Sanje v Medani: Goran Vojnović, Stanka Hrastelj, Darko Nikolovski, Jani Kovačič

Datum: 29. 8. 2013
Ura: 20:00–23:30
Prizorišče: Medana
Festival:
Vrsta dogodka: glasba, literatura, poezija

Sanje v Medani: Goran Vojnović, Stanka Hrastelj, Darko Nikolovski, Jani Kovačič

Program: četrtek, 29. avgust 2013, od 20.00 do 23.30

  • Goran Vojnović, literarni večer
  • Stanka Hrastelj, literarni večer
  • Darko Nikolovski, koncert
  • Jani Kovačič, koncert

goran vojnovicGoran Vojnović je prodoren filmski in televizijski režiser in scenarist, kolumnist, pesnik in pisatelj. Leta 1998 je izdal pesniško zbirko Lep je ta svet, desetletje pozneje pa je izšel njegov literarni prvenec Čefurji raus!, za katerega je prejel prestižno nagrado Prešernovega sklada in Delovo nagrado kresnik za najboljši roman leta 2008, odmevna gledališka predstava, ki je nastala po romanu, pa bo oktobra letos dobila filmsko nadaljevanje. Leta 2010 se je kot scenarist in režiser podpisal pod svoj prvi celovečerni film Piran/Pirano, ki je prejel tri nagrade vesna. Da ne počiva na knjižnih lovorikah, je dokazal s svojim drugim romanom Jugoslavija, moja domovina, s katerim je letos znova osvojil nagrado kresnik.


Stanka HrasteljStanka Hrastelj je pesnica in pisateljica, ki je bila leta 2001 izbrana za najboljšo mlado pesnico na festivalu mladih literatov Slovenije Urška. Za svojo prvo zbirko poezije Nizki toni (2005) je na knjižnem sejmu prejela nagrado za najboljši literarni prvenec. Na pesniškem turnirju v Mariboru je leta 2007 osvojila naziv vitezinja poezije. S svojo drugo zbirko poezije Gospod, nekaj imamo za vas (2009) se je uvrstila v ožji izbor za Jenkovo nagrado, lani pa je za svoj prozni prvenec Igranje (2012) prejela nagrado modra ptica.


darko nikolovskiDarko Nikolovski je svojo glasbeno pot začel v ekipi Nedotakljivi (takrat Nikolovski, Murat, Jose in DJ Maestro), kmalu zatem postal del kolektiva Radyoyo, nato pa ustanovil produkcijsko skupino Sami norci. Njegova dolgo pričakovana samostojna plošča nosi naslov Vse ob svojem času (2005). Je tudi ustanovitelj slovenskega internetnega hip hop radia Radio Samih Norcev, v zadnjem času pa se je podal še v filmske vode – s filmom Stari Pisker s pomenljivim podnaslovom Narod, ki ne pozna svoje preteklosti, nima prihodnosti. Iz tega filma izhaja tudi kritična pesem Partizan, ki jo je raper izvedel s Tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič.


Jani KovačičJani Kovačič, filozof, pesnik, skladatelj, kitarist in vokalist, je stvaritelj znamenite Ulice talcev, ki je 1980. nepovratno zarezala v pesniško-glasbeno vsemirje. To je poslej dihalo dialektiko sveta, revolucijo, ulico, kamen, nož … in naznanjalo drzno, parajočo, narativno polno kantavtorsko poetiko, ki je rasla in dorasla v kulten izraz. Jani Kovačič je profesor filozofije na Gimnaziji Bežigrad, neulovljivi pesnik, ki žive besede šansonsko gnete v povesti o ljudeh, in potnik na »postaji dolgih in širokih cest«. Medansko murvo bo usodno zanihal s pravkar (po)rojenimi Besnimi pesmimi.


Vse prireditve so brezplačne. Vabljeni!

Program Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas 2013 (pdf)

Posted in Sanje v Medani 2013

Osebno povabilo

Sanjam, torej sem.

Pismo je postalo knjiga. Karlijevo čudovito pismo vas čaka v Hiši sanjajočih knjig. Živimo v "redu", ki je nered, zato vam je žal ne moremo čisto zastonj dati - dobite jo v zameno za 3 evre, ki nam bodo pomagali, da nas ne pozaprejo in do konca uničijo mračne sile, ki hočejo vladati Sloveniji in svetu.

"Za vaju, draga prijatelja ... Sta le dva med številnimi, ki sta me zavezala, da spregovorim ... " ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Mark Pfister o tem, zakaj zbolimo, za TV Rai3 (v italijanščini).

Strokovnjak za pet bioloških zakonov bo z nami ta petek ob 18.30, v Hiši sanjajočih knjig, skupaj s Samo Lutman, fizioterapevtom in kranio-sakralnim terapevtom.

www.youtube.com/watch?v=1QAZQbgrH34 ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

To sredo ob 19h bosta z nami reformatorja pater Karel Gržan in Adi Smolar. Vabljeni v Hišo sanjajočih knjig! ... See MoreSee Less

Karel Gržan: 95 tez, pribitih na vrata kapitalizma

september 27, 2017, 7:00pop - september 27, 2017, 3:00pop

Nevzdržnost razmer v Cerkvi je pred 500 leti Martina Luthra primorala, da je 31. oktobra 1517 nadškofu Albertu v Mainzu in Magdeburgu ter škofu v Brandenburgu poslal protestno pismo, ki mu je prilo...

Na Knjigi obrazov

MARK PFISTER, Hiša sanjajočih knjig, petek, 29. septembra, ob 18.30. Profesor o bolezni z drugačnega zornega kota. Vabljeni!

To je zelo drugačen pristop od tistega, na katerega smo navajeni, ko preprosto mislimo, da se lahko prepustimo drugim, da »ozdravijo naše telo«, saj se slepimo, da smo preprosti stroji, skupek organov, in je, kadar se pokvari kak del, treba k mehaniku, da ga zamenja z novim. V praksi vsi vemo, kako malo uspešno je tako zanašanje na druge, ki večinoma ne zadostuje za povrnitev v prejšnje, zdravo stanje.
Novi način razumevanja mehanizmov »bolezni« torej zahteva od nas malo več napora! In mogoče se je vredno potruditi … glede na to, da je v igri naše zdravje in zdravje naših svojcev. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Edina možna rešitev? Prav gotovo ...

#95tez #karelgržan #evolucija ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Izstopimo iz smrtonosne igre. Zdaj. Recimo: ne!

#karelgržan #95tez #500letreformacije ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Danes se v Cankarjev dom odpira razstava o Almi M. Karlin z bogatim spremljevalnim programom. Tudi Sanje bodo tam. ... See MoreSee Less

Kolumbova hči Alma M. Karlin

september 21, 2017, 8:00pop - januar 14, 2018, 11:00dop

»Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
Alma M. Karlin

Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veli...

Na Knjigi obrazov

Sanje na Twitterju

Podpora Festivalu Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!