O festivalu 2020

Dolgo smo sanjali o njem … in potem se je oglasil. S črnimi zvoki, ki jih navdihuje Lorcov duende, in s podtonom neustrašnosti. Nihče nam ne bo vzel poezije, plesa, glasbe, druženja. Nič ne more sanjajočim tega sveta vzeti sanj in festivala … in še drugačne čarovnije.

“V vsem, kar se oglaša s črnimi zvoki, prebiva duende.” (F. G. Lorca) 

Sanje na Beki (petek, 28. avgust): meditativna delavnica s konji z Borisom Magdalencem, pesniška potovanja, celovečerni koncert Nike Solce in Janija Kovačiča.

Sanje v Divači (sobota, 29. avgust): Forum Sanje – Po poteh staroverskih naravnih prostorov z Borisom Čokom, plesno-glasbeni performans Črni zvoki v izvedbi Ane Pandur in Damirja Avdića, pogovor z ustvarjalci predstave in knjige F. G. Lorce Duende: igra in teorija (Ana Pandur, Damir Avdić, Andreja Udovč, Rok Zavrtanik), druženje na jasi s pesniškim presenečenjem

Sanje v Medani (nedelja, 30. avgust, Vila Vipolže): celovečerni koncert Vlada Kreslina, pesniški performans Anje Novak – Anjute ob izidu zbirke Rane rane; Šmartno, pravljična vas (popoldanski program za otroke): Tone Partljič, Milena Mileva Blažič, Anjuta, Matjaž Ščurek, Tomaž Lipicer.

Najlepše dobrodošli.

“Bodi svetilka, če ti ni mogoče biti človek.” (Srečko Kosovel)


Sanje na Beki: petek, 28. avgust 2020

DNEVNA VSTOPNICA 

 

17.00 MettaKonj: meditacija s konji

Ker samo, ko spoznaš svoj um in ne reagiraš na impulze uma, lahko resnično začutiš drugo bitje ter z njim vstopiš v odnos. Meditacija je orodje za spoznavanje uma in naše resnične biti. Stik s konji pa nam omogoča izvrstno refleksijo našega notranjega stanja, saj se konji nanj odzovejo v hipu.

Temeljni principi, na katerih je osnovana delavnica s konji: aktivnost – pasivnost, meditacija v mirovanju – meditacija v delovanju.

Na delavnici bomo raziskovali ta navidezna nasprotja in kako gibko prehajati iz enega stanja v drugega. Skozi prakso budistične Metta meditacije (loving kindness meditation), ki jo bomo najprej vadili v varnem prostoru v mirovanju, nato pa med čredo konj (sprva mirujoča, nato v gibanju), bomo skozi pozorno opazovanje spoznavali prostor, v katerem nastane in se prične vsak naš impulz, vsaka misel in delovanje, ter se učili, kako ne reagirati ter kako delovati zavestno.

V tem meditativnem stanju pozornosti in ljubeče prisotnosti bomo pristopili do konj, se „namrežili“ na njihovo bivanjsko stanje, vseobsegajočo “tu in zdaj prisotnost, in začeli delovati v sozvočju z njimi.

Delavnica je izkustvene narave, časovno obsega uro in pol praktičnega dela. Vaš vodnik bo Boris Magdalenc.

Kje: Petrinjski Kras pri Kozini

 

19.30 Poezija v siju mesečine: Zalka Drglin – Amonit 

Če je ena temeljnih nalog poezije, da človeka prestavi na drugo raven zavedanja, čutenja in čustvovanja, potem to pesniškemu prvencu Zalke Drglin uspeva s posebno milino, s katero neutrudno sega v nedosežno in presežno … V sodobno slovensko pesniško krajino Amonit vnaša posebno arhaičnost, a podobno kot je v krhkosti te poezije nekaj trajnega, je v njeni starožitnosti nekaj modernega, celo avantgardnega. V kontekstu sodobnega sredobežnega sveta ta poezija, ki čas vrtinči navznoter, učinkuje domala uporno, predvsem pa presenetljivo sugestivno in močno.

Kje: na jasi, vas Beka

 

20.00 Nika Solce – koncert na jasi

Nika Solce je vsestranska umetnica, lutkarica in pevka, ki svojo glasbeno govorico združuje z ljudskim izročilom. Že od rane mladosti nastopa z glasbeniki z vseh koncev sveta in išče nove priložnosti za izražanje tako znotraj divjih balkanskih ritmov kot indijskih duhovnih pesmi. S pomočjo izrednega smisla za lastne melodije, ki jih združuje z glasbo iz drugih delov sveta, njene interpretacije ne vodijo le na popotovanje znotraj in zunaj nas, temveč so tudi nadvse izvirne.

Glasba, ki jo izvaja z različnimi glasbeniki in mednarodnimi zasedbami, je preplet ljudskega izročila, avtorske glasbe in uglasbitev poezije Franceta Prešerna, Ferija Lainščka, Srečka Kosovela, Alme Karlin ter drugih slovenskih poetov. Njena interpretacija poslušalca povabi v samosvoje svetove pesnikov, ki skozi uglasbitve zažarijo v povsem novi luči.    

Kje: na jasi, vas Beka

 

21.00 Jani Kovačič – koncert
Kolektivne sanje bodo. Delovne organizacije bodo. Tovarišica z nageljnom bo. Tovariš knjigovodja bo. Metafora bo. Zgodovinski spomin bo. Splošna katastrofa bo. Kava za dva bo. Dom kulture bo. Brezpogojne kapitulacije ne bo. Pesniška eksplozija Janija Kovačiča je.

Pesnik, ki je umel, da je človek nastal z naravno evolucijo (brez posebnega stvarjenja, brez popolne adaptacije, brez vnaprej dane uglašenosti med duhom in svetom), ki je neteološka in kaotična, bo v povezanih pesemskih nizih imenoval neimenljivo.

Jani Kovačič, eden najvidnejših slovenskih kantavtorjev in izredno plodovit besedni ustvarjalec, pesnik, ki poje. Njegov opus obsega številne manj znane pesemske cikle, nemalo njih pa je odziv na dramatična dogajanja v zadnjem času (na čelu z begunsko problematiko, ki preizprašuje temelje evropskega človeka in humanizma). 

Jani Kovačič je letos izdal koncertno knigo Orfej iz pekla – izbor pesmi iz lagerjev II. svetovne vojne. A karantena je vzbudila čisto drugačne občutke in o tem se bo pelo. Torej tokrat Karantenske pesmi.

“Težave so zvesti psi, čakajoč gospodarje pred durmi gostiln …  ”

Kje: na jasi, vas Beka

Sanje v Divači: sobota, 29. avgust 2020 (Divaška jama)

 

17.30 Po poteh obrednih prostorov starovercev z Borisom Čokom 

[Forum Sanje – preddogodek]

Z izkušenim poznavalcem Krasa in njegovih običajev ter piscem knjige V siju mesečine se bomo odpravili po poteh staroverskega izročila in obrednih prostorov. Po tistem, ko je bila obsijana z mesečino Borisove besede in peresa, kulturne krajine ter naravne in zgodovinske dediščine Krasa nikoli več vidiš z istimi očmi.

Kje: iz izhodiščne točke na jasi pri Divaški jami do obrednih pečin Triglavca in Terglovca

*Preddogodek ni vključen v festivalsko karto in se ga je možno poljubno udeležiti. Predprijave niso potrebne, vendar je število mest ob morebitnem velikem zanimanju omejeno. Zaželen prostovoljni prispevek 5 EUR.

Kje: na jasi, vas Beka

 

19.30 Federico Garcia Lorca: Duende. Igra in teorija. [Ob izidu enega najpomembnejših esejev o umetnosti]

Ko se spušča noč, vseh noči najtemnejša, pesnik svoji kovačnici kuje puščice in sonca.

Duende: igra in teorija je presežni esej, skovanem v ognju Lorcovega metaforičnega jezika, ki na poetski način razrešuje nasprotje med ustvarjanjem in razmislekom o principih ustvarjanja, ko iz flamenka lušči duende, temačni in emotivni ustvarjalni princip, ob katerem muza in angel, prav tako navdihujoči kreativni sili, ki pa nimata skrivnostnosti in surove moči duendeja, popolnoma zbledita. Predavanje Duende: igra in teorija velikega španskega pesnika Federica Garcíe Lorce je prvič objavljeno v slovenščini, izhaja pri založbi Sanje v prevodu Andreje Udovč in s spremno besedo Ane Pandur.

Kje: jasa pri Divaški jami

 

20.00 Ana Pandur, Damir Avdić: Črni zvoki [Plesno-glasbena predstava po motivih F. G. Lorca: Duende: igra in teorija]

Lorcovo predavanje o duendeju velja za eno temeljnih del v razumevanju flamenka in nudi izhodišče za razmislek o pomenu ter moči ustvarjanja, obenem pa odpira tudi vprašanja o ideološki zlorabi transformativne moči umetnosti. V njem Lorca spregovarja tudi o “črnih zvokih”, ki so eden bistvenih določevalcev ustvarjalnega principa duendeja: „V vsem, kar se oglaša s črnimi zvoki, prebiva duende.“ Črni zvoki so v ustvarjalni tandem povezali dva vrhunska umetnika: Ano Pandur, flamenko plesalko in koreografinjo, ter Damirja Avdiča, glasbenika, pesnika in performerja.

S Črnimi zvoki se podajamo v raziskavo polja svobode, upora veljavni konvenciji, presečišča trenutka osebnega in resničnega v ustvarjalnem aktu in njunimi implikacijami v družbenem. Lorcovo besedilo kot inspiracija in idejna podstat osmišlja osrednjo temo performansa Črni zvoki. Ta se osredinja na paradoksalno razmerje sprevrnitve pomena, ki ga je bilo besedilo deležno v 20. stoletju pod frankističnim režimom, s poudarkom na ponavljanju zgodovine.

Lorca v naslovu predavanja kot izhodišče postavlja igro. Vsak sistem, kot je igra, ima tudi možnost napake, zdrsa. Zdrsa v smislu napake v samem sistemu igre, trenutnega zamika, ki odpira nove horizonte in ima transformativni potencial, odpira polje nove svobode in lahko privede do nastanka nove igre. Po drugi strani pa lahko zdrs privede do ideološke sprevrnitve, ki novonastalo, pomensko vselej odprto igro, sprevrže v orodje manipulacije oziroma ideologija sama z njo manipulira. Tehtnica se lahko nagne v eno ali drugo smer.

V iskanju presečišča med dvema svetovoma, kjer je bližina konca/smrti zmeraj že vnaprej predvidena, bodisi zaradi produkcijskih, ideoloških ali političnih razlogov, osmišlja vnovičen premislek o pomenu tega, kakšne so lahko posledice ideološke zlorabe ustvarjalne misli. Izpovedovanje svobode, ki je nadžanrska, iskanje smisla in lepote znotraj danih razmer, ali pa njim navkljub, je ključno. Predstava Črni zvoki nadaljuje in nadgrajuje misel predstave Firebird Ane Pandur, ki tematizira večno vračanje enakega in hrepenenje po svobodi v letenju.

Avtorica koncepta, koreografinja: Ana Pandur (www.anapandur.com)
Soavtor, avtor glasbe in besedila: Damir Avdić
Izvajalca: Ana Pandur in Damir Avdić
Konceptualno sodelovanje: Sebastijan Horvat
Slika: Ludvik Pandur
Fotografija: Drago Videmšek
Produkcija: PKD Flamenko, Ana Pandur
Koprodukcija: Založba Sanje, Rok Zavrtanik, Andreja Udovč
Predstavo je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.

Kje: Plesna dvorana, Divaška jama

 

21.15 Kako se igra duende? 

[Pogovor z ustvarjalci]

Noč bo v pogovor zapletla štiri ustvarjalce: avtorja predstave Črni zvoki Damirja Avdića in Ano Pandur, ki je obenem s sijajno spisano spremno besedo postavila povsem sveži akcent knjižni ediciji Lorcovega eseja, prevajalko Andrejo Udovč, ki si je želela, da bi lahko duende prosto dihal v slovenščini, ter Roka Zavrtanika, ki mu je odprl prostor v bivališču sanj.

F. G. Lorca je duende videl hoditi po Zemlji. Mi ga bomo videli leteti, saj se duende nikoli ne ponavlja.

 

22.00 Con duende [druženje]

 

Šmartno, pravljična vas (Hiša kulture): nedelja, 30. avgust 2020

Pravljično vas vodi in povezuje Milena Mileva Blažič. Pričetek ob 16.00.

 

Pesmi muce potovke – Anja Novak Anjuta in Joži Šalej

Gre za vrhunsko poezijo in glasbo za otroke po besedilih Svetlane Makarovič, zaenkrat imata pripravljenih okoli 7 songov. (Vila Malina (več pesmi), Sapramiška, Črni Muc, Moji beli zobki, Potepuh in Nočna lučka, Zeko itd). (traja 45 min)

Soorganizator: Kud Morgan

 

Tone Partljič pripoveduje

Tone Partljič je nedvomno eden najbolj vsestranskih slovenskih literarnih ustvarjalcev. Začetki njegovega pisanja segajo v šestdeseta leta, od takrat pa je objavil mnogo odmevnih proznih in dramskih del, scenarijev za televizijske in radijske igre ter filme, znan pa je tudi po literarnih delih za mladino. Za svoje ustvarjalne dosežke je prejel številne nagrade in priznanja. Pogovor z njim bo vodila Milena Mileva Blažič.

       

Knjiga na sprehoduMatjaž Ščurek, Klovnov svet

Matjaž šćurek – Pesnik in pripovedovalec za otroke, vinar za odrasle. Mladi briški avtor je male obraze razveselil že v letu 2010, ko je objavil prvo slikanico za otroke Ugankarska knjiga živaliKlovnov svet je izšla 2016. Je prava pravljična poslastica, saj vsebuje 5 pravljic v rimah:  Klovnov svet, Klovn Srečko, Nerodni snubci, Brata zabavljača in Klovnov portret z slikovitimi ilustracijami Matjaža Hančiča.

Matjaževi klovni so res drugačni, zabavni in nadvse prijazni. Imajo pa tudi dar, da se dotaknejo z veseljem lačnega srca.

*Dogodek je brezplačen, zanj ne potrebujete festivalske vstopnice.

 

Sanje v Medani (Vila Vipolže)

DNEVNA VSTOPNICA 

 

19.00 Tomaž Lipicer in pesniki

 

20.00 Anjuta – Rane rane 

Zaželela si je poezije, pesniške knjige, ki bi se aktivno razraščala v čas in prostor kot korenine in krošnja kakšnega drevesa. Nepredvidljivo, divje, proti soncu in v beton, če je treba. Preživet. In preživet je treba, zato, da lahko začneš živet. Kar je poslanstvo. Kar je smisel. Drevo, ki ne bo nikoli umrlo, ker trosi in razdaja naokrog semena. (In celo rodi, potem, ko zacveti in mu uspe zapeljat metulja in čebelo.) Vsaka smrt, vsaka zlomljena ali strohnela veja, vsak grob pod drevjem, je lahko zgolj samo in edinole le  – rana – brazda –, v katero pade seme in iz katere zraste novo življenje v novo smrt za novo življenje.

Pesniški projekt Rane rane združuje široko paleto različnih umetnikov vseh generacij, smeri in estetik, večinoma s področja Slovenije. Prav tako se mu pridružujejo nekateri strokovni in dokumentarni viri, pogovori ter intervjuji. Ti se vežejo na vsebinska izhodišča pesniške zbirke Rane rane avtorice Anje Novak – Anjute.

Kje: Vila Vipolže, Medana

 

20.45 Tilen Šfiligoj, kantavtor

Iz Goriških brd prihaja sveže presenečenje letošnjega festivala. Domačin Tilen Šfiligoj je kantavtor raskavega glasu in pristne emocije. Sodeluje pri različnih navezah in projektih in je hkrati stalen vokal skupine Haron in eden izmed njegovih ustanoviteljev. Haron odlikujejo težki kitarski rifi, ki se jim pridružujejo melanholične melodije kot simbioza različnih glasbenih ozadij, iz katerih izhajajo. Iskanje zvoka v intimističnih vodah jih umešča v novovalovsko postmetalno resničnost.

Kje: Vila Vipolže, Medana

 

21. 15 Vlado Kreslin, koncert

Žameten glas Vlada Kreslina in njegova neizmerna poetičnost ustvarjata že več desetletji posebno slovensko glasbeno zgodbo. Mehkoba, ujeta v melodijo, in brezčasna sporočila o življenjskih modrostih, ki opredeljujejo glasbo Vlada Kreslina, so posneti na zavidljivo diskografijo z dolgim seznamom uspešnic. Čeprav izhaja iz rockerskih voda, iz skupin Horizont in Martin Krpan, s katerimi se je uveljavljal v mladosti, se je njegov talent najizraziteje razkril v osebnoizpovednem žanru; v oživljanju ljudske glasbe na presečišču kantavtorstva in šansona. Glasba Vlada Kreslina lahko prikliče solzo ganljivosti na obraz, stisne zaljubljene v objem in dvigne poslušalce na plesišče.

Kje: Vila Vipolže, Medana

 

Vstopnice

Vstopnica za celotni 3-dnevni festival: 30 EUR z DDV

Vstopnice za festivalski večer: 15 EUR z DDV

Vstopnice vključujejo brezplačno pijačo na prizorišču in 30% popust za nakup knjige na festivalski stojnici Sanje.

Priporočeni prostovoljni prispevek za predfestivalsko dogajanje Forum Sanje (MettaKonj, Po obrednih poteh starovercev): 5 EUR na osebo

Vstopnice je potrebno pred festivalom aktivirati po navodilih, ki jih najdete na pdf vstopnici. Aktivacija je možna 24h pred dogodkom. Festivalske vstopnice bo mogoče kupiti tudi na prizorišču z gotovino.

Organizator si pridržuje pravice do spremembe festivalskega programa.