Sanje v Medani: David Brooks, Dušan Šarotar, Zvezdana Novaković, Trkaj, Matija Solce & HISTeRIA Džem KonceRtrat

Datum: 30. 8. 2013
Ura: 20:00–23:30
Prizorišče: Medana
Festival:
Vrsta dogodka: glasba, literatura, poezija

Sanje v Medani: David Brooks, Dušan Šarotar, Zvezdana Novaković, Trkaj, Matija Solce & HISTeRIA Džem KonceRtrat

Program: petek, 30. avgust 2013, od 20.00 do 23.30

  • David Brooks, literarni večer
  • Dušan Šarotar, literarni večer
  • Zvezdana Novaković, koncert
  • Trkaj, koncert
  • Matija Solce & HISTeRIA Džem KonceRtrat, koncert

david brooksDavid Brooks je eden najizvirnejših in najbolj domiselnih avstralskih pisateljev in pesnikov, čigar dela so pretočena v številne jezike; brati jih je moč v francoskem, nemškem, japonskem, arabskem, ruskem, poljskem, švedskem, slovenskem in drugih prevodih. V slovenščini je leta 2011 izšel roman Na drugi strani sveta, domiselnega pisatelja silnih obzorij pa s Slovenijo povezujeta tudi kraška pokrajina in ljubezen. V tandemu z Bertom Pribcem se je podpisal pod imenitna prevoda pesniške zbirke Srečka Kosovela The Golden Boat in zbirke pesmi Mile Kačič Among the Thousands I Would Know You.


dusan_sarotar_foto_Jože SuhadolnikDušan Šarotar, prekmurski pisatelj, pesnik, scenarist in fotograf, je pogosto prevajani umetnik, v ospredju zanimanja katerega so spomin, žalost, občutek in človekova duša. Po romanesknem prvencu Potapljanje na dah (1999) je izdal kratkoprozni Mrtvi kot (2002) in romana Nočitev z zajtrkom (2003) ter Biljard v Dobrayu (2007). Pesniško-prozno delo Občutek za veter (2004) je pozneje razširil v scenarij za istoimenski film. Poleg lutkovnih igric Mali ribič (2006) in Železna gora (2009) je izdal pesniški zbirki Krajina v molu (2006) in Hiša mojega sina (2008). Novelistični Nostalgiji (2010) je dodal kratki dvojezični roman Ostani z mano, duša moja, lani pa še lirsko-prozne zapise Ne morje ne zemlja (2012).


zvezdana novakovicZvezdana Novaković, nadarjena ptujska vokalistka in harfistka, ki je končala študij jazz petja v Gradcu ter bila dolgoletna članica in solistka prestižnega zbora Carmina Slovenica, deluje kot svobodna umetnica pri glasbeno-gledaliških projektih, poučuje petje ter korepetira v gledališčih. V večeru s harfo prepleta dva prazvoka, zvok vokala in zvok arhaičnih strun. Nastop s harfo črpa iz tipičnih vokalno-harfističnih aranžmajev, kot so trubadurske pesmi ter stari škotski in irski napevi. Repertoar zajema afriške uspavanke, kjer harfa zamenja koro, brazilsko bossa novo, skladbe avantgardnih vokalistk ter druge za harfo in vokal prirejene skladbe in lastne kompozicije.


trkaj_1Rok Terkaj, poznan pod umetniškim imenom Trkaj, je pisec besedil, novinar, popotnik, dvakratni slovenski zmagovalec v freestyle battlu in univerzitetni diplomirani teolog, ki mu rap narekuje življenjski ritem že od leta 2001. S prvim albumom V Času Enga Diha (2003) je osvojil radijske valove in poslušalce ter postal debitant leta v oddaji Videospotnice, do danes pa je v rapersko vesolje poslal še tri albume: z nagrado diamant za najboljšega moškega izvajalca leta ovenčani Rapostol (2007), Pasož (2010) in Vse je OK (2013). Ob vsej svoji ustvarjalnosti iskreno verjame in se trudi spremeniti svet na bolje, do zadnjega diha. Do zmage!


solce_histeriaMatija Solce je nomadski lutkar, glasbenik (glasbeno-gledališka skupina Fekete Seretlek, duo Folkoholics, Ethno in Transit), režiser, lutkovni ustvarjalec, gledališki mentor in igralec. Že več kot desetletje sodeluje v orkestru Etno Histria, ki ga vsako leto oblikuje stotnija glasbenikov z vsega sveta. Orkester je leta 2010 prerasel v istrski Festival HISTeRIA, na katerem se vsako poletje zberejo ustvarjalci in umetniki z vseh vetrov. Eden najžlahtnejših festivalskih krakov je HISTeRIA Džem KonceRtrat, izvirna in neponovljiva poslastica druščine odličnih muzikantov etno in world glasbe, ki glasbeni material v živo prearanžira, premeša in oplemeniti z glasbami drugih svetov.


Vse prireditve so brezplačne. Vabljeni!

Program Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas 2013 (pdf)

Posted in Sanje v Medani 2013

Osebno povabilo

Sanjam, torej sem.

Sanje updated their cover photo. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Mesec se je napolnil v prvi krajec, v medzvezdni prostor zveni letošnja Noč knjige.

Z roko na prsih in ognjem v srcih kresove ljubezni prižigamo tudi v Hiši sanjajočih knjig. Knjigarna je danes, 23. aprila, na vseslovensko Noč knjige, odprta ves dan in vso noč (od 9.00 do 9.00). Ves sanjski program je na voljo po polovično znižanih cenah!
Najlepše vabljeni!

Za sanjeljubce, ki bodo nakupovali preko spleta, smo v crescendu pričakovanja vse do dne, ko bo Noč knjige izzvenela v medzvezdni prostor, to je do 24. aprila, občutno znižali cene plejadi knjig.
www.sanje.si/knj_nakup.php?catId=-5

Po za kar 50 odstotkov znižani ceni lahko kupite:

- Alma Karlin: Magične zgodbe starega Egipta www.sanje.si/knjigarna/magicne-zgodbe-starega-egipta.html
- Elif Shafak: Čast
www.sanje.si/knjigarna/cast.html
- Herbert Sheffny: Velika tekaška knjiga
www.sanje.si/knjigarna/velika-tekaska-knjiga.html
- Karel Gržan: Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na Zemlji toliko trpečih?
www.sanje.si/knjigarna/le-kaj-pocne-bog-v-nebesih-ko-je-na-zemlji-toliko-trpecih.html
- Ranson Riggs: Otok nenavadnih otrok
www.sanje.si/knjigarna/otok-nenavadnih-otrok2.html
.
(* V skladu z Zakonom o enotni ceni knjige akcija ne velja za knjige, mlajše od šestih mesecev.) ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Špeli Močnik sta o celodnevnem dogajanju ob Noči knjige za oddajo Dobro jutro pojasnjevali Tjaša Koprivec in Gabriela Babnik.

Prispevek si lahko ogledate v spodnji povezavi (od 15:40 dalje):
4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174534443 ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Hišo sanjajočih knjig je obiskala ekipa jutranjega programa RTV. V živo sta se v oddajo Dobro jutro ob 7.15 javili naša urednica Tjaša Koprivec in programska vodja letošnjih dnevov knjige Gabriela Babnik. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Vrtnice vetra v Sanjah.

Widad Tamimi in Patricija Maličev, pravkar 😊 ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Sanje na Twitterju

Podpora Festivalu Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!