Šmartno, pravljična vas 2014

Datum: 27. 8. 2014
Ura: 17:30–22:00
Prizorišče: Šmartno
Festival:
Vrsta dogodka: glasba, gledališče, lutke, pravljice, program za otroke

Šmartno, pravljična vas 2014

Vsi dogodki bodo potekali na osrednjem trgu v Šmartnem. V primeru slabega vremena se dogajanje preseli v Hišo kulture, kjer bo v vsakem primeru predstava Turlututu.

Sreda, 27. avgust 2014:

17.30 Odprtje festivala Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas & pravljičnega sejma
18.00 Hervé Tullet, Matija Solce: Turlututu, lutkovna miniaturka iz kovčka za najmlajše (2+) Lutkovnega gledališča Ljubljana (predstava bo v Hiši kulture)
18.50 Rdeče sonce in beli mesec, pripovedovanje za otroke
19.00 Miha Arh: Krpanova sol, predpremiera lutkovne predstave za otroke in odrasle
19.45 Zvezde brez teže, pripovedovanje za otroke in odrasle
20.00 Papelito, Brencl banda: Papir’n Muzika, lutkovno-glasbena predstava za otroke in odrasle
20.30 Brencl banda z gosti, koncertno etnorajanje
21.15 Matija Solce: Pavliha revival, lutkovna satira za odrasle

Program Šmartno, pravljična vas 2014 (pdf)

Vse prireditve so brezplačne.
Festivala Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas nastajata v sodelovanju z Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda in SNG Nova Gorica ter ob podpori Založbe Sanje, Javne agencije za knjigo, nastopajočih in posamičnih donatorjev.


Turlututu (Hervé Tullet, Matija Solce)

Lutkovna miniaturka iz kovčka za najmlajše (2+) temelji na dogodivščinah Turlututuja, lika, ki ga že več let razvija priznani francoski ilustrator in avtor Hervé Tullet. Turlututu je živahen, dinamičen, navihan in prisrčen lik, ki iz slikanice prestopi na oder in se takoj izgubi. Na poti iskanja se gledalci znajdejo v domišljijskem svetu, kjer se začnejo dogajati čudežne gledališke stvari. Otroci postanejo aktivni soustvarjalci predstave, v kateri z režijskimi, interpretacijskimi in tehničnimi domislicami zaživi lutkovnost v vsej svoji razsežnosti.


martin-krpanKrpanova sol (Miha Arh)

Krpanova sol je hudomušno zasukana parabola. Vanjo se zatakne strašna pošast. Miha Arh ji pogleda v neusmiljene čekane. Uf, in njena sivozelena sapa! Pfff! Iz puškine cevi frčijo ponudba, povpraševanje, kupčija, obljuba in (nedavno v brezdanjo popularnost porejena) korupcija. V satiri, ki rešeta mezilatipak (berite nazaj, prosim), v glavnih vlogah blestijo še lipova senca, Vzhod, Zahod, nehvaležni blesk avtoritete in brezmočni birokrat(i). Pejte se solit! Čisto zares.


papirnmuzikaPapir’n Muzika (Papelito, Brencl banda)

Lutkovno-glasbena predstava za otroke in odrasle je plod ustvarjalnega sodelovanja med glasbeniki Brencl bande in animatorjema Branetom Solcetom in Sanjo Fidler, ki ob glasbi manipulirata z vso papirnato menažerijo in gibljivimi kreaturami papirgledališča Papelito. Za oživljanje in animacijsko-vizualno interpretiranje posameznih glasbenih točk Brencl bande animatorja uporabita kar glasbenike, njihova glasbila in še kakšen dodaten scenski element ali figuro. Nastopajo: Brane Solce, Sanja Fidler, Klemen Bračko, Rok Šinkovec, Matija Krivec in Andrej Boštjančič Ruda.


brenclbandaAvtorska glasba zasedbe Brencl bande je nastala pod vplivom navdušenja nad ljudskim izročilom z različnih koncev sveta, s seboj pa nosi močan slovanski duh in deluje, kot da je del njenega izročila, kot da bi nastala na podlagi notnih zapisov ljudskih viž s podstrešja. Brencl banda je nastala v Bistrici ob Sotli, ki ima bogato glasbeno tradicijo. Brencl banda so Klemen Bračko (violina), Rok Šinkovec (harmonika in vokal), Matija Krivec (kontrabas in vokal), Andrej Boštjančič (kitara in vokal). Čeprav uporabljajo običajna glasbila in vokale, so oblikovali originalen zvok. Njihova slovanska krila jih nosijo po svetu glasbe različnih narodov, ki skozi svoje ritme in melodije pojejo v skupen glas o sreči, žalosti in brezčasju.


pavliha-revivalPavliha revival (Matija Solce)

Na tradiciji commedie dell’arte, Everymena, Hanswursta, Pulcinelle in Harlekina vznikne nov lutkovni junak, revolucionar današnjega časa – Slovenec. To, kar se je zgodilo v renesančni Italiji, se danes dogaja tudi pri nas, v formi tradicionalnih ročnih lutk, uličnega črnega humorja in satire, ki meji na provokacijo, vendar je kot take nihče ne more jemati resno, saj gre vendarle za lutke! Prav vsak od nas bo postal žrtev humorja našega skoraj pozabljenega lutkovnega junaka, Pavlihe, ki nas (prav tako kot kralj Matjaž) drami v času, ko nam trda prede in se nam zdi smeh postranska stvar.

Posted in Šmartno, pravljična vas 2014

Osebno povabilo

Sanjam, torej sem.

Sanje updated their cover photo. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Mesec se je napolnil v prvi krajec, v medzvezdni prostor zveni letošnja Noč knjige.

Z roko na prsih in ognjem v srcih kresove ljubezni prižigamo tudi v Hiši sanjajočih knjig. Knjigarna je danes, 23. aprila, na vseslovensko Noč knjige, odprta ves dan in vso noč (od 9.00 do 9.00). Ves sanjski program je na voljo po polovično znižanih cenah!
Najlepše vabljeni!

Za sanjeljubce, ki bodo nakupovali preko spleta, smo v crescendu pričakovanja vse do dne, ko bo Noč knjige izzvenela v medzvezdni prostor, to je do 24. aprila, občutno znižali cene plejadi knjig.
www.sanje.si/knj_nakup.php?catId=-5

Po za kar 50 odstotkov znižani ceni lahko kupite:

- Alma Karlin: Magične zgodbe starega Egipta www.sanje.si/knjigarna/magicne-zgodbe-starega-egipta.html
- Elif Shafak: Čast
www.sanje.si/knjigarna/cast.html
- Herbert Sheffny: Velika tekaška knjiga
www.sanje.si/knjigarna/velika-tekaska-knjiga.html
- Karel Gržan: Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na Zemlji toliko trpečih?
www.sanje.si/knjigarna/le-kaj-pocne-bog-v-nebesih-ko-je-na-zemlji-toliko-trpecih.html
- Ranson Riggs: Otok nenavadnih otrok
www.sanje.si/knjigarna/otok-nenavadnih-otrok2.html
.
(* V skladu z Zakonom o enotni ceni knjige akcija ne velja za knjige, mlajše od šestih mesecev.) ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Špeli Močnik sta o celodnevnem dogajanju ob Noči knjige za oddajo Dobro jutro pojasnjevali Tjaša Koprivec in Gabriela Babnik.

Prispevek si lahko ogledate v spodnji povezavi (od 15:40 dalje):
4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174534443 ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Hišo sanjajočih knjig je obiskala ekipa jutranjega programa RTV. V živo sta se v oddajo Dobro jutro ob 7.15 javili naša urednica Tjaša Koprivec in programska vodja letošnjih dnevov knjige Gabriela Babnik. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Vrtnice vetra v Sanjah.

Widad Tamimi in Patricija Maličev, pravkar 😊 ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Sanje na Twitterju

Podpora Festivalu Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!