pridi med ljudi.

imam rada pisano besedo. skoraj rajši kot govorjeno. nikakor namreč ne znam besede naglasiti ali jo povedati v tako povednem tonu, da bi vsi vedeli, kakšno je moje stališče do nje. ali do tistega, kar mrgoli okoli. na papirju oziroma njegovi elektronski izpeljanki se počutim udobneje. tam se lahko razmetavam in izživljam z vsemi možnimi fonti in načini in ločili, ki dajo besedam tisto neskončno pomembno piko na i. pri tem vztrajno ignoriram le veliko začetnico, ker je ošabna in jo preziram.

na primer. na svetu živimo ljudje. ljudje, ljudje, ljudje, ‘ljudje’, ljudje in ljudje.

ne bom uporabila besede introvert, a naj grem več med ljudi, mi pravijo že tam od 19. leta naprej. kaj za en nagnit ohrovt mislijo s tem?

kako naj grem, lepo te prosim, med ljudi?! imajo balonast ego in popolnoma ničesar za povedat. v njihovi družbi sem v stalnem strahu, da se mi bodo, votli, kot so, kot prazen neopren sesedli na obraz. s puhlicami vred.

s podčrtanimi ljudmi ni za računat, ker nikoli ne vem, s kom se pogovarjam – kdo je tisti, ki vleče niti pod tisto črto?

‘ljudje’ so kot oprano perilo na vetrovnem kraškem vrtu. so tu in se delajo, da plapolajo samo zate, potem pa pišššš. in jih ni. ljudje se na zabavi pogovarjajo s teboj in gledajo, kje je kdo, ki je bolj pomemben.

če si brala otok nenavadnih otrok, potem je kristalno jasno, kdo so ljudje. privzamejo lahko nešteto oblik, tudi travo, reko, drevo ali kamen. potem pa te izsesajo, poteptajo, razbrazdajo in spečejo na žaru za opoldansko malico. z ajvarjem ali brez.

rada pa grem med ljudi. rada imam ljudi, ki jih je življenje malce nagnilo in niso več čisto (pri) pravi. sklonili so se k zemlji, k izvoru, in od tam črpajo tisto, kar mnogi prezrejo. prezremo. milijarde zgodb, ki jih ima povedati zemlja, potem v raznoterih oblikah pršijo ven v svet. nastaviš uho in zanka je sklenjena.

med ljudmi se počutim človek.

zato komaj čakam, da grem v medano. med te ljudi.

prideš tudi ti?

Polonca Štritof

Posted in Osebna povabila

Osebno povabilo

Sanjam, torej sem.

Novembrskemu vremenu primerno bo na knjižni sejem iz tiskarne pripolzela tudi tale krasotica, prvorojenka sarajevskega književnika Hajrudina Ramadana, v prevodu Aleksandra Rekar.

#Sneakpeek ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Sanje updated their cover photo. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Naslednji teden pa se srečamo v Cankarjevem domu, kajne? ... See MoreSee Less

Sanje na Slovenskem knjižnem sejmu

november 22, 2017, 9:00dop - november 26, 2017, 11:00dop

Prisrčno vabljeni na Slovenski knjižni sejem, ki bo za obiskovalce odprt od srede, 23., do nedelje, 27. novembra 2017, od 9. do 20. ure (petek in sobota do 22. ure!). Vstop je prost. Letošnji fokus...

Na Knjigi obrazov

Prisrčno vabljeni na Slovenski knjižni sejem, ki bo za obiskovalce odprt od srede, 23., do nedelje, 27. novembra 2017, od 9. do 20. ure (petek in sobota do 22. ure!). Vstop je prost. Letošnji fokus: Nemčija, Avstrija in Švica. In seveda ogromno odličnih knjig.

Založba Sanje bo na sejmu prisotna s stojnico v 1. preddverju, kjer vas pričakujemo s privlačnimi cenami in odličnimi knjigami, tudi z vrsto aktualnih novosti. Na stojnici boste lahko poklepetali tudi z nekaterimi našimi avtorji:

ČET (17h-18h): Matej Šurc, Erik Valenčič
PET (17h-18h): Dragan Petrovec
SOB (17h-18h): pater Karel Gržan ... See MoreSee Less

Sanje na Slovenskem knjižnem sejmu

november 22, 2017, 9:00dop - november 26, 2017, 11:00dop

Prisrčno vabljeni na Slovenski knjižni sejem, ki bo za obiskovalce odprt od srede, 23., do nedelje, 27. novembra 2017, od 9. do 20. ure (petek in sobota do 22. ure!). Vstop je prost. Letošnji fokus...

Na Knjigi obrazov

Same babe na koncertu ob 10. letnici svojega 1. albuma napovedujejo čudaške situacije in pozicije. Ta petek v Kavarni Union. ... See MoreSee Less

Ta Menart nas je že v preteklosti pogosto spravljal v sila čudaške situacije in pozicije ... (Prilagamo dokaze, kot jih je dokumentiral slavni in genialni Janez Pelko.)

In pozor - tudi situacija v...

Na Knjigi obrazov

Prihodnji teden se odprejo knjižna nebesa, Slovenski knjižni sejem. Kar nekaj naših novih knjig bo takrat ugledalo luč sveta. Denimo čudovita slikanica Frana Milčinskega O DUŠICI MAJCENI, KI NI SMELA V NEBESA, z ilustracijami Petra Škerla.
#Sneakpeek
... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Po ogledu presunljivega filma Pokrpajmo žive v Cankarjevem domu pravkar še pogovor o darovanju organov, o življenju, ki se neha, in hkrati drugemu življenju, ki se na novo začne. Igralka Draga Potočnjak, direktorica Zavoda Slovenija-transplant Danica Avsec, Tjasa Koprivec in filozof Jure Capuder. ... See MoreSee Less

Na Knjigi obrazov

Sanje na Twitterju

Podpora Festivalu Sanje

"Kultura mora biti, na kateri mora sloneti naša politika, in ne obratno."
Srečko Kosovel, #Pravica

Želim podpreti Festival Sanje!