Sanje v Medani: Goran Vojnović, Stanka Hrastelj, Darko Nikolovski, Jani Kovačič

Datum: 29. 8. 2013
Ura: 20:00–23:30
Prizorišče: Medana
Festival:
Vrsta dogodka: glasba, literatura, poezija

Sanje v Medani: Goran Vojnović, Stanka Hrastelj, Darko Nikolovski, Jani Kovačič

Program: četrtek, 29. avgust 2013, od 20.00 do 23.30

  • Goran Vojnović, literarni večer
  • Stanka Hrastelj, literarni večer
  • Darko Nikolovski, koncert
  • Jani Kovačič, koncert

goran vojnovicGoran Vojnović je prodoren filmski in televizijski režiser in scenarist, kolumnist, pesnik in pisatelj. Leta 1998 je izdal pesniško zbirko Lep je ta svet, desetletje pozneje pa je izšel njegov literarni prvenec Čefurji raus!, za katerega je prejel prestižno nagrado Prešernovega sklada in Delovo nagrado kresnik za najboljši roman leta 2008, odmevna gledališka predstava, ki je nastala po romanu, pa bo oktobra letos dobila filmsko nadaljevanje. Leta 2010 se je kot scenarist in režiser podpisal pod svoj prvi celovečerni film Piran/Pirano, ki je prejel tri nagrade vesna. Da ne počiva na knjižnih lovorikah, je dokazal s svojim drugim romanom Jugoslavija, moja domovina, s katerim je letos znova osvojil nagrado kresnik.


Stanka HrasteljStanka Hrastelj je pesnica in pisateljica, ki je bila leta 2001 izbrana za najboljšo mlado pesnico na festivalu mladih literatov Slovenije Urška. Za svojo prvo zbirko poezije Nizki toni (2005) je na knjižnem sejmu prejela nagrado za najboljši literarni prvenec. Na pesniškem turnirju v Mariboru je leta 2007 osvojila naziv vitezinja poezije. S svojo drugo zbirko poezije Gospod, nekaj imamo za vas (2009) se je uvrstila v ožji izbor za Jenkovo nagrado, lani pa je za svoj prozni prvenec Igranje (2012) prejela nagrado modra ptica.


darko nikolovskiDarko Nikolovski je svojo glasbeno pot začel v ekipi Nedotakljivi (takrat Nikolovski, Murat, Jose in DJ Maestro), kmalu zatem postal del kolektiva Radyoyo, nato pa ustanovil produkcijsko skupino Sami norci. Njegova dolgo pričakovana samostojna plošča nosi naslov Vse ob svojem času (2005). Je tudi ustanovitelj slovenskega internetnega hip hop radia Radio Samih Norcev, v zadnjem času pa se je podal še v filmske vode – s filmom Stari Pisker s pomenljivim podnaslovom Narod, ki ne pozna svoje preteklosti, nima prihodnosti. Iz tega filma izhaja tudi kritična pesem Partizan, ki jo je raper izvedel s Tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič.


Jani KovačičJani Kovačič, filozof, pesnik, skladatelj, kitarist in vokalist, je stvaritelj znamenite Ulice talcev, ki je 1980. nepovratno zarezala v pesniško-glasbeno vsemirje. To je poslej dihalo dialektiko sveta, revolucijo, ulico, kamen, nož … in naznanjalo drzno, parajočo, narativno polno kantavtorsko poetiko, ki je rasla in dorasla v kulten izraz. Jani Kovačič je profesor filozofije na Gimnaziji Bežigrad, neulovljivi pesnik, ki žive besede šansonsko gnete v povesti o ljudeh, in potnik na »postaji dolgih in širokih cest«. Medansko murvo bo usodno zanihal s pravkar (po)rojenimi Besnimi pesmimi.


Vse prireditve so brezplačne. Vabljeni!

Program Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas 2013 (pdf)

Posted in Sanje v Medani 2013

Osebno povabilo

Sanjam, torej sem.

Sanje s knjigami, glasbo, drug z drugim, s to lunino govorico, na semnju dobre volje v Cankarjevem domu - od nocoj in do nedelje.

#20letSanje ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Vabljeni na Slovenski knjižni sejem, ki se začne jutri! Sanje vas čakajo na koncu 1. preddverja. Vsak dan bodo z nami tudi naši avtorji; jutri ob 17h lahko dobite podpis filozofa in kantavtorja JANIJA KOVAČIČA. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Naša avtorja Dušan Jelinčič in Matej Šurc v zanimivi debati z Igorjem Škamperletom in Rok Zavrtanik o terorizmu včeraj in danes. V četrtek ob 16h na Slovenski knjižni sejem. ... See MoreSee Less

Od Tigra do Džihada, razmišljanja o terorizmu včeraj in danes

november 23, 2017, 4:00pop - november 23, 2017, 10:00dop

Ob ponovnem izidu knjige Pod svinčenim nebom Zorka Jelinčiča, najbolj pomembnega primarnega vira o zgodovini Tigra, bodo gostje Dušan Jelinčič, Igor Škamperle in Matej Šurc skozi debato posku...

Na Knjigi obrazov

Ob ponovnem izidu knjige Pod svinčenim nebom Zorka Jelinčiča, najbolj pomembnega primarnega vira o zgodovini Tigra, bodo gostje Dušan Jelinčič, Igor Škamperle in Matej Šurc skozi debato poskušali odgovoriti na vprašanje, kaj je terorizem oz. katera dejanja lahko opredelimo kot taka, pa tudi o načinih, kako terorizem vpliva na obraz sveta. Povezovalec dogodka, ki bo v debatni kavarni Slovenskega knjižnega sejma v četrtek ob 16. uri, bo Rok Zavrtanik.

Prireja: Založništvo Tržaškega Tiska ... See MoreSee Less

Od Tigra do Džihada, razmišljanja o terorizmu včeraj in danes

november 23, 2017, 4:00pop - november 23, 2017, 10:00dop

Ob ponovnem izidu knjige Pod svinčenim nebom Zorka Jelinčiča, najbolj pomembnega primarnega vira o zgodovini Tigra, bodo gostje Dušan Jelinčič, Igor Škamperle in Matej Šurc skozi debato posku...

Na Knjigi obrazov

Urnik patra Karla Gržana ta teden je zelo natrpan. Ga boste kje ujeli?

20. 11. ob 19.00, Trbovlje, delavski dom
21. 11. ob 19.00, Jurklošter, krajevna dvorana
23. 11. ob 19.00, Nova Cerkev (kašča) pri Vojniku
25. 11. ob 16 uri, Knjižni sejem v CD, Forum; moderator pogovora z Antonom Komatom na predstavitvi Komatove nove knjige Zemlja voda seme
25. 11. ob 17. uri, Knjižni sejem v CD, paviljon Sanje, podpisovanje knjig
26. 11. ob 17. uri, Ribnica, Škrabčeva domačija ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Matej Šurc naslednji ponedeljek v Pritličje predstavlja angleški prevod svoje knjižne uspešnice Prevarana Slovenija, ki nosi naslov Patriotism for Sale. Poleg pogovora z avtorjem, ki ga bo vodila Helena Milinkovič, bo na ogled kratki film o orožarski mafiji, ki je začela delovati že med razpadom Jugoslavije, a še danes negativno vpliva na razvoj Slovenije.

***

Štirideset odstotkov vse korupcije v svetovni trgovini pripisujemo orožarski industriji. In vse to se prikriva, saj so vključeni naši politiki. To industrijo je zelo težko preiskovati. Toda prav zaradi te težavnosti in njene vpletenosti v naše politične procese jo je neznansko pomembno preiskovati.
(Andrew Feinstein, recenzent knjige Patriotism for Sale) ... See MoreSee Less

Matej Šurc | Domoljubje naprodaj

november 27, 2017, 7:00pop - november 27, 2017, 1:30pop

Vabimo vas na predstavitev knjige Mateja Šurca Domoljubje naprodaj (Patriotism for Sale), ki predstavlja angleški prevod in priredbo slovenske knjižne uspešnice Prevarana Slovenija.

Prikazali bo...

Na Knjigi obrazov

V času knjižnega sejma bo izšla nova knjiga Erika Valenčiča z naslovom Smrt za življenje. Tudi Erik bo z nami na naši stojnici: v četrtek, med 17. in 18. uro. Pridite po podpis brezkompromisnega raziskovalnega novinarja, vojnega poročevalca in avtorja nagrajenih dokumentarnih filmov. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Sanje na Twitterju

Podpora Festivalu Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!