Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas, 2013

Letošnji festival Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas, ki bo v Brdih razprl krila med 28. in 31. avgustom 2013, bodo zaznamovali Svetlana Makarovič s štirimi solisti Madžarskega nacionalnega ciganskega orkestra Sánta ter jagodni izbor književnih in glasbenih gostov.

V zadnjih dneh avgusta bo založba Sanje z opojem samobitne besede in tipljaji knjižno-glasbenega na festivalu Sanje v Medani in Šmartno, pravljična vas, znova kljubovala vsakodnevnemu mešetarjenju. Festival ustvarjalnosti in domišljije v prvovrstno pravljično vas in pod Gradnikovo murvo vabi štiri dni zapored, ko bi se veljalo kar preseliti v Brda.

V sredo, 28. avgusta, Šmartno, pravljično vas, preplavijo ilustracije Ane Razpotnik Donati iz slikanice Frana Milčinskega V Butalah sejejo sol in hudomušne glinene miniature Igorja Spreizerja, kar bo uvod v štiri veličastne lutkovne predstave: Strigalica (Brane Solce), Balon Velikon (Andrej Rozman Roza), Močeradek gre čez cesto (Lutkovno gledališče Ljubljana; Matija Solce in Srečko Kosovel) in Male nočne zgodbe (Matija Solce). Komet Repatec bo sem in tja posejal pravljico v katerega od kotičkov Šmartnega, ki bo v svoj čudesni naročaj sprejelo tudi pravljično tržnico.

Dan pozneje, 29. avgusta, pod Gradnikovo murvo v Medani gostimo letošnjega kresnikovega nagrajenca Gorana Vojnovića, prodorno pesnico in pisateljico Stanko Hrastelj, nadarjeno harfistko in vokalistko Zvezdano Novaković ter hip hop pripovedovalca zgodb Darka Nikolovskega.

V petek, 30. avgusta, se v Medani veselimo družbe avstralskega književnika in prevajalca Kosovela in Kačičeve v angleščino Davida Brooksa, mojstra pisane besede Dušana Šarotarja, priljubljenega raperja Trkaja ter vsestranskega glasbenika Matije Solceta s HISTeRIO Džem KonceRtratom.

Sklepno veledejanje letošnjih Sanj v Medani bo v soboto, 31. avgusta, ekskluzivni pesniško-glasbeni performans Dôber vêčer, sosedovi Svetlane Makarovič, ki bo nastopila s štirimi solisti svetovno znanega Madžarskega nacionalnega ciganskega orkestra Sánta.

Srčno dobrodošli na festivalu literature, glasbe in vina, ki ne stanjša denarnice, a okrepi dušo!

Posted in 2013, Sporočila za medije