Sanje v Medani 2014: Neža Maurer, Oya Baydar, Branko Soban, Marko Hatlak, Mahesh Vinayakram

Datum: 28. 8. 2014
Ura: 19:00–23:30
Prizorišče: Grad Dobrovo
Festival:
Vrsta dogodka: glasba, literatura, poezija, videopoezija

Sanje v Medani 2014: Neža Maurer, Oya Baydar, Branko Soban, Marko Hatlak, Mahesh Vinayakram

Četrtek, 28. avgust 2014 (Grad Dobrovo):

12.00 Novinarska konferenca z Oyo Baydar, Erno Pačnik Felek, Davidom Brooksom in Maheshem Vinayakramom
19.00 Neža Maurer, literarni večer s priljubljeno slovensko pesnico (zaradi nepredvidljive sile pod Gradnikovo murvo zazveni poezija Neže Maurer v edinstveni izvedbi Tjaše Koprivec in Mahesha Vinayakrama)
20.00 Oya Baydar, literarni večer s cenjeno turško pisateljico in borko za človekove pravice
21.00 Vzhodzahod, videopoezija
21.10 Branko Soban, literarni večer s priznanim novinarjem, ki neomajno plava proti toku prirejenih resnic
22.00 Marko Hatlak, koncert slovenskega harmonikarskega virtuoza
22.45 Mahesh Vinayakram, koncert indijskega mojstra karnatskega petja

Program Sanje v Medani 2014 (pdf)

Vse prireditve so brezplačne. Vabljeni!
Festivala Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas nastajata v sodelovanju z Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda in SNG Nova Gorica ter ob podpori Založbe Sanje, Javne agencije za knjigo, nastopajočih in posamičnih donatorjev.


neza maurerNeža Maurer, po priljubljenosti težko prekosljiva slovenska pesnica, je s svojim delom, zlasti poezijo, pustila trajen pečat v slovenskem književnem prostoru, ki ga sooblikuje že več kot šest desetletij. Podpisuje se pod več kot 40 pesniških zbirk, ki nagovarjajo tako odraslo kot mlado bralstvo, prav tako je avtorica več proznih del za odrasle in otroke, njeno delo je požlahtnila vrsta nagrad. Po čuječnem zorenju je letos na svetovni dan poezije razprl socvetje obsežen izbor Nežine lirike Ljubezenski triptih, v katerem priljubljena pesnica z nenapeto in spet gosto hrepenenjsko liriko zaniha duha in telo – in razodeva zrelo, razgaljajoče zastrto pisavo, ki odpira polje hotenja, dvoma, (grenkih) slasti in žive, radostne življenjske žeje.


Oya BaydarOya Baydar je cenjena turška pisateljica, sociologinja in borka za človekove pravice, ki je glas ostrila tudi kot kolumnistka. Zaradi politične dejavnosti je prišla navzkriž z domovino in bila po državnem udaru (1980) izgnana iz Turčije. Kot politična begunka je do leta 1992 živela v več evropskih državah, tudi v nekdanji Jugoslaviji. Vnovič je prijela za pero in odtlej izdala zbirko kratkih zgodb in več romanesknih del. V svojih delih – v slovenščino je preveden le njen pretresljiv roman Izgubljena beseda, ki v prepletu zgodb osvetli kurdsko vprašanje – se dotika nevralgičnih točk turške polpretekle zgodovine, kar jo v sodobni turški književnosti postavlja ob bok Orhanu Pamuku.


branko sobanBranko Soban je publicist, večletni dopisnik iz Moskve in z Bližnjega vzhoda, uveljavljeni novinar, borec za človekove pravice, kolumnist in zunanjepolitični komentator. Na dolgoletni novinarski poti, ki ga je zanesla na vse celine, je izostril glas, ki verodostojno in pronicljivo razgalja mnogotere nevralgične točke. Potem ko je vestno popisoval boleče, na človeku odtisnjene poteze avtokratske ruske oblasti, so mu prepovedali vstopiti v Moskvo, megalopolis tretjega sveta. V naboru izbranih intervjujev, izdanih v knjigah Zločin brez kazni: Rusija, islam, Zahod in Kazen brez zločina: vojna, teror, upor, z drznimi premisleki odstira tančico prikritih (zgodovinskih) dejstev in neomajno plava proti toku prirejenih resnic.


marko hatlakMarko Hatlak, harmonikarski virtuoz z zavidljivo kilometrino, v repertoarju združuje izkušnje svoje celotne glasbene poti. Tako v enem trenutku zazvenijo energične melodije v tango ritmu, nato z ljudsko glasbo prepotujemo skrite kotičke Balkana od severna do juga. Z baročno in sodobno glasbo se odprejo neizmerne globine harmonij skladateljskega genija J. S. Bacha in inovativne kompozicije današnjega časa. S šaljivo noto ljudem pripoveduje zgodbe o slišanih skladbah in katero od njih začini s petjem. Prisotne pritegne v glasbeno interakcijo, da prizorišče za nekaj napevov bije v živih balkanskih ritmih. S svojsko interpretacijo vsake posamezne skladbe vzbudi v publiki čustveno poglobljeno in podoživeto izkušnjo.


mahesh_vinayakramMahesh Vinayakram je priznani indijski pevec in glasbenik, ki vrhunsko interpretira karnatske in druge indijske tradicije. Kot sin slovitega T. H. Vikkuja Vinayakrama, dobitnika grammyja in člana zasedbe Shakti, že od mladih nog sodeluje s svetovnimi zvezdami indijske glasbe. Je prejemnik številnih nagrad, med drugim tudi nagrade Unesco Millenium Award. Neprekosljivi mojster karnatskega petja svoje izjemno doživeto koncertno kolesje zavrti v žaru južnoindijske karnatske glasbe, tradiciji pa občasno primeša tudi elektroniko.

Posted in Sanje v Medani 2014

Osebno povabilo

Sanjam, torej sem.

Medtem, ko nam kapital v znanih in neznanih jezikih dopoveduje, da sta človek in človeštvo odveč (z drugimi bitji planeta je razčistil in jih preobrazil v produkte, ki tvorijo le še decimalke v bilancah "stanja" in "uspeha"), in nas sili, da obupamo nad človečnostjo sebe in človeštva, smo vendar dočakali 21. marec, prvi pomladni dan in z njim Svetovni dan poezije.

Srečko Kosovel:

Človeštvo ni zakrivilo vojne, a vendar nosi na svojih ramah vse njene krute posledice. Oni gospodje vladarji, ki so pa igrali z ljudstvom svoj krvavi šah, živijo po letoviščih, stiskajo kmetom roke in se pogovarjajo z otroci, tako da nastajajo okoli njih bajke cesarja Jožefa II. Na tihem celo upajo na prestol, kar je pri današnjih zahodnoevropskih razmerah celo mogoče. In tako bo postalo človeštvo zopet samo lutka na katerikoli šahovski deski.

Človeštvo samo pa mora vojne preprečiti, kajti ono samo nosi na svojih ramah nje grozote in posledice. Ugovori, da je vojna nekaj v razvoju nujno potrebnega, ne držijo; saj vidimo, da v razvoju marsikaj propade, o čemer so ravno tako mislili, da je nujno za življenje, nujno in neobhodno potrebno.

Velika ideja pozitivnega, konstruktivnega dela, ki naj zgradi človeštvu svetišče človečanstva, lahko prepreči vse svetovne in tudi lokalne vojne. Ne glede na to, da vsi državni zakoniki obsojajo v istem dušku umor, ter v istem dušku zapovedujejo pokorščino vojakom v vojni, ter ne glede na to, da je celo cerkev (ki je s tem dokazala, da je njeno kraljestvo bolj od tega nego od onega sveta) zakrivila veliko krivdo vojne, poudarjajoč in nalagajoč vojaku dolžnost, da služi, ne glede na vse to, se bo človeštvo zavedlo, kaj je vojna.

www.facebook.com/events/1570705506311759/ ... See MoreSee Less

Dan Srečka Kosovela in Svetovni dan poezije

marec 18, 2018, 5:00pop - marec 20, 2018, 6:00pop

V nedeljo, 18. marca, pred 114 leti se je rodil Srečko Kosovel, dvajsetletnik, ki je s pesmijo zatresel prostor in čas ... Čeprav je poezija v očeh današnje civilizacije (ki je vse prej kot to, z...

Na Knjigi obrazov

Sanje updated their cover photo. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Danes obeležujemo 114 let od rojstva Srečka Kosovela.
V naši knjigarni ta dan praznujemo s knjigami pesnika ter knjigami, ki so blizu poslanstvu Kosovelovega izročila:

- 50 % popusta na vse knjige Srečka Kosovela, ki so izšle pri založbi Sanje
- 25 % popusta na vse knjige v zbirkah Dokumenta ter Aktivni državljani (ponudba velja za člane knjižnega kluba Sanje; izjema so knjige za katere velja zakon o enotni ceni). ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Danes. ... See MoreSee Less

Pa da bi znal

Pa da bi znal, bi vam zapel
o svetlo šumečih topolih,
o kraškem soncu
v hladnem septembru,
o belih ajdovih dolih.

Pa da bi znal, bi vam zapel
o enem, o enem dekletu;
tako rad ga im...

Na Knjigi obrazov

Zmaga resnice v kulturnem, humanizma v gospodarskem, pravičnosti v socialnem življenju bo največji triumf sodobnega človeštva.

Samo Človek, ki bo globoko izoblikoval svojo dušo, le tak človek bo lahko človek bodočnosti, pošten, pravičen, etičen, ker je tudi vsa etika le odsev lepote duše.
Srečko Kosovel

Vse najboljše, Srečko!

Nedelja, 18. marec: Dan Srečka Kosovela v Hiši sanjajočih knjig.

Vabljeni! ... See MoreSee Less

Dan Srečka Kosovela (do 50 % popusta na izbrane knjige)

marec 18, 2018, 10:00dop - marec 18, 2018, 6:00dop

Tako stojim
na razpotju v trdni svetlobi sam in vadim svoj jasni glas, da prikličem Resnico.
Srečko Kosovel #Človek

V nedeljo, 18. marca, obeležujemo 114 let od rojstva Srečka Kosovela.
V kn...

Na Knjigi obrazov

Sanje shared Hiša sanjajočih knjig's post. ... See MoreSee Less

Vsem damam, gospem, dekletom, puncam in tovarišicam ob prazniku vse dobro. V naši knjigarni smo nekaj izbranim Sanjskim pisateljicam in pesnicam osmomarčevsko prepolovili ceno ;)

Na Knjigi obrazov

Sanje na Twitterju

Podpora Festivalu Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!