Islandska aktivistka in poetičarka Birgitta Jónsdóttir 3. in 4. julija 2014 v Sloveniji

Birgitta_Jonsdottir_foto

Na povabilo društva Festival Sanje in ob podpori družbenih gibanj bo 3. in 4. julija 2014 Slovenijo obiskala ena svetovno najvidnejših aktivistk in političark, ki sebi pravi poetičarka (angl.: poetician), urednica in založnica Birgitta Jónsdóttir iz Islandije. V Alting, najstarejši parlament na svetu, je pripeljala že dve politični stranki – Gibanje državljanov in Piratsko stranko Islandije, ki jo tudi vodi. Kot članica islandskega parlamenta je pobudnica številnih projektov, neutrudna borka za svobodo govora, človekove pravice in podpornica preiskovalnega novinarstva.

Kot prostovoljka aktivno dela za WikiLeaks, pomembna je njena vloga pri ustvarjanju odmevnega videa Kolateralni umor, ki je svetovno občestvo seznanil z ravnanjem ameriške vojske v Iraku. Zagovornica žvižgačev, svobode na internetu in pravice do obveščenosti je za Nobelovo nagrado za mir predlagala Edwarda Snowdna in Bradleyja Manninga.

V zadnjem času opozorja na nedavno razkriti tajni trgovinski sporazum TISA, v katerega je vključena tudi Slovenija in ki prinaša doslej največjo, najobsežnejšo in najbolj predrzno kršitev načel demokracije. Kljub navedenim okoliščinam v večini mainstream medijev novica ostaja namerno spregledana.

V četrtek, 3. julija, vljudno vabljeni na novinarsko konferenco z Birgitto Jónsdóttir, ki v Sloveniji prvič javno spregovori ob 12.00 v Hiši sanjajočih knjig v Ljubljani.

V petek, 4. julija, islandska aktivistka in poetičarka nastopi v Kinu Šiška v Ljubljani na dogodku, odprtem za javnost, War on Humanity | Vojna proti človeštvu.
17.00 Birgitta Jónsdóttir: Democracy 2.0 | Demokracija 2.0 (predavanje).
18.00 Javna tribuna: sodelujejo Birgitta Jónsdóttir, Nataša Pirc Musar, Lenart J. Kučić, Tomaž Mastnak, Luka Mesec in drugi.
20.00 Slovenska premiera dokumentarnega filma Fascism Inc. (crowds-funding produkcija mednarodnih novinarjev).
Vstopnina: 5 EUR, za pokrivanje dela stroškov gostovanja.

Z upornim veseljem naprej!


Organizacija dogodka: društvo Festival Sanje v sodelovanju s Kinom Šiška, Mrežo za neposredno demokracijo, Protestivalom in drugimi družbenimi gibanji v Sloveniji.

Hvala vsem, ki podpirate ali ste že podprli Birgittin obisk v Sloveniji!

Donacije za njen obisk sprejema društvo FESTIVAL SANJE, in sicer na:
– transakcijski račun številka SI56 0201 0025 6654 012 (NLB d.d.), s pripisom BIRGITTA,
– v knjigarni HIŠA SANJAJOČIH KNJIG (Trubarjeva 29, Ljubljana, od 9-22h vsak dan) ali na sedežu društva (Alešovčeva 37, Ljubljana, od 9-16h ob delovnikih).

Donacije bomo sprejemali tudi na mestu dogodkov.

K znesku povratne letalske karte (1.560 EUR) bo treba prišteti tudi stroške nočitev, hrane in stroškov najema tehnike (konferenčna oprema …), tako da bo končni strošek presegal znašal blizu 3.000 evrov.

Informacijo o prejetih donacijah ter o porabi sredstev bomo sproti objavljali na spletni strani festival.sanje.si.

V kolikor bomo zbrali več sredstev, kolikor bodo znašli stroški konkretnega gostovanja, jih bomo porabili za gostovanje legendarne borke proti korupciji na ravni mednarodnih elit, Eve Joly.

Posted in 2014

Sanje na Twitterju

Podprite Festival Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!