Šmartno, pravljična vas 2014

Datum: 27. 8. 2014
Ura: 17:30–22:00
Prizorišče: Šmartno
Festival:
Vrsta dogodka: glasba, gledališče, lutke, pravljice, program za otroke

Šmartno, pravljična vas 2014

Vsi dogodki bodo potekali na osrednjem trgu v Šmartnem. V primeru slabega vremena se dogajanje preseli v Hišo kulture, kjer bo v vsakem primeru predstava Turlututu.

Sreda, 27. avgust 2014:

17.30 Odprtje festivala Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas & pravljičnega sejma
18.00 Hervé Tullet, Matija Solce: Turlututu, lutkovna miniaturka iz kovčka za najmlajše (2+) Lutkovnega gledališča Ljubljana (predstava bo v Hiši kulture)
18.50 Rdeče sonce in beli mesec, pripovedovanje za otroke
19.00 Miha Arh: Krpanova sol, predpremiera lutkovne predstave za otroke in odrasle
19.45 Zvezde brez teže, pripovedovanje za otroke in odrasle
20.00 Papelito, Brencl banda: Papir’n Muzika, lutkovno-glasbena predstava za otroke in odrasle
20.30 Brencl banda z gosti, koncertno etnorajanje
21.15 Matija Solce: Pavliha revival, lutkovna satira za odrasle

Program Šmartno, pravljična vas 2014 (pdf)

Vse prireditve so brezplačne.
Festivala Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas nastajata v sodelovanju z Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda in SNG Nova Gorica ter ob podpori Založbe Sanje, Javne agencije za knjigo, nastopajočih in posamičnih donatorjev.


Turlututu (Hervé Tullet, Matija Solce)

Lutkovna miniaturka iz kovčka za najmlajše (2+) temelji na dogodivščinah Turlututuja, lika, ki ga že več let razvija priznani francoski ilustrator in avtor Hervé Tullet. Turlututu je živahen, dinamičen, navihan in prisrčen lik, ki iz slikanice prestopi na oder in se takoj izgubi. Na poti iskanja se gledalci znajdejo v domišljijskem svetu, kjer se začnejo dogajati čudežne gledališke stvari. Otroci postanejo aktivni soustvarjalci predstave, v kateri z režijskimi, interpretacijskimi in tehničnimi domislicami zaživi lutkovnost v vsej svoji razsežnosti.


martin-krpanKrpanova sol (Miha Arh)

Krpanova sol je hudomušno zasukana parabola. Vanjo se zatakne strašna pošast. Miha Arh ji pogleda v neusmiljene čekane. Uf, in njena sivozelena sapa! Pfff! Iz puškine cevi frčijo ponudba, povpraševanje, kupčija, obljuba in (nedavno v brezdanjo popularnost porejena) korupcija. V satiri, ki rešeta mezilatipak (berite nazaj, prosim), v glavnih vlogah blestijo še lipova senca, Vzhod, Zahod, nehvaležni blesk avtoritete in brezmočni birokrat(i). Pejte se solit! Čisto zares.


papirnmuzikaPapir’n Muzika (Papelito, Brencl banda)

Lutkovno-glasbena predstava za otroke in odrasle je plod ustvarjalnega sodelovanja med glasbeniki Brencl bande in animatorjema Branetom Solcetom in Sanjo Fidler, ki ob glasbi manipulirata z vso papirnato menažerijo in gibljivimi kreaturami papirgledališča Papelito. Za oživljanje in animacijsko-vizualno interpretiranje posameznih glasbenih točk Brencl bande animatorja uporabita kar glasbenike, njihova glasbila in še kakšen dodaten scenski element ali figuro. Nastopajo: Brane Solce, Sanja Fidler, Klemen Bračko, Rok Šinkovec, Matija Krivec in Andrej Boštjančič Ruda.


brenclbandaAvtorska glasba zasedbe Brencl bande je nastala pod vplivom navdušenja nad ljudskim izročilom z različnih koncev sveta, s seboj pa nosi močan slovanski duh in deluje, kot da je del njenega izročila, kot da bi nastala na podlagi notnih zapisov ljudskih viž s podstrešja. Brencl banda je nastala v Bistrici ob Sotli, ki ima bogato glasbeno tradicijo. Brencl banda so Klemen Bračko (violina), Rok Šinkovec (harmonika in vokal), Matija Krivec (kontrabas in vokal), Andrej Boštjančič (kitara in vokal). Čeprav uporabljajo običajna glasbila in vokale, so oblikovali originalen zvok. Njihova slovanska krila jih nosijo po svetu glasbe različnih narodov, ki skozi svoje ritme in melodije pojejo v skupen glas o sreči, žalosti in brezčasju.


pavliha-revivalPavliha revival (Matija Solce)

Na tradiciji commedie dell’arte, Everymena, Hanswursta, Pulcinelle in Harlekina vznikne nov lutkovni junak, revolucionar današnjega časa – Slovenec. To, kar se je zgodilo v renesančni Italiji, se danes dogaja tudi pri nas, v formi tradicionalnih ročnih lutk, uličnega črnega humorja in satire, ki meji na provokacijo, vendar je kot take nihče ne more jemati resno, saj gre vendarle za lutke! Prav vsak od nas bo postal žrtev humorja našega skoraj pozabljenega lutkovnega junaka, Pavlihe, ki nas (prav tako kot kralj Matjaž) drami v času, ko nam trda prede in se nam zdi smeh postranska stvar.

Posted in Šmartno, pravljična vas 2014

Osebno povabilo

Sanjam, torej sem.

Pismo je postalo knjiga. Karlijevo čudovito pismo vas čaka v Hiši sanjajočih knjig. Živimo v "redu", ki je nered, zato vam je žal ne moremo čisto zastonj dati - dobite jo v zameno za 3 evre, ki nam bodo pomagali, da nas ne pozaprejo in do konca uničijo mračne sile, ki hočejo vladati Sloveniji in svetu.

"Za vaju, draga prijatelja ... Sta le dva med številnimi, ki sta me zavezala, da spregovorim ... " ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Mark Pfister o tem, zakaj zbolimo, za TV Rai3 (v italijanščini).

Strokovnjak za pet bioloških zakonov bo z nami ta petek ob 18.30, v Hiši sanjajočih knjig, skupaj s Samo Lutman, fizioterapevtom in kranio-sakralnim terapevtom.

www.youtube.com/watch?v=1QAZQbgrH34 ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

To sredo ob 19h bosta z nami reformatorja pater Karel Gržan in Adi Smolar. Vabljeni v Hišo sanjajočih knjig! ... See MoreSee Less

Karel Gržan: 95 tez, pribitih na vrata kapitalizma

september 27, 2017, 7:00pop - september 27, 2017, 3:00pop

Nevzdržnost razmer v Cerkvi je pred 500 leti Martina Luthra primorala, da je 31. oktobra 1517 nadškofu Albertu v Mainzu in Magdeburgu ter škofu v Brandenburgu poslal protestno pismo, ki mu je prilo...

Na Knjigi obrazov

MARK PFISTER, Hiša sanjajočih knjig, petek, 29. septembra, ob 18.30. Profesor o bolezni z drugačnega zornega kota. Vabljeni!

To je zelo drugačen pristop od tistega, na katerega smo navajeni, ko preprosto mislimo, da se lahko prepustimo drugim, da »ozdravijo naše telo«, saj se slepimo, da smo preprosti stroji, skupek organov, in je, kadar se pokvari kak del, treba k mehaniku, da ga zamenja z novim. V praksi vsi vemo, kako malo uspešno je tako zanašanje na druge, ki večinoma ne zadostuje za povrnitev v prejšnje, zdravo stanje.
Novi način razumevanja mehanizmov »bolezni« torej zahteva od nas malo več napora! In mogoče se je vredno potruditi … glede na to, da je v igri naše zdravje in zdravje naših svojcev. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Edina možna rešitev? Prav gotovo ...

#95tez #karelgržan #evolucija ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Izstopimo iz smrtonosne igre. Zdaj. Recimo: ne!

#karelgržan #95tez #500letreformacije ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Danes se v Cankarjev dom odpira razstava o Almi M. Karlin z bogatim spremljevalnim programom. Tudi Sanje bodo tam. ... See MoreSee Less

Kolumbova hči Alma M. Karlin

september 21, 2017, 8:00pop - januar 14, 2018, 11:00dop

»Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
Alma M. Karlin

Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veli...

Na Knjigi obrazov

Sanje na Twitterju

Podpora Festivalu Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!