nominiran za kresnika. V resni nameri ustvariti najobsežnejši slovenski ciklični detektivski roman trenutno piše že šestega.
Demšarjevo pisanje zaznamuje pretanjen posluh za okolje, iz katerega izhaja, in napete, logično zgrajene detektivske zgodbe. Svoje, po vseh pravilih žanra napisane detektivke umešča v realno mariborsko okolje in v realni sedanji čas, v zgodbe pa vpleta tudi aktualne družbeno kritične osti socialnih razlik, nestrpnosti, homofobije in ksenofobije.

——

Pokušnje vin in knjig

Šmartno – več prizorišč, 20:00–00:00
Medana – domačija Klinec, 20:00–00:00

vina

——

Omizje: Dvignite se!

Medana – pod murvo, 20:30
gost Milan Kučan, moderatorka Tjaša Koprivec

Omizje Dvignite sePogovor o sporočilu, pomenu in pomenljivosti eseja Dvignite se!,
pod katerega se podpisuje francoski diplomat, dosmrtni ambasador, nekdanji taboriščnik, borec francoskega odpora in agent, ki je sodeloval pri osnutku Splošne deklaracije o človekovih pravicah iz leta 1948, Stéphane Hessel.

V pogovoru bo pod taktirko Tjaše Koprivec, urednice knjige, ki je izšla v slovenskem jeziku pri Založbi Sanje, sodeloval Hesselov prijatelj, prvi predsednik Republike Slovenije gospod Milan Kučan, ki je h knjigi prispeval uvodno misel.

——

Marko Hatlak

Medana – pod murvo, 21:30
koncert

Marko HatlakMarko Hatlak je virtuoz na harmoniki z Idrijskega, ki sodeluje tudi v različnih glasbenih zasedbah. Dodiplomski študij koncertne harmonike zaključil na Visoki šoli za glasbo Franza Liszta v Weimarju v Nemčiji, na Visoki šoli za glasbo v Würzburgu pa podiplomski študij pri Stefanu Hussongu.
Kot solist se je predstavil na številnih nastopih v Sloveniji in tujini, med drugim s simfoničnim orkestrom Moskovske filharmonije, z Big Bandom RTV Slovenije in s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. S samostojnim recitalom je aprila 2008 nastopil v Jeni (Nemčija), leta 2009 pa na mednarodnih festivalih na Slovaškem in v Italiji.
Marku je od nekdaj všeč tango. Leta 2000 je ustanovil mednarodno skupino Distango, leta 2004 pa skupino Funtango. Z obema je v Sloveniji prvi zbudil veliko zanimanje za “tango nuevo”. Leta 2004 je postal tudi član skupine Terrafolk.
Repertoar Marka Hatlaka sestavljajo dela sodobnih skladateljev in mojstrov preteklosti, poseben poudarek pa v svojem delovanju daje glasbeni ustvarjalnosti Astorja Piazzolle.

——

Vroča župa brbota za odrasle II.

Šmartno – hiša kulture, 22:00
pripovedovalski dogodek za odrasle, Rok Kosec in Goran Završnik

Vroča župaPripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik sta pripovedovalski dvojec, ki ne sme umanjkati na nobenem Pravljičnem ReŠetanju ekipe Za 2 groša fantazije. Prvi špiker Radia Študent, drugi izkušen improvizator sta v preteklih letih ustvarila nekaj že kar legendarnih interpretacij ljudskih pravljic, kot so Podkovana žaba, Zajec dela za lisico, Grozdje stare Magdičke. V Vroči župi se predstavljata s kombinacijo svojih pripovedovalskih uspešnic in novih še ne slišanih zgodb.

——

Same babe: Terezijanske

Medana – pod murvo, 22:00
koncert

Same babeMiha Nemanič – orglice, tolkala, vokal, Marko Voljč – trobenta, tolkala, ukulele, vokal, Marko Jelovšek – kontrabas, brundanje, in Viki Baba – kitara, dretje in kričanje

Gre za sila dinamično glasbeno skupino, ki je leta 2003 nastala kot enkratni projekt za tematski nastop v okviru cikla literarnih večerij v organizaciji Družbe dobrodušnih src in zverinskih krikov. Po glasbeno-literarnem nastopu, ki je publiko s svojo svežino močno navdušil, so se muzikantje odločili, da s skupnim muziciranjem nadaljujejo.
Same babe posegajo po zelo raznorodnem glasbenem materialu. Tako je v njihovi glasbi moč zaznati prvine etničnih godb, jazza, bluesa, rocka, klasike in še česa. In ravno uspešno prepletanje različnih glasbenih žanrov z raznimi nenavadnimi domislicami, izvrstnimi (velikokrat sila zabavnimi avtorskimi) besedili ter atraktivnim odrskim nastopom dela Same babe tako posebne.Sobota, 27. avgust 2011

Slovenske ljudske pesmi za otroke

Šmartno – hiša kulture, 14:00
delavnica z zvočili in glasbili sveta mentorja Mateja Gorjup in Samo Kutin

——

Omizje: Jezik kot žarišče narodove energije

Šmartno – hiša kulture, 16:00
gosti: prof. dr. Tatjana Rojc, prof. dr. Evgen Bavčar, Rok Zavrtanik; vodi Tjaša Koprivec

Jezik je metagovorica, je kulturni univerzum.
Dragoceno nasluteno. Identiteta časa.
Nekaj, kar si smemo (moramo!) kritično in zavestno prisvojiti.
Jezik je samorazumevanje.
Jezik more biti ena od prvin lastne zapuščenosti.
O sprotnosti in večnosti –
na polju kulturne identitete,
hrbtenice kolektivnega življenja,
v pogovoru s Tjašo Koprivec.

——

Miss Alota Trash: Čudežnofanfarastično

Šmartno – hiša kulture, 17:00
delavnica vizualno-ulične skupine

Miss Alota Trash

——

Bolšji sejem knjig za otroke in odrasle pa druge čudesne dobrote

Šmartno – pravljična tržnica, 17:00–19:30

fantazija

——

Pokušnje vin in knjig

Šmartno – več prizorišč, 20:00–00:00
Medana – domačija Klinec, 20:00–00:00

vina

——

Večer z Ježkom: Sončna ura

Medana – pod murvo, 20:30
pesniško-glasbeni večer v režiji Matije Milčinskega

Sončna ura

——

Horda grdih

Medana – pod murvo, 21:45
koncert

Horda grdihBrigita Marko – glas, Mateja Gorjup – glas, Andrej Fon – gajde (dude, bendir, dotara), Tadej Čauševič – tolkala (bendir, darabuka, balalajka, dholak), Samo Kutin – hurdy gurdy, bendir, zvočila.

Zasedbo Horda grdih sestavlja pet godcev in pevcev, ki preigravajo ljudske pesmi, pri čemer si jemljejo svobodo lastne interpretacije in uglasbitve. Pesmi spremljajo na ljudske inštrumente, ki pa imajo pogosto drugačen izvor od pesmi samih. Tako nabor pesmi iz Slovenije, Hrvaške, Makedonije, Bolgarije, Srbije, Grčije in Afganistana spremljajo na makedonske gajde, madžarski hurdy gurdy, indijsko dotaro, tamburico, domačo kopijo etiopske begene, maroški bendir, tarabuko … Člani skupine so se kalili v raznolikih glasbenih kontekstih in zasedbah (Tantadruj, Salamandra salamandra, Kraški solisti, Karavana iluzij, Bržjast, pevski zbor Cantica cantorum). Lani so pri samozaložbi Čadrg records izdali zgoščenko Hurdy gurdy, ki večinoma izhaja iz improvizacije v duetih. Po manj kot letu dni skupnega ustvarjanja in koncertiranja nam predstavljajo prvi album z ducatom starih, a sveže uglasbenih ljudskih pesmi – Tod in ondod.

« arhiv festivala