Noč knjige

Festival Sanje je eden izmed osrednjih nosilcev in organizatorjev projekta Noč knjige.

Premierno slovensko Noč knjige je na svetovni dan knjige pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco soustvarilo 79 krajev – in ničkoliko knjižnih zanesenjakov – po Sloveniji in v zamejstvu. Odkar je Unesco 23. april proglasil za svetovni dan knjige, ga slavimo po vsem svetu, zadnja leta tudi ponoči. S knjižnim ponočevanjem so začeli v Nemčiji, ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem, izjemno prodorna Noć knjige sorodne srčne krvi od leta 2012 poteka na sosednjem Hrvaškem, letos pa je v sodelovanju s hrvaškimi kolegi prvič zaživela tudi v Sloveniji in Srbiji.

Mednarodni dogodek, ki knjigo in branje postavlja na piedestal gradnikov zdrave družbe, je leta 2014 nagovoril vse generacije bralcev in na prav posebno noč, ko je knjiga pokazala svojo moč, se je na Slovenskem zvrstilo več kot 350 dogodkov, usmerjenih k dvigovanju zavesti o branju, opogumljanju duha in bistrenju pogleda.

Še posebej nas veseli, da slovenski deležniki na področju knjige znamo stopiti skupaj, da so prireditelji po vsej deželi tako širokosrčno posvojili in udejanjili idejo Noči knjige ter da je z vero v skupni cilj mogoče tudi (skoraj) nemogoče.

Da Noč knjige še ni rekla zadnje besede, smo tule zapisali lansko leto ob zaključku. In ni!

Letos se nas je v projektu Noč knjige 2015 za knjigo združilo 23 organizatorjev, pričakujemo več kot 400 prirediteljev dogodkov od Goričkega do Pirana in še malo onkraj, ki bodo povezali okoli 100.000 ljudi v viru ustvarjalnosti, radovednosti, koprnenju po lepem in praskanju po bolečem – v knjigi. To … to so naši cilji. Ambiciozni. A povsem dosegljivi!

Oprostite nam malce zanosa. Knjiga pač.

Naj živi knjiga! Naj živimo bralci!


Poslanica Noči knjige

Ljuba pamet, kako lepo!

V bajnem kraljestvu na dnu morja se je rodil mesec. Nevidna roka ga je obesila na nebo. Še malo prej svinčeni krovi so vzblesteli, jambori in jadra so se napeli, belo sonce je šuštelo v zibki. Bila je Noč knjige.

Kroginkrog so zatonu kljubovali mali in veliki, beroči in pišoči, odkrivali so nove in nove čudeže, polnili beležnice, čvrste kletke so se lomile, modrost in pogum sta vse slajše dišala. Dvigoval se je čisti knjižni prah, lezel je v nos. Pa se ga niso branili. Vzklikali so o leposlovnih premierah in literarnih recitalih in si vse do jutra pripovedovali o osupljivih skrivnostih. Jojme, kakšen praznik!

V znamenite Zlate liste so zapisali:
Zgodilo se je prvič. Bilo je veličastno! Zvezdnati vrtinci so srkali v domišljijo kar na 138 koncih, v 79 krajih, na prek 350 snidenjih. Enoličnemu lajnanju je bilo spisano poslednje poglavje. Odtlej so nas prestreljevale misli, zavoljo katerih je veselje spet in spet zasolzilo oči. Ne bo nas pobralo, zakaj MI BEREMO!

Tjaša Koprivec

Pripis:
Bakle so v očaranosti in blaženi radosti držali v zrak vse naokoli. Božanska knjižna omama je segla onkraj dežele. To je prava drža!


Podprite Noč knjige!

Noč knjige je projekt, ki ga navdihuje vizija horizontalnega in vertikalnega povezovanja v celotni družbi – na lokalni ravni (Slovenija), regionalni (Srednja in Jugovzhodna Evropa) kot tudi na globalni ravni (Zemlja).
Stremi k preseganju vzorcev ekonomije, kakor jo poznamo danes. Entuziastično, a zato nič manj resno in zavzeto delovanje, je zato ena njegovih osnovnih odlik.

Kljub temu pa so z vzpostavitvijo tako obsežnega projekta povezana tudi sredstva, ki omogočajo pokrivanje tistih stroškov, ki so neogibni za njegovo uspešno izvedbo. V letu nastanka projekta v Sloveniji (2014), sta najnujnejše splošne stroške projekta pretežno nosila Založba Sanje in Društvo Festival Sanje. Vletu 2015 smo organizatorji pridobili podporo Slovenske komisije za Unesco v višini 1.500 evrov ter podporo Javne agencije za knjigo v višini 5.000 evrov. Pridobljena sredstva bodo zadoščala za pokritje stroškov produkcije spletne strani in redakcije, ter kritje dela stroškov produkcije kataloga, plakatov in mobilne alikacije. Precejšen del stroškov ostaja nepokrit, in ker si organizatorji v časih vsesplošnega varlevabnja in krize v knjižnem sektorju stežka privoščimo pokrivanje teh stroškov, smo se odločili, da se pri premagovanju te ovire obrnemo tudi na vas, ki vam vam je Noč knjige pri srcu.

Eden izmed osrednjih nosilcev projekta, Društvo Festival Sanje, je pred nedavnim odprlo račun, na katerem sprejema donacije za Noč knjige.

Podporo lahko izvedete z nakazilom na račun, ali pa prek Paypal sistema, ki omogoča tudi varno plačevanje s karticami.
Prispevek lahko izpeljete z nakazilom na TRR društva Festival Sanje: SI56 0201 0025 6654 012.

Uradni naziv društva Festival Sanje:
ZDRUŽENJE ZA PROMOCIJO KULTURE TER IZVAJANJE KULTURNIH DOGODKOV, FESTIVAL SANJE, ALEŠOVČEVA ULICA 37, Ljubljana

Opredelite namen plačila: NOČ KNJIGE.

Podporo lahko izpeljete tudi prek sistema Paypal – sledite spodnji povezavi:

Za podporo se vam iskreno zahvaljujemo!

O prejetih sredstvih in njihovi porabi bomo javno poročali.


Povezave

Spletna stran projekta:
2017.nocknjige.si
2016.nocknjige.si
2015.nocknjige.si
Mobilna aplikacija Noč knjige
Seznam organizatorjev
Častni pokrovitelj: Slovenska nacionalna komisija za UNESCO
Arhiv Noči knjige 2014


Osebno povabilo

Sanjam, torej sem.

Medtem, ko nam kapital v znanih in neznanih jezikih dopoveduje, da sta človek in človeštvo odveč (z drugimi bitji planeta je razčistil in jih preobrazil v produkte, ki tvorijo le še decimalke v bilancah "stanja" in "uspeha"), in nas sili, da obupamo nad človečnostjo sebe in človeštva, smo vendar dočakali 21. marec, prvi pomladni dan in z njim Svetovni dan poezije.

Srečko Kosovel:

Človeštvo ni zakrivilo vojne, a vendar nosi na svojih ramah vse njene krute posledice. Oni gospodje vladarji, ki so pa igrali z ljudstvom svoj krvavi šah, živijo po letoviščih, stiskajo kmetom roke in se pogovarjajo z otroci, tako da nastajajo okoli njih bajke cesarja Jožefa II. Na tihem celo upajo na prestol, kar je pri današnjih zahodnoevropskih razmerah celo mogoče. In tako bo postalo človeštvo zopet samo lutka na katerikoli šahovski deski.

Človeštvo samo pa mora vojne preprečiti, kajti ono samo nosi na svojih ramah nje grozote in posledice. Ugovori, da je vojna nekaj v razvoju nujno potrebnega, ne držijo; saj vidimo, da v razvoju marsikaj propade, o čemer so ravno tako mislili, da je nujno za življenje, nujno in neobhodno potrebno.

Velika ideja pozitivnega, konstruktivnega dela, ki naj zgradi človeštvu svetišče človečanstva, lahko prepreči vse svetovne in tudi lokalne vojne. Ne glede na to, da vsi državni zakoniki obsojajo v istem dušku umor, ter v istem dušku zapovedujejo pokorščino vojakom v vojni, ter ne glede na to, da je celo cerkev (ki je s tem dokazala, da je njeno kraljestvo bolj od tega nego od onega sveta) zakrivila veliko krivdo vojne, poudarjajoč in nalagajoč vojaku dolžnost, da služi, ne glede na vse to, se bo človeštvo zavedlo, kaj je vojna.

www.facebook.com/events/1570705506311759/ ... See MoreSee Less

Dan Srečka Kosovela in Svetovni dan poezije

marec 18, 2018, 5:00pop - marec 20, 2018, 6:00pop

V nedeljo, 18. marca, pred 114 leti se je rodil Srečko Kosovel, dvajsetletnik, ki je s pesmijo zatresel prostor in čas ... Čeprav je poezija v očeh današnje civilizacije (ki je vse prej kot to, z...

Na Knjigi obrazov

Sanje updated their cover photo. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Danes obeležujemo 114 let od rojstva Srečka Kosovela.
V naši knjigarni ta dan praznujemo s knjigami pesnika ter knjigami, ki so blizu poslanstvu Kosovelovega izročila:

- 50 % popusta na vse knjige Srečka Kosovela, ki so izšle pri založbi Sanje
- 25 % popusta na vse knjige v zbirkah Dokumenta ter Aktivni državljani (ponudba velja za člane knjižnega kluba Sanje; izjema so knjige za katere velja zakon o enotni ceni). ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Danes. ... See MoreSee Less

Pa da bi znal

Pa da bi znal, bi vam zapel
o svetlo šumečih topolih,
o kraškem soncu
v hladnem septembru,
o belih ajdovih dolih.

Pa da bi znal, bi vam zapel
o enem, o enem dekletu;
tako rad ga im...

Na Knjigi obrazov

Zmaga resnice v kulturnem, humanizma v gospodarskem, pravičnosti v socialnem življenju bo največji triumf sodobnega človeštva.

Samo Človek, ki bo globoko izoblikoval svojo dušo, le tak človek bo lahko človek bodočnosti, pošten, pravičen, etičen, ker je tudi vsa etika le odsev lepote duše.
Srečko Kosovel

Vse najboljše, Srečko!

Nedelja, 18. marec: Dan Srečka Kosovela v Hiši sanjajočih knjig.

Vabljeni! ... See MoreSee Less

Dan Srečka Kosovela (do 50 % popusta na izbrane knjige)

marec 18, 2018, 10:00dop - marec 18, 2018, 6:00dop

Tako stojim
na razpotju v trdni svetlobi sam in vadim svoj jasni glas, da prikličem Resnico.
Srečko Kosovel #Človek

V nedeljo, 18. marca, obeležujemo 114 let od rojstva Srečka Kosovela.
V kn...

Na Knjigi obrazov

Sanje shared Hiša sanjajočih knjig's post. ... See MoreSee Less

Vsem damam, gospem, dekletom, puncam in tovarišicam ob prazniku vse dobro. V naši knjigarni smo nekaj izbranim Sanjskim pisateljicam in pesnicam osmomarčevsko prepolovili ceno ;)

Na Knjigi obrazov

Sanje na Twitterju

Podpora Festivalu Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!