Mumindan – ob 100-letnici rojstva Tove Jansson

Datum: 6. 9. 2014
Ura: 11:00–20:00
Prizorišče: Ljubljana
Festival:
Vrsta dogodka: glasba, literatura, mumini, program za otroke, ustvarjalna delavnica

Mumindan - ob 100-letnici rojstva Tove Jansson

Celodnevno praznovanje v čast 100-letnice rojstva mladinske pisateljice in ilustratorke Tove Jansson, ki je svet omrežila s prisrčnimi mumini, ki sodijo med klasiko mladinske književnosti. Ljubeča, pravičniška, razmišljujoča, neustrašna in nadvse hudomušna pravljična bitja mimogrede zlezejo pod kožo tako majhnim kot velikim.

Mumindan se začne ob 11.00 v Kinodvoru na Kolodvorski, kjer bomo predstavili nove knjižne izdaje Tove Jansson založb Sanje in Mladinska knjiga in si ogledali animirano filmsko pravljico iz Mumindola za vse generacije Mumini lovijo komet. Po ogledu filma vabljeni k ogledu razstave otroških likovnih del o muminih, ki bo vse do 20. septembra na ogled v Kinodvorovi Galeriji. Po filmu se bomo posladkali s tistim, kar imajo mumini najraje: palačinkami z marmelado!

Vrhunec Mumindneva se bo zgodil ob 17.30 po ogledu predstave Turlututu pred knjigarno Zvezdica Zaspanka v Lutkovnem gledališču Ljubljana (Krekov trg 2), kjer bo uvodoma Tjaša Koprivec napela struno radovednosti s kratko muminovsko prigodo. V sodelovanju s kulturno ekološkim društvom Smetumet bodo potekale ustvarjalne delavnice tiskanja z naravnimi pigmenti za otroke. Mumindol bo zadišal po kavi, ko nas bo umetnik ilustracije in risbe v stripu Ciril Horowitz Horjak popeljal v deželo stripa in nas seznanil z nekaj švedskimi besedami, v muminvesolje se bomo na risarski delavnici podali tudi z ilustratorjem Gorazdom Vahnom. V nebo bomo pospremili 100 muminbalonov, poslušali bomo muminglasbo in se posladkali s pravo mumintorto.

Ob tej priložnosti mlade bralce razveselita prva v seriji barvnih stripov o muminih, ki izhajajo pri založbi Sanje: Mumin in morje in Mumin se zaljubi. Fantastični mojstrovini sta že na voljo v spletni knjigarni Sanje za vsega 9,95 € na mumindogodivščino.

* Mumindan je nastal v sodelovanju založb Mladinska knjiga, Sanje in Modrijan, Kinodvora, Lutkovnega gledališča Ljubljana in Veleposlaništva Republike Finske. Dogodek organiziramo s podporo Javne agencije za knjigo RS.

Posted in Novi človek prihaja! (Ljubljana) 2014

Osebno povabilo

Sanjam, torej sem.

Medtem, ko nam kapital v znanih in neznanih jezikih dopoveduje, da sta človek in človeštvo odveč (z drugimi bitji planeta je razčistil in jih preobrazil v produkte, ki tvorijo le še decimalke v bilancah "stanja" in "uspeha"), in nas sili, da obupamo nad človečnostjo sebe in človeštva, smo vendar dočakali 21. marec, prvi pomladni dan in z njim Svetovni dan poezije.

Srečko Kosovel:

Človeštvo ni zakrivilo vojne, a vendar nosi na svojih ramah vse njene krute posledice. Oni gospodje vladarji, ki so pa igrali z ljudstvom svoj krvavi šah, živijo po letoviščih, stiskajo kmetom roke in se pogovarjajo z otroci, tako da nastajajo okoli njih bajke cesarja Jožefa II. Na tihem celo upajo na prestol, kar je pri današnjih zahodnoevropskih razmerah celo mogoče. In tako bo postalo človeštvo zopet samo lutka na katerikoli šahovski deski.

Človeštvo samo pa mora vojne preprečiti, kajti ono samo nosi na svojih ramah nje grozote in posledice. Ugovori, da je vojna nekaj v razvoju nujno potrebnega, ne držijo; saj vidimo, da v razvoju marsikaj propade, o čemer so ravno tako mislili, da je nujno za življenje, nujno in neobhodno potrebno.

Velika ideja pozitivnega, konstruktivnega dela, ki naj zgradi človeštvu svetišče človečanstva, lahko prepreči vse svetovne in tudi lokalne vojne. Ne glede na to, da vsi državni zakoniki obsojajo v istem dušku umor, ter v istem dušku zapovedujejo pokorščino vojakom v vojni, ter ne glede na to, da je celo cerkev (ki je s tem dokazala, da je njeno kraljestvo bolj od tega nego od onega sveta) zakrivila veliko krivdo vojne, poudarjajoč in nalagajoč vojaku dolžnost, da služi, ne glede na vse to, se bo človeštvo zavedlo, kaj je vojna.

www.facebook.com/events/1570705506311759/ ... See MoreSee Less

Dan Srečka Kosovela in Svetovni dan poezije

marec 18, 2018, 5:00pop - marec 20, 2018, 6:00pop

V nedeljo, 18. marca, pred 114 leti se je rodil Srečko Kosovel, dvajsetletnik, ki je s pesmijo zatresel prostor in čas ... Čeprav je poezija v očeh današnje civilizacije (ki je vse prej kot to, z...

Na Knjigi obrazov

Sanje updated their cover photo. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Danes obeležujemo 114 let od rojstva Srečka Kosovela.
V naši knjigarni ta dan praznujemo s knjigami pesnika ter knjigami, ki so blizu poslanstvu Kosovelovega izročila:

- 50 % popusta na vse knjige Srečka Kosovela, ki so izšle pri založbi Sanje
- 25 % popusta na vse knjige v zbirkah Dokumenta ter Aktivni državljani (ponudba velja za člane knjižnega kluba Sanje; izjema so knjige za katere velja zakon o enotni ceni). ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Danes. ... See MoreSee Less

Pa da bi znal

Pa da bi znal, bi vam zapel
o svetlo šumečih topolih,
o kraškem soncu
v hladnem septembru,
o belih ajdovih dolih.

Pa da bi znal, bi vam zapel
o enem, o enem dekletu;
tako rad ga im...

Na Knjigi obrazov

Zmaga resnice v kulturnem, humanizma v gospodarskem, pravičnosti v socialnem življenju bo največji triumf sodobnega človeštva.

Samo Človek, ki bo globoko izoblikoval svojo dušo, le tak človek bo lahko človek bodočnosti, pošten, pravičen, etičen, ker je tudi vsa etika le odsev lepote duše.
Srečko Kosovel

Vse najboljše, Srečko!

Nedelja, 18. marec: Dan Srečka Kosovela v Hiši sanjajočih knjig.

Vabljeni! ... See MoreSee Less

Dan Srečka Kosovela (do 50 % popusta na izbrane knjige)

marec 18, 2018, 10:00dop - marec 18, 2018, 6:00dop

Tako stojim
na razpotju v trdni svetlobi sam in vadim svoj jasni glas, da prikličem Resnico.
Srečko Kosovel #Človek

V nedeljo, 18. marca, obeležujemo 114 let od rojstva Srečka Kosovela.
V kn...

Na Knjigi obrazov

Sanje shared Hiša sanjajočih knjig's post. ... See MoreSee Less

Vsem damam, gospem, dekletom, puncam in tovarišicam ob prazniku vse dobro. V naši knjigarni smo nekaj izbranim Sanjskim pisateljicam in pesnicam osmomarčevsko prepolovili ceno ;)

Na Knjigi obrazov

Sanje na Twitterju

Podpora Festivalu Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!