Sanje v Medani: Tina Kozin, Veno Taufer, Svetlana Slapšak, Lara Jankovič

Datum: 2. 7. 2016
Ura: 20:30–23:30
Prizorišče: Medana
Festival:
Vrsta dogodka: druženje, glasba, literarni večer, literatura, nastop, poezija, pogovor

Sanje v Medani: Tina Kozin, Veno Taufer, Svetlana Slapšak, Lara Jankovič

Sobota, 2. julij (Medana, pod Gradnikovo murvo)

20.30 Literarni večer z nagrajenkama Župančičeve frulice: Nika Gradišek in Tina Resman (pesniški natečaj za otroke in mladino)
21.00 Sofya-Agnessa Yakuntsova; violinski koncert in pesniški performans
21.45 Tina Kozin, Veno Taufer in Svetlana Slapšak; literarni večer in pesniško branje
22.30 Poezija proti vojni; poezija pozabljenih pesnikov in ljudstev
22.45 Lara Jankovič: NA KOŽO ZAPISANE ZGODBE; šansonski koncert


Župančičeva frulica je prireditev, ki jo od leta 1991 organizira Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj (ZIK). Namen prireditve je razvoj govorne ustvarjalnosti in spodbujanje javnega nastopanja. Do leta 2002 so na prireditvah sodelovali tudi predšolski otroci, po letu 2002 pa so začeli spodbujati osnovnošolce, ki so pisali svoje pesmi. Po letu 2008 so k projektu povabili tudi srednješolske pesnike.


Sofya1Sofya Agnessa Yakuntsova, nagrajenka Župančičeve frulice leta 2012, predana violinistka, baletka, plesalka ruskih narodnih plesov in ilustratorka Puškinovih pravljic v verzih. V Glasbenem ateljeju Tartini obiskuje 8. razred violine pri prof. Maji Fleischman. Pravkar je zaključila drugi letnik Gimnazije Bežigrad in je štipendistka MOL za nadarjene dijake. Violine se je začela učiti pri sedmih letih in na številnih glasbenih tekmovanjih dosegla zavidljive uspehe. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev, poletnih šol in seminarjev, kjer dela s priznanimi violinskimi pedagogi. (Foto Manca Čujež)


TinaKozin_fotoDamjanSvarc1Tina Kozin je literarna kritičarka, urednica zbirke kratkih zgodb Stopinje pri LUD Literatura, Stritarjeva nagrajenka za kritiko in pesnica. Leta 2010 je izdala svoj prvenec, pesniško zbirko Mož s petimi podplati, sicer pa objavlja pesmi med drugim v revijah Zvon, Literatura in Sodobnost. Svoje pesmi je brala na Prangerju v Rogaški Slatini, na dnevih “Poezije in vina” na Ptuju ter nastopala na festivalu poezije na Irskem. Zaposlena je na Radiu Slovenija na programu ARS. (Foto Damjan Švarc)

 


VenoTaufer1Veno Taufer, pesnik, prevajalec, esejist, dramatik in dolgoletni kritik – urednik na Radiu Slovenija. Letošnji prejemnik Župančičeve nagrade, najvišjega priznanja mesta Ljubljane, za življenjsko delo. Veno Taufer je ena najvidnejših osebnosti slovenske kulture. Je ustanovitelj mednarodne srednjeevropske nagrade Vilenica, bil pa je tudi literarni urednik Revije 57, ključna osebnost med osamosvajanjem Slovenije in soavtor Majniške deklaracije (1989). Prvo pesniško zbirko Svinčene zvezde je objavil leta 1958, sledilo jih je še štirinajst.

 


SvetlanaSlapsak1Svetlana Slapšak, antropologinja in doktorica antičnih študij, rojena Beograjčanka, ki jo je akademska pot vodila po številnih evropskih in ameriških univerzah. Med leti 1968 in 1973, 1975-6 ter 1988-9 so ji odvzeli potni list; v tem času ji je prisluškovala tajna policija, večkrat je bila med zasliševanji podvržena fizičnemu nasilju. Kot predsednica odbora za svobodo govora pri Srbskem društvu pisateljev je med leta 1986 in 1989 sestavila in objavila preko 50 peticij, med njimi za osvoboditev Adema Demaqija, Janeza Janše, Tomaža Šalamuna, Tomaža Mastnaka. Z možem je leta 1983 v Ljubljani organizirala peticijo proti smrtni kazni, z gibanjem »1000 žensk za mir« je bila predlagana za Nobelovo nagrado za mir. Predavateljica in nekdanja dekanja fakultete za podiplomski humanistični študij v Ljubljani je avtorica več kot 50 knjig – okrog 400 znanstvenih študij in več kot 1000 esejev.


Draga_Potocnjak

»Kot pisateljica verjamem, da je pisalo orodje, ki daje glas neslišanim. Voci di un mosaico. Svet vidim kot sliko, sestavljeno iz drobcev: barvitih občutij, raznolikih misli, neskončnih resničnosti. Vsak ima pravico do svoje zgodbe in slika brez teh najmanjših koscev ne bi bila sestavljena.« Widad Tamimi

Poezijo in prozo pozabljenih pesnikov in ljudstev s področij Srednjega in Bližnjega Vzhoda bodo brali dramski igralci, pesniki, pisatelji in filozofi: Draga Potočnjak, Ivan Peternelj, Blaž Šef, Sanaa Taha (vokal) in Matjaž Bajc (kontrabas).

 


LaraJankovic1Lara Jankovič, igralka in šansonjerka. Leta 1999 je diplomirala iz igre na AGRFT v Ljubljani. Takoj po študiju se je zaposlila v SNG Nova Gorica, kjer je ostala deset let, nato se je odločila za samostojno ustvarjanje v svobodnem poklicu. Nastopa v televizijskih nadaljevankah in razvedrilnih oddajah RTV Slovenija. Na Radiu Slovenija občasno sodeluje s prebiranjem pravljic, literarnih nokturnov in potopisov. Sodeluje z raznimi studii, kjer sinhonizira TV in radijske reklame.

Poleg gledališča jo spremlja tudi glasba, šansoni. Po nekajletnem učenju solo-petja pri Nadi Žgur ter poletni šoli za musical na GSA v Guildfordu pri Londonu (1999) solo petje nadaljuje pri prof. Matjažu Robavsu in Darji Švajger. Leta 2004 je izdala prvo samostojno zgoščenko Pred vami stojim gola, pesmi s ciganskim, jazz in tango pridihom, leta 2010 pa drugo, s cigansko- rusko-balkanskim melosom uglasbene pesmi Ferija Lainščka Na kožo zapisane zgodbe, ki jo bo predstavila na tokratnem koncertu.

Posted in Sanje v Medani 2016

Osebno povabilo

Sanjam, torej sem.

Pismo je postalo knjiga. Karlijevo čudovito pismo vas čaka v Hiši sanjajočih knjig. Živimo v "redu", ki je nered, zato vam je žal ne moremo čisto zastonj dati - dobite jo v zameno za 3 evre, ki nam bodo pomagali, da nas ne pozaprejo in do konca uničijo mračne sile, ki hočejo vladati Sloveniji in svetu.

"Za vaju, draga prijatelja ... Sta le dva med številnimi, ki sta me zavezala, da spregovorim ... " ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Mark Pfister o tem, zakaj zbolimo, za TV Rai3 (v italijanščini).

Strokovnjak za pet bioloških zakonov bo z nami ta petek ob 18.30, v Hiši sanjajočih knjig, skupaj s Samo Lutman, fizioterapevtom in kranio-sakralnim terapevtom.

www.youtube.com/watch?v=1QAZQbgrH34 ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

To sredo ob 19h bosta z nami reformatorja pater Karel Gržan in Adi Smolar. Vabljeni v Hišo sanjajočih knjig! ... See MoreSee Less

Karel Gržan: 95 tez, pribitih na vrata kapitalizma

september 27, 2017, 7:00pop - september 27, 2017, 3:00pop

Nevzdržnost razmer v Cerkvi je pred 500 leti Martina Luthra primorala, da je 31. oktobra 1517 nadškofu Albertu v Mainzu in Magdeburgu ter škofu v Brandenburgu poslal protestno pismo, ki mu je prilo...

Na Knjigi obrazov

MARK PFISTER, Hiša sanjajočih knjig, petek, 29. septembra, ob 18.30. Profesor o bolezni z drugačnega zornega kota. Vabljeni!

To je zelo drugačen pristop od tistega, na katerega smo navajeni, ko preprosto mislimo, da se lahko prepustimo drugim, da »ozdravijo naše telo«, saj se slepimo, da smo preprosti stroji, skupek organov, in je, kadar se pokvari kak del, treba k mehaniku, da ga zamenja z novim. V praksi vsi vemo, kako malo uspešno je tako zanašanje na druge, ki večinoma ne zadostuje za povrnitev v prejšnje, zdravo stanje.
Novi način razumevanja mehanizmov »bolezni« torej zahteva od nas malo več napora! In mogoče se je vredno potruditi … glede na to, da je v igri naše zdravje in zdravje naših svojcev. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Edina možna rešitev? Prav gotovo ...

#95tez #karelgržan #evolucija ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Izstopimo iz smrtonosne igre. Zdaj. Recimo: ne!

#karelgržan #95tez #500letreformacije ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Danes se v Cankarjev dom odpira razstava o Almi M. Karlin z bogatim spremljevalnim programom. Tudi Sanje bodo tam. ... See MoreSee Less

Kolumbova hči Alma M. Karlin

september 21, 2017, 8:00pop - januar 14, 2018, 11:00dop

»Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
Alma M. Karlin

Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veli...

Na Knjigi obrazov

Sanje na Twitterju

Podpora Festivalu Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!