Knjige festivala 2019

Thomas Merton O dežju in nosorogu

“Naj vam nekaj povem, preden dež postane dobrina, ki jo načrtujejo in delijo za denar. V mislih imam ljudi, ki ne razumejo, da je dež praznik, ki ne cenijo njegovega daru, ki menijo, da tisto, kar nima cene, nima vrednosti, da kar se ne proda, ne velja, in da nekaj dejansko postane, šele ko je na trgu. Prišel bo čas, ko vam bodo prodali celo dež. Zdaj je še zastonj, in jaz sem v njem. Slavim njegov dar in nesmisel.”

Esej šumeče govorice dežja je drobec v  obsežnem opusu znalca in iskalca, meniha in eremita, svetovno znanega pisatelja in družbenega aktivista. Brezčasna meditacija o samoti, ki nagovarja k razmisleku, kako ostati človek sredi ponorele množice, je otvoritveno besedilo knjižne zbirke Rak samotar, ki iz spanja predramilo pozabljena, neprevedena ali neobjavljena krajša besedila, nespregledljiva za današnji čas.

Rak samotar je knjižna zbirka, s katero želimo obuditi pozabljena, neprevedena ali neobjavljena krajša besedila, ki so pomembna za današnji čas. Tudi besedila, kot rak samotar, v svojem življenju menjajo bivališča, da bi živela v novih razmerah in prostorih. Besedilom bomo v novi knjižni podobi dali domovanje v slovenskem in izvirnem jeziku.

Prvo besedilo v zbirki je esej Thomasa Mertona z naslovom O dežju in nosorogu / Rain and the Rhinoceros. V angleškem izvirniku je bil prvič objavljen leta 1965 v knjigi z naslovom Raids on the Unspeakable (Napadi na neizgovorljivo). Besedilo je  drobec v  Mertonovem obsežnem opusu, ki zajema več kot šestdeset del in odseva kompleksno avtorjevo osebnost. Bil je znalec in iskalec, menih in eremit, svetovno znan pisatelj in družbeni aktivist, ki je črpal navdih iz narave, literature in filozofije. O dežju in nosorogu je brezčasna meditacija o samoti, ki nagovarja k razmisleku, kako ostati človek.

Več o knjigi.

 

Marko Tomaš Želim postati terorist

 

“Polnih sto let te ljubim,
vendar ne morem prebrati tvoje usode
je rekla
toda lahko jo spremenim
če se slečeva do golega
in stopiva v dež
in ustvariva glasbo in ples
od katerih bo smrt zblaznela.”

Zapečateno čustvo je zlomila divja sila poezije. Po pesniških zbirkah Črni molitvenik in Zbogom, fašisti izpod peresa enega najizvirnejših pesniških glasov s področja Balkana prihajajo pesmi za polnih sto let ljubezni. Pištola, ki je v imenu Cigana sanjala ljubezen, se je izprožila. Je hotela zadeti kamen, obraščen s trnjem? Prekrotki ali premalo žejni resnice si bodo na njih polomili zobe, kajti to so pesmi, ob katerih bo še smrt zblaznela.

Tomaševe pesmi stojijo na prvi obrambni liniji žalosti.”
– Predrag Lucić

“Vse velike ideje, vključno z idejo boga oziroma absoluta, moramo vedno znova vračati nazaj v središče, jih na novo izumljati, jim dajati nove pomene in jih opazovati iz različnih perspektiv.” 
– Marko Tomaš v pogovoru za Val 202

“Vsaka generacija bi morala ustvarjati svoje mite, svojo mitologijo in majhne zgodbe, da bi lahko živela svoje življenje, ne pa zgodovine širše družbe.”
– Marko Tomaš v pogovoru z Natašo Žunič, Studio City (15:45)

Več o knjigi.

 

 

 

 

Wilhelm Reich Prisluhni, mali človek!

“Nikakor ne zmoreš verjeti, da je kdorkoli, ki je sedel s teboj pri mizi ali stanoval s teboj, sposoben velikih dosežkov. (…) Ko pa o odkritju poroča časopis, tedaj verjameš vanj, mali človek, pa če ga razumeš ali ne.”

Izjemen esej zdravnika, misleca, psihoanalitika in znanstvenika, katerega knjige in raziskave so zažigali fašisti, nacisti, komunisti in nazadnje – in nemara najbolj dosledno – kapitalisti.

Prisluhni, mali človek! je krik avtorja, ki se je zavedel, da ljudje že dolgo grdo ravnajo z življenjsko silo v sebi, kozmični coup de coeur, ki je nastal neposredno po izteku 2. svetovne vojne iz zgroženosti nad nepojmljivim nasiljem. S knjigo otvarjamo zbirko Knjižnica sežganih knjig.

Odlomek

Strah te je misliti, mali človek, kajti misel gre z roko v roki z močnimi telesnimi občutki, tebe pa je strah lastnega telesa. Mnogi veliki ljudje so te pozvali: »Vrni se k svojim izvorom! Prisluhni notranjemu glasu, odzovi se na svoja pristna čustva! Spoštuj in čislaj ljubezen!« Ampak ti si gluh za te besede, sploh jih ne doumeš več.

Več o knjigi. 

 

 

 


Sanje na Twitterju

Podprite Festival Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!