Sanje v Medani: Goran Vojnović, Stanka Hrastelj, Darko Nikolovski, Jani Kovačič

Datum: 29. 8. 2013
Ura: 20:00–23:30
Prizorišče: Medana
Festival:
Vrsta dogodka: glasba, literatura, poezija

Sanje v Medani: Goran Vojnović, Stanka Hrastelj, Darko Nikolovski, Jani Kovačič

Program: četrtek, 29. avgust 2013, od 20.00 do 23.30

  • Goran Vojnović, literarni večer
  • Stanka Hrastelj, literarni večer
  • Darko Nikolovski, koncert
  • Jani Kovačič, koncert

goran vojnovicGoran Vojnović je prodoren filmski in televizijski režiser in scenarist, kolumnist, pesnik in pisatelj. Leta 1998 je izdal pesniško zbirko Lep je ta svet, desetletje pozneje pa je izšel njegov literarni prvenec Čefurji raus!, za katerega je prejel prestižno nagrado Prešernovega sklada in Delovo nagrado kresnik za najboljši roman leta 2008, odmevna gledališka predstava, ki je nastala po romanu, pa bo oktobra letos dobila filmsko nadaljevanje. Leta 2010 se je kot scenarist in režiser podpisal pod svoj prvi celovečerni film Piran/Pirano, ki je prejel tri nagrade vesna. Da ne počiva na knjižnih lovorikah, je dokazal s svojim drugim romanom Jugoslavija, moja domovina, s katerim je letos znova osvojil nagrado kresnik.


Stanka HrasteljStanka Hrastelj je pesnica in pisateljica, ki je bila leta 2001 izbrana za najboljšo mlado pesnico na festivalu mladih literatov Slovenije Urška. Za svojo prvo zbirko poezije Nizki toni (2005) je na knjižnem sejmu prejela nagrado za najboljši literarni prvenec. Na pesniškem turnirju v Mariboru je leta 2007 osvojila naziv vitezinja poezije. S svojo drugo zbirko poezije Gospod, nekaj imamo za vas (2009) se je uvrstila v ožji izbor za Jenkovo nagrado, lani pa je za svoj prozni prvenec Igranje (2012) prejela nagrado modra ptica.


darko nikolovskiDarko Nikolovski je svojo glasbeno pot začel v ekipi Nedotakljivi (takrat Nikolovski, Murat, Jose in DJ Maestro), kmalu zatem postal del kolektiva Radyoyo, nato pa ustanovil produkcijsko skupino Sami norci. Njegova dolgo pričakovana samostojna plošča nosi naslov Vse ob svojem času (2005). Je tudi ustanovitelj slovenskega internetnega hip hop radia Radio Samih Norcev, v zadnjem času pa se je podal še v filmske vode – s filmom Stari Pisker s pomenljivim podnaslovom Narod, ki ne pozna svoje preteklosti, nima prihodnosti. Iz tega filma izhaja tudi kritična pesem Partizan, ki jo je raper izvedel s Tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič.


Jani KovačičJani Kovačič, filozof, pesnik, skladatelj, kitarist in vokalist, je stvaritelj znamenite Ulice talcev, ki je 1980. nepovratno zarezala v pesniško-glasbeno vsemirje. To je poslej dihalo dialektiko sveta, revolucijo, ulico, kamen, nož … in naznanjalo drzno, parajočo, narativno polno kantavtorsko poetiko, ki je rasla in dorasla v kulten izraz. Jani Kovačič je profesor filozofije na Gimnaziji Bežigrad, neulovljivi pesnik, ki žive besede šansonsko gnete v povesti o ljudeh, in potnik na »postaji dolgih in širokih cest«. Medansko murvo bo usodno zanihal s pravkar (po)rojenimi Besnimi pesmimi.


Vse prireditve so brezplačne. Vabljeni!

Program Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas 2013 (pdf)

Posted in Sanje v Medani 2013

Osebno povabilo

Sanjam, torej sem.

Danes je stopetnajsti rojstni dan avtorja kultnega romana Alamut.

Knjigarna Hiša sanjajočih knjig je na ozemlju domišljije razglasila Dan Vladimirja Bartola. Vsem, ki boste danes zašli na njen teritorij, omogoča 50 % popusta pri nakupu kateregakoli dela pisatelja, ki je izšlo pri naši založbi, obenem pa vsakemu kupcu katerekoli knjige v knjigarni podarja intrigantno Bartolovo razmišljanje o svojem Alamutu (knjiga Alamut, prebujeni zmaj).

Hiša sanjajočih knjig obratuje na Trubarjevi 29 v Ljubljani do 22. ure zvečer - prisrčno vabljeni! ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Lara Paukovič se je pogovarjala z Nežo Maurer za Revija Avenija. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Kmalu se vidimo v Mariboru!

Klub Wetrinsky, 28. februarja ob 18. uri. ... See MoreSee Less

Literarni večer: Marko Tomaš in Sanje

februar 28, 2018, 6:00pop - februar 28, 2018, 1:00pop

Vljudno vabljeni na večer z založbo Sanje in pesnikom Markom Tomašem. Prijazen pogovor z avtorjem bo vodila urednica založbe Sanje, Tjasa Koprivec.
Marko Tomaš sodi med najbolj priljubljene in br...

Na Knjigi obrazov

Sanje shared Hiša sanjajočih knjig's post. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Sanje na Twitterju

Podpora Festivalu Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!