Sanje v Medani 2014: Erika Vouk, Josip Osti, Petra Koršič, David Brooks, Mehanikom!, Kate Young

Datum: 29. 8. 2014
Ura: 20:00–23:30
Prizorišče: Medana
Festival:
Vrsta dogodka: glasba, literatura, manifest, poezija, videopoezija

Sanje v Medani 2014: Erika Vouk, Josip Osti, Petra Koršič, David Brooks, Mehanikom!, Kate Young

Petek, 29. avgust 2014 (Gradnikova domačija*):

20.00 Erika Vouk, literarni večer z nagrajevano mariborsko pesnico in prevajalko
20.30 Josip Osti, literarni večer s slovensko-bosanskim pesnikom melodičnih stihov
21.00 Vzhodzahod, videopoezija
21.15 Petra Koršič, literarni večer z uveljavljeno briško literarno kritičarko in pesnico
21.45 David Brooks, literarni večer z enim najizvirnejših avstralskih književnikov in soprevajalcem poezije Mile Kačič in Srečka Kosovela v angleščino
22.15 Manifest Mehanikom! Tjaša Koprivec, Jure Capuder, Bor Zakonjšek, električni pesniško-glasbeni performans
22.30 Kate Young, koncert virtuozne škotske violinistke in pevke

Program Sanje v Medani 2014 (pdf)

*V primeru slabega vremena se dogajanje preseli na Grad Dobrovo.

Vse prireditve so brezplačne. Vabljeni!
Festivala Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas nastajata v sodelovanju z Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda in SNG Nova Gorica ter ob podpori Založbe Sanje, Javne agencije za knjigo, nastopajočih in posamičnih donatorjev.


Erika VoukErika Vouk je priljubljena in večkrat odlikovana mariborska pesnica in prevajalka, katere bogat pesniški opus sestavlja deveterica pesniških zbirk. Za svoje literarno delo je leta 1997 prejela Glazerjevo listino, nagrado mesta Maribor za kulturne dosežke. Med njenimi številnimi prevodi, predvsem dramskimi za SNG Maribor, izstopa prevod drugega dela Goethejevega Fausta. Njena poezija in prevodi mladinske književnosti so bili objavljeni v več revijah in časopisih. Za pesniško zbirko Opis slike je leta 2002 prejela Jenkovo nagrado, leta 2003 pa še Veronikino. Leta 2002 je postala vitezinja poezije na Pesniškem turnirju.


Josip OstiJosip Osti, slovensko-bosanski pesnik melodičnih stihov, prozaist, esejist, literarni kritik, antologist in prevajalec, se je rodil v Sarajevu in tam tudi diplomiral na filozofski fakulteti. Njegov opus, ustvarjen v jeziku spominov, kot sam imenuje svojo bosanščino hrvaške provenience, in zadnja leta v slovenščini, obsega več kot dvajset pesniških zbirk, pet proznih del in trinajst knjig esejev, literarnokritiških in publicističnih besedil. Uredil je več antologij slovenske in bosansko-hercegovske poezije in proze ter prevedel vrsto knjig in iger slovenskih avtorjev. Njegove knjige so objavljene v slovenščini, italijanščini, hrvaščini oziroma bosanščini, češčini, angleščini, poljščini, makedonščini, turščini in bolgarščini.


Petra_KorsicPetra Koršič je uveljavljena literarna kritičarka, urednica, moderatorka in lektorica briških korenin. Desetletje novinarka v kulturni redakciji Radia Študent je danes sourednica zbirke Prišleki, glavna krmarka Literaturine Literarne kulture, nepogrešljiva udeleženka kritiških razprav festivala Pranger in dolgoletna soustvarjalka Briškega časnika. Najpristneje jo je doživeti v stiku z živo literaturo – kot moderatorko, debaterko in napovedovalko z duhovitimi komentarji. Piše tudi prozo in poezijo, bila je finalistka Pesniškega turnirja, izbora najboljše neobjavljene pesmi v letu 2013, sodelovala je na Lirikonfestu 2013, Mladih rimah, odprtem branju ob svetovnem dnevu poezije in pri projektu Rokerji pojejo pesnike.


david brooksDavid Brooks je eden najizvirnejših avstralskih pisateljev in pesnikov, čigar dela so pretočena v številne jezike; brati jih je moč v francoskem, nemškem, japonskem, arabskem, ruskem, poljskem, švedskem, slovenskem in drugih prevodih. Slovenskemu bralstvu se je predstavil z romanom Na drugi strani sveta, domiselnega pisatelja silnih obzorij pa s Slovenijo povezujeta tudi kraška pokrajina in ljubezen. V tandemu z Bertom Pribcem se je podpisal pod imenitna prevoda pesniške zbirke Srečka Kosovela The Golden Boat in zbirke pesmi Mile Kačič Among the Thousands I Would Know You. V svojem v slovenščini pravkar izdanem romanu Pogovor, ki si je za prizorišče izbral Trst, se zateka k magičnemu realizmu.


mehanikomManifest Mehanikom!, protest proti človeku robotu, je vizionarski pesnik vsemirja Srečko Kosovel napisal junija 1925 v Tomaju, leta 2014 pa ga je vizualno nadgradila in ga z nadčasno likovno govorico podčrtala Sava Kosmač. Naperjen proti brezdušni mehanizaciji tistega časa – in današnjemu brezpogojnemu uklanjanju – nas nagovarja, da odvržemo mehanizme in se osvobodimo. Človek stroj bo uničen, napoveduje Kosovel. Svita se. Iz nižin, z dna, z nevihto in strelami vstaja novo človečanstvo. Dovolj je bilo ponižano, oskrunjeno in tlačeno. Neustavljiva sila življenja je v njem, zato – Odprite okna, odprite duri: novi človek prihaja! V pesniško-glasbeni miniaturki Tjaše Koprivec in Jureta Capudra.


kate youngKate Young je izjemna škotska violinistka, pevka in skladateljica, glasbeno popotovanje katere narekujejo pesmi, zgodbe, zdravilnost in izraznost naravnega sveta. V svet neskončnih zvočnih odkritij jo je pri petih letih zvabil starinski klavir, pozneje pa se je z igranjem škotske in irske ljudske glasbe zapisala violini, hkrati pa se zaljubila v skladateljsko umetnost. Na svetovnih turnejah z mednarodno etno zasedbo Ethno in Transit (pred leti je nastopila tudi pod Gradnikovo murvo), ki jo je oplemenitila z izvirnim glasbenim sozvočjem violine in glasu, je svoj repertoar obogatila z raznovrstnimi melodijami in pesmimi iz drugih svetov, ki jih spretno vpleta v svoje domiselne koncertne nastope.

Posted in Sanje v Medani 2014

Osebno povabilo

Sanjam, torej sem.

Medtem, ko nam kapital v znanih in neznanih jezikih dopoveduje, da sta človek in človeštvo odveč (z drugimi bitji planeta je razčistil in jih preobrazil v produkte, ki tvorijo le še decimalke v bilancah "stanja" in "uspeha"), in nas sili, da obupamo nad človečnostjo sebe in človeštva, smo vendar dočakali 21. marec, prvi pomladni dan in z njim Svetovni dan poezije.

Srečko Kosovel:

Človeštvo ni zakrivilo vojne, a vendar nosi na svojih ramah vse njene krute posledice. Oni gospodje vladarji, ki so pa igrali z ljudstvom svoj krvavi šah, živijo po letoviščih, stiskajo kmetom roke in se pogovarjajo z otroci, tako da nastajajo okoli njih bajke cesarja Jožefa II. Na tihem celo upajo na prestol, kar je pri današnjih zahodnoevropskih razmerah celo mogoče. In tako bo postalo človeštvo zopet samo lutka na katerikoli šahovski deski.

Človeštvo samo pa mora vojne preprečiti, kajti ono samo nosi na svojih ramah nje grozote in posledice. Ugovori, da je vojna nekaj v razvoju nujno potrebnega, ne držijo; saj vidimo, da v razvoju marsikaj propade, o čemer so ravno tako mislili, da je nujno za življenje, nujno in neobhodno potrebno.

Velika ideja pozitivnega, konstruktivnega dela, ki naj zgradi človeštvu svetišče človečanstva, lahko prepreči vse svetovne in tudi lokalne vojne. Ne glede na to, da vsi državni zakoniki obsojajo v istem dušku umor, ter v istem dušku zapovedujejo pokorščino vojakom v vojni, ter ne glede na to, da je celo cerkev (ki je s tem dokazala, da je njeno kraljestvo bolj od tega nego od onega sveta) zakrivila veliko krivdo vojne, poudarjajoč in nalagajoč vojaku dolžnost, da služi, ne glede na vse to, se bo človeštvo zavedlo, kaj je vojna.

www.facebook.com/events/1570705506311759/ ... See MoreSee Less

Dan Srečka Kosovela in Svetovni dan poezije

marec 18, 2018, 5:00pop - marec 20, 2018, 6:00pop

V nedeljo, 18. marca, pred 114 leti se je rodil Srečko Kosovel, dvajsetletnik, ki je s pesmijo zatresel prostor in čas ... Čeprav je poezija v očeh današnje civilizacije (ki je vse prej kot to, z...

Na Knjigi obrazov

Sanje updated their cover photo. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Danes obeležujemo 114 let od rojstva Srečka Kosovela.
V naši knjigarni ta dan praznujemo s knjigami pesnika ter knjigami, ki so blizu poslanstvu Kosovelovega izročila:

- 50 % popusta na vse knjige Srečka Kosovela, ki so izšle pri založbi Sanje
- 25 % popusta na vse knjige v zbirkah Dokumenta ter Aktivni državljani (ponudba velja za člane knjižnega kluba Sanje; izjema so knjige za katere velja zakon o enotni ceni). ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Danes. ... See MoreSee Less

Pa da bi znal

Pa da bi znal, bi vam zapel
o svetlo šumečih topolih,
o kraškem soncu
v hladnem septembru,
o belih ajdovih dolih.

Pa da bi znal, bi vam zapel
o enem, o enem dekletu;
tako rad ga im...

Na Knjigi obrazov

Zmaga resnice v kulturnem, humanizma v gospodarskem, pravičnosti v socialnem življenju bo največji triumf sodobnega človeštva.

Samo Človek, ki bo globoko izoblikoval svojo dušo, le tak človek bo lahko človek bodočnosti, pošten, pravičen, etičen, ker je tudi vsa etika le odsev lepote duše.
Srečko Kosovel

Vse najboljše, Srečko!

Nedelja, 18. marec: Dan Srečka Kosovela v Hiši sanjajočih knjig.

Vabljeni! ... See MoreSee Less

Dan Srečka Kosovela (do 50 % popusta na izbrane knjige)

marec 18, 2018, 10:00dop - marec 18, 2018, 6:00dop

Tako stojim
na razpotju v trdni svetlobi sam in vadim svoj jasni glas, da prikličem Resnico.
Srečko Kosovel #Človek

V nedeljo, 18. marca, obeležujemo 114 let od rojstva Srečka Kosovela.
V kn...

Na Knjigi obrazov

Sanje shared Hiša sanjajočih knjig's post. ... See MoreSee Less

Vsem damam, gospem, dekletom, puncam in tovarišicam ob prazniku vse dobro. V naši knjigarni smo nekaj izbranim Sanjskim pisateljicam in pesnicam osmomarčevsko prepolovili ceno ;)

Na Knjigi obrazov

Sanje na Twitterju

Podpora Festivalu Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!