O festivalu

Festival Sanje v Medani vse od leta 2010 poteka na več prizoriščih v goriških Brdih.

Vrhunec predstavljajo večerni dogodki v petek, soboto in nedeljo z nastopi odličnih pesnikov in glasbenikov iz Slovenije in tujine.
Vzporedno s pesniškim festivalom poteka tudi pravljični festival Šmartno, pravljična vas.

V letu 2020 se bo festival predvidoma odvijal od četrtka, 25. do nedelje, 28. junija.
Med osrednjimi gosti festivala je Vlado Kreslin z Beltinško bando. Nastopijo v soboto, 27. junija.

Program festivala bo objavljen kmalu – spremljajte nas!


SANJE V MEDANI 2019

 

 

Nit festivala Medana 2019 je bila trojica knjig, ki na izvirne načine tematizirajo svobodo:

Thomas Merton O dežju in nosorogu (zbirka Rak samotar. Prevedla Ana Jelnikar. )
Marko Tomaš Želim postati terorist (zbirka Hiša pesmi. Prevedla Aleksandra Rekar)
Wilhelm Reich Prisluhni, mali človek! (zbirka Knjižnica sežganih knjig. Prevedel Erik Majaron. Spremna beseda Dušan Makavejev).

Grafično podobo letošnjega festivala smo naslonili na portret romske pevke Monike Lakatos. Avtor fotografije je Janez Marolt.

Podroben program si lahko ogledate tudi v zloženki festivala Sanje v Medani (pdf).

 

Videosprehod skozi festival Sanje v Medani 2018

 

Vse osrednje prireditve bodo potekale na terasi Vile Vipolže ali na dvorišču gradu Dobrovo, predavanja (Forum Sanje) pa se bodo odvila v dvorani Vili Vipolže. V primeru dežja bodo dogodki v dvorani Vili Vipolže oziroma na pokriti terasi gradu Dobrovo. Pridržujemo si pravico do spremembe programa.


Sanje v Medani 2018
29. junij – 1. julij 

Z letom 2002, ko je založba Sanje ustanovila Festival Sanje, festival za promocijo poezije in glasbe, ki vse odtlej poteka neprekinjeno 17 let, in ki ima do danes za seboj več tisoč dogodkov s področja literature, glasbe, gledališča, filma in drugih področji ustvarjalnosti. Festival je gostil vrsto slovenskih in tujih, zelo, manj ali bolj prepoznavnih umetnikov. V letu 2018 se bo festival Sanje godil deveto leto zapored godil v objemu briških gričev.

Letos se bo festival Sanje v Medani odvil med petkom, 29. junija, in nedeljo, 1. julija. V sklopu Pravljične vasi se bo v soboto, 30. junija, v Šmartnem odvijal pravljični festival za otroke.

Nit festivala se naslanja na pesnitev Antoina Cassarja Potni list, ki v času festivala izide v slovenskem, španskem, angleškem in hrvaškem prevodu v enem. Potni list bodo obiskovalci prejeli brezplačno, v zameno za vstopnico. Potni list njegove imetnike pooblašča za neovirano gibanje po znanih in neznanih ozemljih domišljije, sveta in neba.

Organizator festivala Sanje v Medani je založba Sanje v sodelovanju z društvom Festival Sanje.
Soorganizatorji: Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, Kud Morgan, Društvo KONStruktivist, Kosovelova soba
Podporniki: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Občina Brda, številni nastopajoči, organizatorji in posamični donatorji
Medijski sponzor: Radio Slovenija
Zahvala: Društvo Kolo, Hiša kulture Šmartno

Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda
sanje-logo-event

 


Sanje v Medani 2017
29. junij – 2. julij

Založba Sanje letos vstopa v dvajseto leto delovanja. Nekaj let mlajši je Festival Sanje; neprekinjeno poteka od leta 2002. Identiteto in prepoznavnost je pridobival predvsem v Ljubljani, zadnjih sedem let so njegovo osrednje prizorišče Brda. V katalogu festivala se danes nahaja nepregledno število dogodkov s področja kulture, a tudi znanosti, filozofije in športa.

Začelo se je … pod odprtim nebom, z ljubljanskim tramvajem v parku Zvezda. … v prvi vrsti smo izpostavili neodvisno glasbeno ustvarjalnost, ki si težje utira stezice v elektronske medije, a je v Sloveniji naravnost izjemna, postopoma pa – v skladu s filozofijo odprtokodnosti – širili obzorje in odprli vrata tudi številnim ustvarjalnim zvrstem. Stalnice so bili redni petkovi freestyle hip hop večeri, bili smo med prvimi, ki smo redno prirejali stand-up dogodke, vpeljali smo Kino pod zvezdami, Znanost na robu pameti, odpirali razprave s področja filozofije, znanosti in politike, organizirali glasbene delavnice za otroke (npr. Tramvaj cin cin s tedaj še živim Janezom Bitencem), redno smo gostili Mlade rime, izvajali tai chi delavnice v parku in celo sodelovali pri izvedbi ultramaratonskih tekov v Sloveniji.

Festival skuša odpirati prostor za zavedanje, preko predpisanih družbenih norm. Zato je po definiciji tudi politično nekorekten – ne le do mainstream potrošniške kulture, pač pa tudi do ostalih miselnih in moralnih dogem, ki nam jih vsiljuje čas; s politiko na čelu.

Za nami je na tisoče prireditev … ne štejemo jih več.

(iz intervjuja z Rokom Zavrtanikom, Bukla, junij 2017, intervju lahko preberete tukaj)