Šmartno, pravljična vas

Datum: 28. 8. 2013
Ura: 17:00–22:30
Prizorišče: Šmartno
Festival:
Vrsta dogodka: glasba, lutke, poezija, program za otroke

Šmartno, pravljična vas

Pod zvesto stražo zvezd, zavoljo čudes, ki vihtijo peresa in vzdramljajoče potrkavajo na srca, da bi ta iztočila vse polno smeha, v Šmartnem, pravljični vasi, vztrepečejo zoreči klaski domišljije. Klaski, ki nosijo srečo in so obisk pri svetlem soncu.

Ob štirih veličastnih lutkovno-senzoričnih predstavah bo komet Repatec sem in tja posejal pravljico v katerega od kotičkov Šmartnega, pa naj bo z živo pripovedjo, papirnatimi lutkami ali razstavo ilustracij. Prvovrstna pravljična vas bo v svoj čudesni naročaj sprejela tudi pravljično tržnico z domačimi briškimi dobrotami, umetelnimi izdelki in izbranimi knjižnimi poslasticami.

Program

  • Odprtje festivala Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas, ter pravljičnega sejma
  • Odprtje razstave ilustracij V Butalah sejejo sol Ane Razpotnik Donati
  • Igor Spreizer: Miniature in ostale kreature, razstava male plastike v žgani glini
  • Brane Solce: Strigalica, lutkovna predstava za otroke
  • Andrej Rozman Roza: Balon Velikon, lutkovna predstava za otroke
  • Matija Solce, Srečko Kosovel: Močeradek gre čez cesto, ugledališčena poezija, imaginativno-senzorično gledališče za otroke in odrasle (gostovanje Lutkovnega gledališča Ljubljana)
  • Matija Solce: Male nočne zgodbe, lutkovna predstava za vse generacije

Program Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas 2013 (pdf)

Vse prireditve so brezplačne. Vabljeni!


V_Butalah_sejejo_solRazstava ilustracij V Butalah sejejo sol
(Fran Milčinski, ilustracije Ana Razpotnik Donati)

Izbrano humorno ost Frana Milčinskega, ujeto v predrzno in bistroumno miniaturko V Butalah sejejo sol, podčrtuje presežna likovna govorica Ane Razpotnik Donati, ki bo na ogled v Hiši kulture. Igrive ilustracije občudovalcem približujejo bogato koprivjo žetev, ki se jo, aleluja, sme prekrstiti v ostro mlado sol, ki (da) bo še ostrejša, ko dozori. Humorne in nagajive ilustratorske poteze zgovorno in domiselno pripovedujejo zgodbo, hkrati pa z večplastnostjo in inteligentnostjo zaposlijo mladi – pa tudi starejši – um in njegovo domišljijo.


miniature_igor spreizerMiniature in ostale kreature
(Igor Spreizer)

Slikarski in kiparski samouk Igor Spreizer svoje likovne vzore povzema in moderira pri Picassu, Matissu in Kleeju, svojimi hudomušnimi glinenimi figuricami živali pa ljudem približuje kiparstvo in malo plastiko. Svoja dela razstavlja tudi na neobičajnih mestih, kot so trgi, ulice in mostovi, kjer njegove zverinice, beštije, muzikanti in žnablarji zabavajo in razveseljujejo staro in mlado, na Šuštarskem mostu v Ljubljani pa so pritegnili tudi Françoisa Hollanda. Spreizerjevo bistvo je ustvarjanje, kreiranje, izdelovanje – sanjati sanje, pri čemer nas omejuje le lastna omejenost.


strigalicaStrigalica
(Brane Solce) (30 min)

Papelito, potujoči teater za otroke, je novo ime za gledališče Papilu, ki je vzniknilo leta 1982 in obšlo že vso Evropo, tudi Japonsko, ZDA, Izrael … Izhodišče tega majhnega, popolnoma avtorskega teatra je papir, material, ki ponuja nešteto možnosti oblikovanja in metamorfoz. Škarje kar sproti izrezujejo vse, kar je potrebno za predstavo. Večmedijski slovenski ustvarjalec Brane Solce predstavi svoje junake iz sveta papirnatih lutk in prikaže igro oblik, ki jih roke sestavljajo v zanimive animirane kreature. Izrazito vizualni jezik metafor in simbolov povezuje z glasbo in zvoki – pripoveduje torej brez besed, kot neke vrste animirana slikanica.


balon velikonBalon Velikon
(Andrej Rozman Roza) (35 minut)

Petletni Oskar živi z mamo v blokovski soseski. Ima dva nergava soseda, ki na svet gledata s svojimi ozkimi strokovnimi očmi in Oskarju ne pustita, da bi živel v svetu igre. Nekega dne Oskar najde bankovec, s katerim si gre kupit vrečko presenečenja. Ko vrečko odpre, se realistična zgodba spremeni v pravljico. Iz vrečke namreč zraste ogromen balon, ki Oskarja odnese visoko nad resničnost, zvečer pa ga spet varno vrne domov. Predstava Andreja Rozmana Roze o odrešujoči moči domišljije za enega igralca in animatorja, veliko namizno marioneto, tri male nošene lutke in balon. V zaključnem delu dobi možnost za sodelovanje s svojimi domislicami tudi občinstvo.


moceradek gre cez cestoMočeradek gre čez cesto
(Matija Solce, poezija Srečka Kosovela) (45 min)

Ugledališčena poezija Srečka Kosovela pod režisersko taktirko Matije Solceta majhne in velike gledalce vabi k čudenju, jih razneži in razigra ter zaziba s preprostimi ritmi, ki jih ponujajo verzi. Pesniški lutkovni kolaž vodi v svet senzoričnega, glasbenega in imaginativnega gledališča. V predstavi namesto lutk spregovori animacija, animacija prostora, materiala, predmetov, svetlobe, zvokov, besed, ljudi. Ustvarjalci animirajo pesnika samega, predstavo in gledalce. Zakaj? Ker želijo ne le uživati v podobah in dogodkih, ki jih posredujejo pesmi, ampak tudi zajeti njihov duh. Otroško vero v čudežno in v to, da je vse na tem svetu živo, odkrijete skupaj s Tjašo, Mihom in Polono in malo Niko. Uporabite vse čute in vstopite v gledališče, ki pomeni svet. In se mu čudite!


male-nocne-zgodbeMale nočne zgodbe
(Matija Solce) (45 min)

Ko pade noč in se svet ljudi za nekaj časa umiri v svojem vrtinčenju, pisatelj poskuša napisati povest. Utrujen zaspi in v njegovih sanjah oživijo predmeti okrog njega in liki, ki si jih je zamislil, in med njimi se začno plesti zgodbe in zgodbice … Lutkovna predstava je namenjena vsem generacijam gledalcev, nastopajo lutke z originalnimi mehanizmi za animacijo, ki si jih je Matija Solce sam izmislil in režiral. Glasbo je pripravil in izvaja Jure Karas (iz skupine Slon in Sadež), režirala pa je njegova prijateljica Vida Cerkvenik – Bren, absolventka režije na ljubljanski akademiji.

Posted in Šmartno, pravljična vas 2013

Osebno povabilo

Sanjam, torej sem.

Pismo je postalo knjiga. Karlijevo čudovito pismo vas čaka v Hiši sanjajočih knjig. Živimo v "redu", ki je nered, zato vam je žal ne moremo čisto zastonj dati - dobite jo v zameno za 3 evre, ki nam bodo pomagali, da nas ne pozaprejo in do konca uničijo mračne sile, ki hočejo vladati Sloveniji in svetu.

"Za vaju, draga prijatelja ... Sta le dva med številnimi, ki sta me zavezala, da spregovorim ... " ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Mark Pfister o tem, zakaj zbolimo, za TV Rai3 (v italijanščini).

Strokovnjak za pet bioloških zakonov bo z nami ta petek ob 18.30, v Hiši sanjajočih knjig, skupaj s Samo Lutman, fizioterapevtom in kranio-sakralnim terapevtom.

www.youtube.com/watch?v=1QAZQbgrH34 ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

To sredo ob 19h bosta z nami reformatorja pater Karel Gržan in Adi Smolar. Vabljeni v Hišo sanjajočih knjig! ... See MoreSee Less

Karel Gržan: 95 tez, pribitih na vrata kapitalizma

september 27, 2017, 7:00pop - september 27, 2017, 3:00pop

Nevzdržnost razmer v Cerkvi je pred 500 leti Martina Luthra primorala, da je 31. oktobra 1517 nadškofu Albertu v Mainzu in Magdeburgu ter škofu v Brandenburgu poslal protestno pismo, ki mu je prilo...

Na Knjigi obrazov

MARK PFISTER, Hiša sanjajočih knjig, petek, 29. septembra, ob 18.30. Profesor o bolezni z drugačnega zornega kota. Vabljeni!

To je zelo drugačen pristop od tistega, na katerega smo navajeni, ko preprosto mislimo, da se lahko prepustimo drugim, da »ozdravijo naše telo«, saj se slepimo, da smo preprosti stroji, skupek organov, in je, kadar se pokvari kak del, treba k mehaniku, da ga zamenja z novim. V praksi vsi vemo, kako malo uspešno je tako zanašanje na druge, ki večinoma ne zadostuje za povrnitev v prejšnje, zdravo stanje.
Novi način razumevanja mehanizmov »bolezni« torej zahteva od nas malo več napora! In mogoče se je vredno potruditi … glede na to, da je v igri naše zdravje in zdravje naših svojcev. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Edina možna rešitev? Prav gotovo ...

#95tez #karelgržan #evolucija ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Izstopimo iz smrtonosne igre. Zdaj. Recimo: ne!

#karelgržan #95tez #500letreformacije ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Danes se v Cankarjev dom odpira razstava o Almi M. Karlin z bogatim spremljevalnim programom. Tudi Sanje bodo tam. ... See MoreSee Less

Kolumbova hči Alma M. Karlin

september 21, 2017, 8:00pop - januar 14, 2018, 11:00dop

»Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
Alma M. Karlin

Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veli...

Na Knjigi obrazov

Sanje na Twitterju

Podpora Festivalu Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!