Sanje v Medani & Šmartno, pravljična vas 2012

Sanje v Medani
Festivala Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas, sta v letu 2012 že tretjič zapored gostovala v Brdih – med 29. avgustom in 1. septembrom.

Raznolik festivalski program se je začel s predstavo Sljehrnik Iztoka Mlakarja v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica, nadaljeval pod Gradnikovo murvo v Medani s poezijo mladih in že uveljavljanih poetov v prepletu z virtuoznim Simboličnim orkestrom in sklenil v Šmartnem – pravljični vasi, kjer je dva dni vrvelo od dogajanja za otroke, literarnih dogodkov in glasbenih posladkov.PROGRAM

Sreda, 29. avgust 2012
Četrtek, 30. avgust 2012
Petek, 31. avgust 2012
Sobota, 1. september 2012Sreda, 29. avgust 2012

Predstava Sljehrnik (Iztok Mlakar)

Nova Gorica – gledališče, 20:00
burkaška moraliteta v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper

SljehernikV življenju ni nič gotovega razen smrti in davkov. To zelo dobro vé tudi Mlakarjev slehernik, novodobni slovenski bogataš, katerega duša uživa v blagostanju, dokler na vrata ne potrka brezsrčna izterjevalka, pred katero ni moč ubežati. Iztok Mlakar je tokrat dobil inspiracijo pri Hugu von Hofmannsthalu, ki je natanko pred sto leti za salzburški festival napisal Slehernika, igro o smrti bogatega človeka, katere motiv izhaja iz angleške srednjeveške moralitete (The Somonynge of Everyman).

Mlakarjev sodobni Jožef Slehernik – Pepi je razpet med tu in onstran: tu pleše med Ženo, Revežem, Komparetom, Žandarjem, Putano ter sveto trojico, Pravnikom, Politikom in Finančnikom, onstran pa med Smrtjo, Bogom, Materjo in Hudičem. Bistvena razlika v razumevanju poante motiva pa se seveda vzpostavi v razpletu, saj junaka po vrtinčenju skozi moderne preizkušnje na koncu poti ne čaka odrešenje, ampak …

Iztok Mlakar je z žlahtno rahločutnostjo, ostrim švrkanjem, a vselej tudi srčnim razumevanjem človeških vrlin in “vrlin” ustvaril zavidljiv opus songov ter komedijo Duohtar pod mus!, ki je v režiji Vita Tauferja in koprodukciji Gledališča Koper in SNG Nova Gorica doživela več kot dvesto ponovitev. Predstava je tudi prejela vrsto nagrad in priznanj.

*Vstopnina: 18 EURČetrtek, 30. avgust 2012

Pozdrav župana Občine Brda Franca Mužiča

Medana – pod murvo, 20:00

Pozdrav župana, 2012

——

Mlada poezija: Sofya-Agnessa Yakuntsova in Katarina Gomboc

Medana – pod murvo, 20:15
mlado pesniško branje

Sofya-Agnessa Yakuntsova in Katarina GombocSofya-Agnessa Yakuntsova iz OŠ Danile Kumar Ljubljana je dobitnica Župančičeve frulice 2012 za najboljšega osnovnošolskega pesnika, Katarina Gomboc iz Zavoda sv. Stanislava, Škofijske klasične gimnazije, pa dobitnica Župančičevega odličja za najboljšega srednješolskega pesnika.

Mladi pesnici bosta prebirali svojo poezijo, ki je prepričala strokovno komisijo prireditve Župančičeva frulica 2012, katere recenziji si lahko preberete v nadaljevanju.

Sofya-Agnessa Yakuntsova v svojih pesmih upodablja eksotične motive, ki nas ponesejo proč iz pogosto banalnega vsakdana, in v tem je značilno romantična. V pesmi Podvodna skrivnost mavrico opiše z nizanjem metaforičnih atributov in tako oblikuje pahljačasto podobo. Z bogatim jezikom ustvari pesniški svet kot vabljivo skrivnost. Značilnost, ki ga v temelju zaznamuje in nas opredeljuje, pa je svoboda. Njen večni simbol je albatros. Ta svoboda pa ni omejena na posamezno človeško življenje. Kot je pokazala v pesmi Deček – padajoča zvezda, se zna pesnica v svojem subjektu povzpeti nad čas, ki nam je odmerjen, in svet uzreti s perspektive tisočletij.”

“Pesmi Katarine Gomboc vidno izstopajo iz povprečja, za katerega je značilno urjenje v spretnosti kovanja rim ali tekmovanje pri izbiranju šokantne pesniške tematike ali moralistično angažirano in družbeno kritično pametovanje. Ta ljubezensko čustvena in čutna lirika osupljivo uspešno skrbi za to, da afirmativne in natančno odmerjene podobe iz narave ne preglasijo krhke intime življenjske zgodbe, ki se plete v pesmih. V pričujočih pesmih vse stoji na svojem mestu tako zelo stanovitno, da podobe na trenutke po moči spominjajo na Cezannova tihožitja.

——

Poezija Mile Kačič, Srečka Kosovela, Alojza Gradnika in Vladimirja Majakovskega

Medana – pod murvo, 20:45
interpretacija poezije (Gašper Jarni)

Gašper JarniS stihi Mile Kačič, prve dame slovenske ljubezenske lirike, katere 100-letnico rojstva bomo praznovali oktobra, Srečka Kosovela, vizionarskega poeta vsemirja, čigar misli so ujete v udarni knjižici #Pravica, Alojza Gradnika, medanskega pesnika med moderno in ekspresionizmom, in Vladimirja Majakovskega, z revolucionarnim ognjem navdahnjenega velikega ruskega pesnika, bo poletno noč razžarjal igralec Gašper Jarni.

30-letni Gašper Jarni, dramski in filmski igralec, voditelj, lutkar, pevec, sinhronizator in plesalec, se je igralstvu zapisal leta 2004, ko je z odliko diplomiral na ljubljanski AGRFT. Do danes, ko dela kot svobodni kulturni delavec, se je predstavil in uveljavil tako v gledališču kot tudi na radiu in televiziji. Delal je v Mestnem gledališču ljubljanskem, SNG Drami Ljubljana, Gledališču Koper in drugih gledališčih in zavodih. Leta 2004 je na povabilo češkega režiserja Pavla Polaka sprejel igrano-lutkovno vlogo v predstavi Trije prašički v produkciji Mini teatra Ljubljana. Tudi v filmski umetnosti ni ostal neopažen – zaradi svojih vlog v filmih Sladke sanje, Varuh meje in Ljubljana je ljubljena. Za svoje kratko, a prodorno delo je prejel že številne nagrade in priznanja, med drugimi nagrado za komedijanta večera na Dnevih komedije v Celju 2005 za vlogo Simona Rožanca v Mali prodajalni groze in nagrado sklada Staneta Severja za najboljšo igralsko stvaritev študentov dramske igre Kralj Lear.

——

Simbolični orkester in poezija z roko v roki

Medana – pod murvo, 21:30
koncert in interpretacija poezije

Simbolični orkester, 2012Pesniški večer pod Gradnikovo murvo v Medani bo do glasbenega vrhunca, ki ga zaupamo Simboličnemu orkestru, milozvočno popeljala moderatorka Simona Kopinšek.

Simbolični orkester (prisluhnite tej glasbeni čarovniji), ki je eden najzanimivejših sodobnih glasbenih fenomenov v slovenskem prostoru, je leta 2003 ustanovil Bojan Cvetrežnik, takratni član mednarodno uspešne zasedbe Terrafolk. So skupina večinoma klasično izobraženih glasbenikov, ki spoznavajo raznoliko evropsko glasbo. Raznolikost dojemajo v zgodovinskem, geografskem, socialnem merilu. Ob tem spoznavajo znanja in se učijo spretnosti, ki niso del javnoizobraževalnega sistema v Sloveniji. Nenehno se izobražujejo na različnih glasbenih področjih in tudi sami pišejo večino glasbe, ki jo izvajajo. Učijo se od mojstrov srbske romske glasbe, skandinavskih “fidlerjev”, irskih prijateljev, jazz skladateljev, klasičnih umetnikov in od vseh mimoidočih.

Simbolični orkester skozi besede vodje Bojana Cvetrežnika – prisluhnite!

Simona Kopinšek je vsestranska ustvarjalka: je pesnica, pisateljica, pravljičarka in performerka. Njen izviren in hkrati subtilni odnos do kulture in umetelnosti bivanja z izrazitim poudarkom na “zelenem” in sočutju do vsega živega jo je naredil za televizijski in tudi radijski obraz, ki je nekaj posebnega. Znana je tudi kot pripovedovalka pravljic in interpretka poezije.Petek, 31. avgust 2012

Glasbena delavnica za violončeliste

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 15:00–18:30
priprava na nastop skupin violončelistov

Aleksander Sluga
Delavnico je vodil violončelist Aleksander Sluga.

——

Alota Trash

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 16:00–19:00
ustvarjalna delavnica za otroke

Alota TrashKolektiv Alota Trash ustvarjalne delavnice združuje z reciklažo. Da znajo biti smeti koristne in uporabne, bo dokazala ta multiustvarjalna delavnica, ki hodi z roko v roki in vštric z reciklažo. Iz odpadnih materialov, starih predmetov, polomljenih izdelkov, polivinila in kartona bodo otroci kreirali umetnost, s tem pa se bo našim najmlajšim približala zavest o ohranjanju našega planeta na zabaven način. Otroško domišljijo spodbudimo v tej smeri, da iz smeti vidijo nekaj več in iz njih sami naredijo uporabne izdelke.

——

Hiša pravljic: od slikanice do risanke

Šmartno – hiša kulture, 16:30
odprtje razstave ilustracij Rébecce Dautremer iz knjige Hiša pravljic Anik Le Ray

Rébecca DautremerHiša pravljic, prisrčna povedka in istoimenski animirani celovečerec z zdravim odmerkom magičnega realizma, ki nas zapelje v razkošje pravljičnega, je iskren poklon branju. Deček Natan se nekoč znajde pred prvovrstnim izzivom – potem ko je podedoval tetino izjemno knjižnico, se mora brž preleviti v junaka, ki bo pravljičnim bitjem povrnil pravico biti … Naloga bi nemara ne bila tako trd oreh, če bi Natan znal brati. Tako pa … Tako pa je gruča junakov pahnjena v pustolovščino, ki bi brez prizadevnega in dobrohotnega dečka prav lahko obtičala na dnu morja. Tako slikanico kot mojstrovino na filmskem platnu je likovno krmarila trenutno najvidnejša francoska ilustratorka Rébecca Dautremer. Likovna razstava je bila na ogled do 9. septembra 2012.

——

Metuljček in metuljčica

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 18:30
lutkovna predstava za otroke

Metuljček in metuljčicaGlavna junaka zgodbe Gledališča Labirint sta Metuljček in Metuljčica. Prvega uresničevanje osebne svobode in raziskovanje lepot narave in življenja precej bolj zanima od ‘normalnih’ poti otrok, Metuljčica pa je krhka in nežna, vestna in vedno najbolj prizadevna učenka. Metuljčka strast do lepot življenja pripelje v težave, iz katerih mu Metuljčica nesebično pomaga. Srečen konec, končna pomiritev in globoko prijateljstvo, ki premaga ozko začrtane okvire, dela pravljico sončno, nežno in vedro.

——

Hiša pravljic: celovečerni animirani film

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 19:00
filmska projekcija

Hiša pravljicHiša pravljic je animirani celovečerec z zdravim odmerkom magičnega realizma. Film z ekspresivno likovno zasnovo, čustveno in učinkovito glasbo ter prepričljivo zgodbo o pomenu literarnih temeljev za odraščajoče otroke daje videz in občutek izrazite pristnosti. Kot pravi Dominique Monféry, naj bi film izražal občutke otroka, ki je navdušen nad pol resničnim in pol fantazijskim svetom. Ko je bila teta živa, je njena zbirka Natana uvedla v polje domišljije; zdaj, ko je ni več, pa mu iste zgodbe želijo predstaviti resničnost. Film je sinhroniziran v slovenščino in traja 76 minut.

——

Boštjan Narat solo

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 20:30
kantavtorski koncert

Boštjan NaratBoštjan Narat je idejni oče in kitarist Katalene, filozof, kantavtor, aranžer, gledališčnik, pisec, mislec, učitelj, lastnik kanistra za slabo vino in čelade za motor (vsaj tako trdi v komadu), pa še marsikaj. Leta 2010 je izdal svoj odmevni kantavtorski prvenec Strah je odveč, pobasal prvo, oziroma zlato kanto na ruškem Kantfestu in tako, skoraj mimogrede, postal vodilno ime nove generacije domačih kantavtorjev. Ime, ki dokazuje, da je tudi v času brezkončnih muzičnih možnosti ena sama kitara in ena sama zgodba lahko še vedno najboljše in dovolj.

——

Rick Harsch: Kramberger z opico

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 21:15
literarni dogodek

Kramberger z opicoV tem romanu Harsch izprazni svoj tul besednih iger, urokov, filozofije in teleologije; nič več ni sveto, niti sporočilo glasu pripovedovalca ne. Knjiga je pravzaprav burleska o atentatih in spremlja kalvarijo tega moža, vrhunskega strokovnjaka za zgodovino atentatov, ki po naključju izve, da ima mlada slovenska država že svoj politični atentat, in namesto v Minsk, kamor ga je poslal urednik, odide raje v Slovenijo preiskovat uboj Ivana Krambergerja v Jurovskem Dolu na predvečer prvih splošnih volitev po osamosvojitvi. Medtem ko enega za drugim ubijejo pripovedovalce, se knjiga odpravi na potovanje po grotesknem območju sodobnega razuma, ki h grozi pristopa svetovljansko, in čeprav si na vse pretege prizadeva opisati Fullmerjevo iskanje resnice v Sloveniji, roman varljivo zdrsne na področje opičjakov, nato pa doseže vrhunec v stilski imitaciji joycevsko-shakespearovsko-ginsbergovske fantazmagorije, ki jo ob spremljavi bobnarskih udarcev neskončnega bombardiranja prepeva rod obupanih pritlikavih šimpanzov v Afriki.

——

Peter Amalietti: Eden za vse ali Mihajlovo maščevanje

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 21:45
literarni dogodek

Eden za vseEden za vse ali Mihajlovo maščevanje je roman o zadnjem letu življenja in boja legendarnega diverzanta Mihajla, največjega terorista na svetu ter narodnega heroja, ki je leta 1944 dolgih devet mesecev teroriziral nemškega okupatorja na Primorskem. Azerbajdžanski pesnik, slikar, karikaturist, glasbenik, pevec, plesalec, učitelj, športnik in lingvist Mehti Husein Zade – MIHAJLO je med drugo svetovno vojno postal oficir obveščevalec, agitator, strateg, diverzant in naposled največji terorist vseh časov. Kot vrhunsko izurjeni diverzant se je pridružil primorskim partizanom v Gradnikovi brigadi in po dveh mesecih postal najbolj iskani bandit in terorist na Primorskem. Do jeseni 1944 se je srečno izogibal vsem sovražnim pastem, ko pa je v banki vzel zlate palice in druge zaklade, ki so jih Nemci zaplenili tržaškim Judom, so nanj pripravili veliko hajko. To je roman o Thanatosu in Erosu v vojnem času, ko se iz smrti rojeva ljubezen, iz ljubezni pa smrt.

Peter Amalietti (1955), pisatelj, skladatelj, glasbenik, prevajalec, predavatelj, založnik in dipl. sociolog, zagnano preučuje zgodovino že od prvega razreda osnovne šole dalje.

——

Vruja

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 22:35
etno koncert

VrujaVruja je glasbena skupina, ki že od leta 2001 nadaljuje tradicijo glasbenih skupin iz slovenske Istre, ki so v zadnjih desetletjih pustile globoko sled v poznavanju in popularizaciji glasbenega izročila Istre. Ime skupine je dialektalnega izvora in pomeni izvir, studenec. Tako kot je istrski polotok večkulturni in večetnični prostor, je tudi sestava članov skupine takšna, zato ni čudno, da izvajajo in podajajo glasbeno tradicijo celotne Istre, s čimer predstavljajo vso raznolikost in zapuščino naših prednikov. Vruja poskuša na svoj lasten način dodati kamenček v mozaiku poustvarjanja in izvajanja glasbene dediščine Istre.

——

Brdonč in DJ Maxell

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 23:55
glasbeni performans

Brdonč in DJ Maxell Brdonč aka Aleš Valentinčič je kitarist, čigar kompozicije dišijo po psihedeličnem in alter roku, vključujejo obilico improvizacije in odprtih zvočnih prostorov in se večkrat izlijejo v poslušljiv kitarski rif. Je idejni oče in član zasedbe Brdonč Trans Trio, ki jo opisujejo kot progresivni disharmonični eksperimentalni jazz-umor z Goriške, v njej pa igrata še Boštjan Simon (saksofon) in Marko Lasič (bobni).

Boris Leskovar se je prelevil v DJ Maxella leta 2007 po 10 letih ustvarjanja glasbe na kitari, ko ga je kot obiskovalca zabav vse bolj prevzemala elektronska glasba. Takrat se je odločil, da postane DJ in producent. Od takrat je igral že v številnih slovenskih klubih in festivalih ob boku znanih DJ-jev, kot so Uto Karem, Rino Cerrone, Marko Nastić, Alex Long, Alex&Filip in Damir Hofmman.Sobota, 1. september 2012

Alota Trash

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 16:00–19:00
ustvarjalna delavnica za otroke

Alota TrashKolektiv Alota Trash ustvarjalne delavnice združuje z reciklažo. Da znajo biti smeti koristne in uporabne, bo dokazala ta multiustvarjalna delavnica, ki hodi z roko v roki in vštric z reciklažo. Iz odpadnih materialov, starih predmetov, polomljenih izdelkov, polivinila in kartona bodo otroci kreirali umetnost, s tem pa se bo našim najmlajšim približala zavest o ohranjanju našega planeta na zabaven način. Otroško domišljijo spodbudimo v tej smeri, da iz smeti vidijo nekaj več in iz njih sami naredijo uporabne izdelke.

——

Pravljice s Tatjano Mavrič

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 17:00
pripovedovanje pravljic

Tatjana Mavrič
Tatjana Mavrič je kot pripovedovalka pravljic že stara znanka Šmartnega – pravljične vasi.

——

Likovno ustvarjanje z Mario Grazia Peršolja

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 17:30–19:00
likovna delavnica za otroke

Maria Grazia PeršoljaSlikarka Maria Grazia Peršolja živi in dela v Gorici v Italiji. Diplomirala je na Istituto d’arte v Gorici in razstavlja od leta 1970. V več kot tridesetih letih si je prislužila različne pohvale in nagrade. Čeprav se instinsktivno nagiba k figuraliki in tehniki olje na platnu, se posveča tudi  različnim slikarskim tehnikam, kot so akvarel in pastel. Njena dela so bila razstavljena v različnih italijanskih mestih in po svetu (Ljubljana, Maribor, Celovec, Pariz, Madrid, Cannes, Kairo,Tokio, Tunis). Likovna dela Marie Grazie Peršolja so vzbudila zanimanje pri različnih umetniških kritikih; dela so v zasebnih in javnih zbirkah v Italiji in tujini.

——

O oslih, osličkih in drugih beštijicah strokovnjaka za osle(rije)

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 17:30–18:15
pravljično-pripovedovalski dogodek (Rok Kušlan & Goran Završnik)

Rok KušlanRok Kušlan in Goran Završnik sta pripovedovalsko-glasbeni dvojec in nepogrešljivi člen Pravljičnega ReŠetanja ekipe Za 2 groša fantazije.

——

Skrivnost iz Kellsa: celovečerni animirani film

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 18:30
filmska projekcija

Skrivnost iz Kellsa

Vizualno bogata risana animacija pripoveduje o Irski v zgodnjem srednjem veku in o nastanku enega najlepših in najbolje ohranjenih zgodovinskih rokopisov, Knjige iz Kellsa. Zgodba o dečku Brendanu je podobna klasični pravljici, gre za preprosto pripoved, ki je ne hromijo plasti stranskih likov, mašilnih prizorov in glasbenih točk. Nadgrajena je z izjemno močno likovno podobo, ki krasi in širi sporočilnost filma. Film navdihuje keltska umetnost in dovršenost iluminacij v Knjigi iz Kellsa, Brendanove gozdne dogodivščine pa so še dodatno obogatene z motivi iz irske folklore. Izvrstno so uporabljene tudi slavne keltske vozlanke, ki nagajivo plešejo po platnu. Film je v celoti ročno narisan in animiran, kar je dandanes redka vrlina. Skrivnost iz Kellsa tako poveličuje tradicijo ročnega ustvarjanja animiranega filma, hkrati pa je sosledno logično nadaljevanje vizualno bogate Knjige iz Kellsa.

Film, ki je bil nominiran za oskarja za najboljši dolgometražni animirani film 2010, ima slovenske podnapise in traja 75 minut.

——

Violoncello Allegro

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 20:00
nastop udeležencev delavnice za violončeliste

violoncelo

——

Matjaž Kocbek

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 20:45

Matjaž KocbekPesnik in slikar Matjaž Kocbek v svojem delu izhaja iz neoavantgarde šestdesetih let 20. stoletja. Zorel je v skupini 441 in 442 in v poetičnem gledališču Pupilije Ferkeverk. Smisel poetičnega izraza išče v svobodnih asociacijah. Te raziskujejo notranji, skrit in pozabljen pomen besede. Oblikoval je modernistično liriko, ki jo povezuja z novoromantično izpovednostjo in eksistencialno dvojnostjo. V pesmih se obrača stran od meščanskega sprenevedanja, sramežljivosti. Besede so ovite v sveže in močne senzualne podobe.

Poleg pisanja se ukvarja tudi s slikarstvom, razstavlja doma in v tujini. Leta 2006 je dobil mednarodno štipendijo z ateljejem v New Yorku. S slikarstvom se ukvarja tudi teoretično – raziskuje slikarstvo newyorške šole (Mark Rothko, Jackson Pollock …), nadgradnjo abstrakcije, novo figuraliko iz 80. let (Julian Schnabel, Ki efer Richter …). Zanimajo ga tudi novi mediji in umetnikov položaj v družbi, kar povezuje tudi s poezijo.

——

Carmen L. Oven (Sprehajalka Gospodovega psa) in Behrang Azhdari

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 21:15
literarno-glasbeni dogodek

Carmen L. OvenCarmen L. Oven je voditeljica kulturno-umetniških dogodkov in interaktivnih medijskih delavnic ter avtorica številnih radijskih in televizijskih oddaj. Strast do potovanj – navzven in navznoter – združuje z brano in pisano besedo. Kot voditeljica in avtorica literarnih pogovorov (V KOŽi besede, Novopisi na Wolfovi …) se trudi širiti bralno kulturo s poudarkom na slovenski literaturi. Z možem in sinom živi in ustvarja med dolenjskimi griči, kjer je nastal tudi njen knjižni prvenec Sprehajalka Gospodovega psa, o katerem je Feri Lainšček zapisal: “Sprehajalka Gospodovega psa je zgodba o radovednem potovanju v neznano, ki se zaradi ljubezenskega razhajanja postopoma spreminja v potovanje k samemu sebi. Roman nas razmišljujoče sooči z drugačnimi svetovi in se nas dotakne kot intimno poročilo iz puščavskega zatišja, tik pred nevihto, ki jo bo svet že kmalu zatem poimenoval arabska pomlad.”

Behrang Azhdari je iranski glasbenik, ki je med drugim igral z zvezdo iranske glasbe Amirjem Tajikom, zdaj pa živi in ustvarja v Sloveniji in je predstavnik organizacije MITRA, ki predstavlja iransko-slovensko sodelovanje.

——

Magda Reja: Sledi v pesku

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 22:00
pripovedni večer s projekcijo (moderira Vida Cej)

Magda RejaMagda Reja, etnologinja in svetovna popotnica, je leta 2006 za literarni potopis Ime tvoje zvezde je Bilhadi dobila nagrado za najboljši prvenec. Prizorišče njene druge knjige Sledi v pesku je prav tako Sahara, toda tokrat je potovala drugače. Arabske karavane in kamele je zamenjala za hitra terenska vozila, ki čez puščavo in proti Evropi prevažajo ilegalne podsaharske emigrante in ponarejene cigarete. Po poti srečuje različne pustolovce, tihotapce, vojake, upornike, nomade s svojimi običaji in navadami … Izhodišče za skoraj vsa njena potovanja je bil Agadez, mesto na severu Nigra, kjer je doživela tudi slikoviti Gadafijev obisk, ko je imel še vso moč v svojih rokah.

——

Andraž Polič: Poezija in glasba treh mest (Ljubljana-Praga-New York)

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 22:45
sonofonetični večer

Andraz-PolicPesnik, glasbenik, skladatelj in igralec Andraž Polič se je rodil leta 1972. Je avtor številnih pesniških zbirk. Ustvaril je glasbo za več deset gledaliških predstav doma in v tujini. Sodeloval je z režiserji, kot so Jernej Lorenci (Crimekundan, 2005), Kaća Celan, Tomi Janežič, Ivica Buljan (Schneewitchen, 2002), Nataša Burger, Barbara Bulatović, Brane Bitenc in drugi. Z avtorsko skupino Hamlet Expres je posnel dva albuma: Libanonski tango in Moje mesto. Sodeloval je tudi pri projektu RTV Slovenija Odpeti (sedem videospotov) in leta 2010 napisal knjigo za otroke Čarodejni palčki rastlin.

——

Gorazd Lampe in Matjaž Švagelj duo

Šmartno – znotraj vaškega obzidja, 23:15
koncert

Gorazd LampeGorazd Lampe je kantavtor, ki združuje rockersko dušo in romantični optimizem. Je predstavnik mlade generacije kantavtorstva na Slovenskem. Kot kantavtor se je prvič predstavil leta 2003 in 2004 na kantavtorskem festivalu, leta 2005 dobil nagrado koprskega RTV (prespektivni glasbenik), snemanje plošče v studiu Hendrix. Med vidnejšimi nastopi so tako Globoka grla, oddaja Izštekani Val 202 , Festival Lent … Gorazd Lampe se s slogom ponižno obrača nazaj in tako prepleta različne glasbene elemente. Atributi, s katerimi očara občinstvo, so tako zanimiva besedila in aranžma kot minimalna zvočna kulisa in žameten glas. Svežino doda iskrenost njegove glasbe, njegovo sodelovanje z glasbeniki z različnih vetrov pa glasbi končno dimenzijo.

Matjaž Švagelj se je z glasbo srečal že v osnovni šoli, kjer je v “pleh godbi” igral bobne. Po končani glasbeni šoli je z vrstniki ustanovil svoj prvi ansambel, kjer je igral bas kitaro. Kasneje se je kot solo kitarist pridružil zasedbi Nova pot oz. New way in z njo posnel avtorski CD oz. takrat še kaseto. Pred prihodom h Kalamarom je kratek čas kot basist nastopal v znani zagrebški skupini Rock caffe. Kot aranžer je aktiven zadnjih deset let. Razen pri matični skupini Kalamari bodisi kot aranžer, producent, kitarist, basist ali back vokalist sodeluje z različnmi glasbenimi izvajalci, kot so Slavko Ivančič, Iztok Mlakar, Danilo Kocjančič, skupina Prizma, Gianni Rijavec in drugi.

« arhiv festivala


Sanje na Twitterju

Podprite Festival Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!